stdClass Object ( [id] => 510761 [title] => Razmislite dvaput: tetovaže kriju veliku opasnost, povećao se broj oboljelih! [alias] => razmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ugledni magazin "Time" u članku od prije nekoliko dana upozorio je i mlado i staro da razmisle prije tetoviranja. Pa tako, uz brojne slučajeve komplikacija spominju i Kanađanku Catt Gallinger (24). Ta cura je jedna od onih djevojaka koja voli slijediti trendove, ma koliko oni bili u sukobu sa zdravim razumom. Pa je tako prije dva tjedna tetovirala bjeloočnicu?!

– Vjerovala sam nekome kome nisam smjela. Ako mi ovo i zacijeli, vid mi se neće vratiti – zavapila je Kanađanka, dok joj je iz oka curila boja od tinte za tetoviranje.

Pretpostavlja se da u svijetu na 10 osoba dolazi tri tetovirane osobe. U Hrvatskoj je taj postotak manji, navode naši dermatolozi, ali napominju da se broj tetoviranih rapidno povećava. Najviše tetoviranih imamo u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji... Američka agencija za hranu i lijekove, svemoćna FDA upozorava da se prvo treba provjeriti sterilnost igala kojima se unosi tinta u vaše tijelo.

– Mi u Americi nismo odobrili nikakav pigment za unošenje u kožu u kozmetičke svrhe – upozorava FDA, navodeći da je bilo teških alergijskih reakcija, infekcija rana koje su trebale i kirurško liječenje.

Pošto je tetovaža trajna, alergijska reakcija je također trajna, sve dok se tetovaža ne ukloni skupim laserskim ili kirurškim postupcima. Također, oko tetovaže se zbog infekcije mogu stvoriti ožiljci. FDA navodi da tinta i pigmet koji se unose nisu sigurni, dok liječnici i toksikolozi navode i da te kemikalije mogu uzrokovati niz bolesti.

A što kažu naši poznati na vijesti da oslikavanje tijela nosi sa sobom određene rizike. 

– Moje tetovaže su dio mene, i ne nije me strah tih novijih istraživanja koja govore o njihovoj navodnoj štetnosti, niti će me to odgovoriti od tetoviranja u budućnosti.

Svakodnevno se pojavi neko istraživanje o štetnosti nečega, i ako bi slušali sva ta upozorenja gdje bi došli... Imam brojne tetovaže, prestao sam i brojati slike na svome tijelu. No, do sada nisam imao nikakvu alergiju ili kožnu reakciju. Moja iskustva s tetoviranjem su odlična, jedino što bi se moglo nazvati neugodnošću je bol koju treba istrpjeti. Ali, evo, prije nekoliko dana tetovirao sam dio vrata, mislio sam da neću preživjeti, ali nisam osjetio nikakvu bol. Dakle, nema pravila – kaže nam Mario Perčić, model i glazbenik, inače suprug pjevačice Žanamari Perčić, navodeći da ni njegova supruga nema straha od oslikavanja tijela.

Pitali smo naše stručnjake na Odjelu za kemijsku analizu hrane i predmeta opće uporabe pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" što misle o tome.

Povećati mjere kontrole

– Radi se o proizvodima koji se često nalaze na Rapex sustavu zbog sadržaja štetnih kemijskih tvari (policiklički aromatski ugljikovodici, aromatski amini i teški metali – olovo). Najveći problem su azo pigmenti koji razgradnjom u odgovarajućim uvjetima, kao što je izlaganje suncu (UV zračenje), mogu oslobađati toksične aromatske spojeve (kancerogene, mutagene ili reprotoksične (CMR)).

Problem može nastati i kad se tetovaža želi ukloniti laserom, jer pri razbijanju pigmenata može doći do oslobađanja štetnih spojeva. Rizik se povećava ako se proizvod aplicira pod kožu pa se štetne tvari brže unose u krvotok, a time i u ciljane organe.

K tome u prilog ide i dugotrajno vrijeme izloženosti te mlađa populacija. Najčešće vidljive nuspojave su alergijske reakcije koje se mogu javiti i nakon dužeg vremena od tetoviranja, kao i različite infekcije koje se javljaju zbog nesterilnih uvjeta i korištenog pribora.

Problem je i u zakonodavstvo koje nije usklađeno pa i analitički postupci koji se koriste možda ne osiguravaju reproducibilne rezultate, kao i ispravnu primjenu kemijskih zahtjeva. U svakom slučaju kontrolu treba postrožiti, pogotovo kad se radi o uvozu iz trećih zemalja, zbog razlike u zakonskim propisima – navodi nam Lidija Barušić, dipl. ing., voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje.

Neregulirano tržište

Pitali smo i u centralnom uredu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što kažu na rizike kojima su izloženi hrvatski građani u tatto salonima.

– Što se tiče samih proizvođača tinta, većina se uvozi iz SAD.

Na tržištu EU nađeni su proizvodi neodgovarajuće kemijske čistoće: pronađeni su policiklički aromatski ugljikovodici (43 posto slučajeva), primarni aromatski amini (14 posto), metali u 9 posto slučajeva, konzervansi (6 posto slučajeva), te tinta loše mikrobiološke čistoće u 11 posto slučajeva.

Što se tiče sigurnosti proizvoda, osim općih zahtjeva definiranih u Direktivi o općoj sigurnosti proizvoda (GPSD) trenutačno ne postoje posebni propisi EU-a za tetoviranje i trajnu šminku.

Što se tiče kemijskih zahtjeva, postoje kemikalije koje se zabranjuju u proizvodima široke potrošnje koji dolaze u neposredan dodir s kožom, kao što je Uredba o kozmetičkim proizvodima ili o kemikalijama REACH, ali ne i posebno definirano zakonodavstvo za tattoo tinte. Zbog sve većeg broja tetoviranja mladih ali i nereguliranog tržišta, pokrenuta je inicijativa o nuspojavama vezanim uz tetoviranje i trajnu šminke te podaci o legislativi u zemljama EU-a. Svrha je osigurati zaštitu potrošača i sigurnost gotovog proizvoda.

Do sada se uglavnom koristila Rezolucija Vijeća Europe iz 2008. godine, u kojoj su postavljeni zahtjevi u pogledu mikrobioloških zahtjeva, odabira sirovina, toksičnosti, sadržaja aromatskih amina, poliaromatskih ugljikovodika, metala itd.

Dane su i preporuke u kojima se navodi da pružatelj usluge tetovaže treba upoznati korisnika s rizicima koji proizlaze iz postupka tetoviranja i unosa trajne šminke, uključujući i potencijalnu pojavu senzibilizacije, o njezi kože nakon tetoviranja, reverzibilnosti i uklanjanju tetovaža te medicinskoj pomoći u slučaju komplikacija – navodi nam mr. sc. Ivona Vidić Štrac, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe HZJZ-a.

Stručnjaci još ne znaju uzrokuju li tetovaže rak

Stručnjaci u Francuskoj pokušali su saznati što se događa s bojama iz tetovaže kada uđu u tijelo.

Tijekom ispitivanja analizirali su leševe tetoviranih ljudi, kao i onih koji se nisu tetovirali. U tijelima tetoviranih i njihovim limfnim čvorovima primijećeno je više titanij dioksida, glavnog sastojaka u većini tetovaža.

Ti podaci zabrinjavaju jer se titanij, osim u tetovažama, koristi i u bojama, kozmetici, kremama za sunčanje pa čak i hrani. U malim dozama ne utječe na ljude. No, studija iz 2006. provedena od strane Svjetske zdravstvene organizacije pokazala je da veće doze uzrokuju rak pluća u štakora.

Stručnjaci navode da se ne zna je li to slučaj i s ljudima, ali kažu da je to poziv na uzbunu, pa su daljnja istraživanja prijeko potrebna. Navodi se i da oni s manje tetovaža neće imati problema, no s brojem tetovaža rizik se povećava.

No, istodobno smiruju tetovirane, navodeći da podaci ne pokazuju da će svaka tetovirana osoba oboljeti, a u prilog tome navode i da se ljudi tetoviraju tisućama godina te većina tetoviranih doživi duboku starost.

Dermatologinja: Susrećem se s reakcijama granuloma unutar tetovaže

A što kažu dermatolozi i jesu li se i oni susreli s lošim reakcijama tetoviranja, pitali smo dr. Ivanu Nolu.

– Tinte za dekorativno tetoviranje sadrže različite pigmente kao i kombinaciju pigmenata što utječe na vrstu tinte. Pigmenti mogu biti anorganske soli metala, žive ili živinog sulfida (crvene boje), soli kobalta (plava boja), kroma (zeleno), kadmija (žuta boja), željezni hidrat (oker), mangan sulfat (ljubičasti) ili organskog podrijetla npr. sandalovina ili brazilsko drvo i karmin.

Pigment crvene boje najčešće izaziva nodularne reakcije. Odgođene reakcije na koži uslijed tetoviranja javljaju se poslije nekoliko tjedana do čak 17 godina nakon tetoviranja.

Najčešće reakcije su eritematozni noduli ili plakovi na mjestu tetovaže. Osjetljivost i crvenilo varira u intenzitetu, ali može i u potpunosti izostati.

Zamijećene su i fotoalergijske reakcije, najčešće kod tetovaža crvene i žute boje zbog izlaganja pigmenta kadmijevog sulfida UV zračenju! Tinta čak može dospijeti u regionalne limfne čvorove i oponašati metastaze melanoma.

U praksi sam se susrela s reakcijama granuloma unutar tetovaže, zbog odgođenih alergijskih reakcija na pigment mineralnog podrijetla i akutnih alergijskih reakcija nakon tetoviranja kanom – kaže dr. Nola.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilježe se i alergijske reakcije, plikovi, opasna oboljenja kože s velikim ožiljcima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teške boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-07 19:36:18 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-07 22:08:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-07 22:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 29870 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/10\/07\/fda.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/10\/07\/percici.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["fda.JPG","percici.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x653"},{"size0":"1051x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38889737 Threads: 6 Questions: 7133029637 Slow queries: 3313729 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609243772 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/razmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih-510761 [printLink] => /mozaik/zivot/razmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih-510761?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 831 [name] => TETOVAŽE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tetovaze [link] => /tag/tetovaze ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilježe se i alergijske reakcije, plikovi, opasna oboljenja kože s velikim ožiljcima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teške boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razmislite dvaput: tetovaže kriju veliku opasnost, povećao se broj oboljelih! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/07/fda.JPG [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => fda.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/07/fda.JPG [title] => fda.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/07/percici.JPG [title] => percici.JPG ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ugledni magazin "Time" u članku od prije nekoliko dana upozorio je i mlado i staro da razmisle prije tetoviranja. Pa tako, uz brojne slučajeve komplikacija spominju i Kanađanku Catt Gallinger (24). Ta cura je jedna od onih djevojaka koja voli slijediti trendove, ma koliko oni bili u sukobu sa zdravim razumom. Pa je tako prije dva tjedna tetovirala bjeloočnicu?!

– Vjerovala sam nekome kome nisam smjela. Ako mi ovo i zacijeli, vid mi se neće vratiti – zavapila je Kanađanka, dok joj je iz oka curila boja od tinte za tetoviranje.

Pretpostavlja se da u svijetu na 10 osoba dolazi tri tetovirane osobe. U Hrvatskoj je taj postotak manji, navode naši dermatolozi, ali napominju da se broj tetoviranih rapidno povećava. Najviše tetoviranih imamo u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji... Američka agencija za hranu i lijekove, svemoćna FDA upozorava da se prvo treba provjeriti sterilnost igala kojima se unosi tinta u vaše tijelo.

– Mi u Americi nismo odobrili nikakav pigment za unošenje u kožu u kozmetičke svrhe – upozorava FDA, navodeći da je bilo teških alergijskih reakcija, infekcija rana koje su trebale i kirurško liječenje.

Pošto je tetovaža trajna, alergijska reakcija je također trajna, sve dok se tetovaža ne ukloni skupim laserskim ili kirurškim postupcima. Također, oko tetovaže se zbog infekcije mogu stvoriti ožiljci. FDA navodi da tinta i pigmet koji se unose nisu sigurni, dok liječnici i toksikolozi navode i da te kemikalije mogu uzrokovati niz bolesti.

A što kažu naši poznati na vijesti da oslikavanje tijela nosi sa sobom određene rizike. 

– Moje tetovaže su dio mene, i ne nije me strah tih novijih istraživanja koja govore o njihovoj navodnoj štetnosti, niti će me to odgovoriti od tetoviranja u budućnosti.

Svakodnevno se pojavi neko istraživanje o štetnosti nečega, i ako bi slušali sva ta upozorenja gdje bi došli... Imam brojne tetovaže, prestao sam i brojati slike na svome tijelu. No, do sada nisam imao nikakvu alergiju ili kožnu reakciju. Moja iskustva s tetoviranjem su odlična, jedino što bi se moglo nazvati neugodnošću je bol koju treba istrpjeti. Ali, evo, prije nekoliko dana tetovirao sam dio vrata, mislio sam da neću preživjeti, ali nisam osjetio nikakvu bol. Dakle, nema pravila – kaže nam Mario Perčić, model i glazbenik, inače suprug pjevačice Žanamari Perčić, navodeći da ni njegova supruga nema straha od oslikavanja tijela.

Pitali smo naše stručnjake na Odjelu za kemijsku analizu hrane i predmeta opće uporabe pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" što misle o tome.

Povećati mjere kontrole

– Radi se o proizvodima koji se često nalaze na Rapex sustavu zbog sadržaja štetnih kemijskih tvari (policiklički aromatski ugljikovodici, aromatski amini i teški metali – olovo). Najveći problem su azo pigmenti koji razgradnjom u odgovarajućim uvjetima, kao što je izlaganje suncu (UV zračenje), mogu oslobađati toksične aromatske spojeve (kancerogene, mutagene ili reprotoksične (CMR)).

Problem može nastati i kad se tetovaža želi ukloniti laserom, jer pri razbijanju pigmenata može doći do oslobađanja štetnih spojeva. Rizik se povećava ako se proizvod aplicira pod kožu pa se štetne tvari brže unose u krvotok, a time i u ciljane organe.

K tome u prilog ide i dugotrajno vrijeme izloženosti te mlađa populacija. Najčešće vidljive nuspojave su alergijske reakcije koje se mogu javiti i nakon dužeg vremena od tetoviranja, kao i različite infekcije koje se javljaju zbog nesterilnih uvjeta i korištenog pribora.

Problem je i u zakonodavstvo koje nije usklađeno pa i analitički postupci koji se koriste možda ne osiguravaju reproducibilne rezultate, kao i ispravnu primjenu kemijskih zahtjeva. U svakom slučaju kontrolu treba postrožiti, pogotovo kad se radi o uvozu iz trećih zemalja, zbog razlike u zakonskim propisima – navodi nam Lidija Barušić, dipl. ing., voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje.

Neregulirano tržište

Pitali smo i u centralnom uredu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što kažu na rizike kojima su izloženi hrvatski građani u tatto salonima.

– Što se tiče samih proizvođača tinta, većina se uvozi iz SAD.

Na tržištu EU nađeni su proizvodi neodgovarajuće kemijske čistoće: pronađeni su policiklički aromatski ugljikovodici (43 posto slučajeva), primarni aromatski amini (14 posto), metali u 9 posto slučajeva, konzervansi (6 posto slučajeva), te tinta loše mikrobiološke čistoće u 11 posto slučajeva.

Što se tiče sigurnosti proizvoda, osim općih zahtjeva definiranih u Direktivi o općoj sigurnosti proizvoda (GPSD) trenutačno ne postoje posebni propisi EU-a za tetoviranje i trajnu šminku.

Što se tiče kemijskih zahtjeva, postoje kemikalije koje se zabranjuju u proizvodima široke potrošnje koji dolaze u neposredan dodir s kožom, kao što je Uredba o kozmetičkim proizvodima ili o kemikalijama REACH, ali ne i posebno definirano zakonodavstvo za tattoo tinte. Zbog sve većeg broja tetoviranja mladih ali i nereguliranog tržišta, pokrenuta je inicijativa o nuspojavama vezanim uz tetoviranje i trajnu šminke te podaci o legislativi u zemljama EU-a. Svrha je osigurati zaštitu potrošača i sigurnost gotovog proizvoda.

Do sada se uglavnom koristila Rezolucija Vijeća Europe iz 2008. godine, u kojoj su postavljeni zahtjevi u pogledu mikrobioloških zahtjeva, odabira sirovina, toksičnosti, sadržaja aromatskih amina, poliaromatskih ugljikovodika, metala itd.

Dane su i preporuke u kojima se navodi da pružatelj usluge tetovaže treba upoznati korisnika s rizicima koji proizlaze iz postupka tetoviranja i unosa trajne šminke, uključujući i potencijalnu pojavu senzibilizacije, o njezi kože nakon tetoviranja, reverzibilnosti i uklanjanju tetovaža te medicinskoj pomoći u slučaju komplikacija – navodi nam mr. sc. Ivona Vidić Štrac, voditeljica Odjela za predmete opće uporabe HZJZ-a.

Stručnjaci još ne znaju uzrokuju li tetovaže rak

Stručnjaci u Francuskoj pokušali su saznati što se događa s bojama iz tetovaže kada uđu u tijelo.

Tijekom ispitivanja analizirali su leševe tetoviranih ljudi, kao i onih koji se nisu tetovirali. U tijelima tetoviranih i njihovim limfnim čvorovima primijećeno je više titanij dioksida, glavnog sastojaka u većini tetovaža.

Ti podaci zabrinjavaju jer se titanij, osim u tetovažama, koristi i u bojama, kozmetici, kremama za sunčanje pa čak i hrani. U malim dozama ne utječe na ljude. No, studija iz 2006. provedena od strane Svjetske zdravstvene organizacije pokazala je da veće doze uzrokuju rak pluća u štakora.

Stručnjaci navode da se ne zna je li to slučaj i s ljudima, ali kažu da je to poziv na uzbunu, pa su daljnja istraživanja prijeko potrebna. Navodi se i da oni s manje tetovaža neće imati problema, no s brojem tetovaža rizik se povećava.

No, istodobno smiruju tetovirane, navodeći da podaci ne pokazuju da će svaka tetovirana osoba oboljeti, a u prilog tome navode i da se ljudi tetoviraju tisućama godina te većina tetoviranih doživi duboku starost.

Dermatologinja: Susrećem se s reakcijama granuloma unutar tetovaže

A što kažu dermatolozi i jesu li se i oni susreli s lošim reakcijama tetoviranja, pitali smo dr. Ivanu Nolu.

– Tinte za dekorativno tetoviranje sadrže različite pigmente kao i kombinaciju pigmenata što utječe na vrstu tinte. Pigmenti mogu biti anorganske soli metala, žive ili živinog sulfida (crvene boje), soli kobalta (plava boja), kroma (zeleno), kadmija (žuta boja), željezni hidrat (oker), mangan sulfat (ljubičasti) ili organskog podrijetla npr. sandalovina ili brazilsko drvo i karmin.

Pigment crvene boje najčešće izaziva nodularne reakcije. Odgođene reakcije na koži uslijed tetoviranja javljaju se poslije nekoliko tjedana do čak 17 godina nakon tetoviranja.

Najčešće reakcije su eritematozni noduli ili plakovi na mjestu tetovaže. Osjetljivost i crvenilo varira u intenzitetu, ali može i u potpunosti izostati.

Zamijećene su i fotoalergijske reakcije, najčešće kod tetovaža crvene i žute boje zbog izlaganja pigmenta kadmijevog sulfida UV zračenju! Tinta čak može dospijeti u regionalne limfne čvorove i oponašati metastaze melanoma.

U praksi sam se susrela s reakcijama granuloma unutar tetovaže, zbog odgođenih alergijskih reakcija na pigment mineralnog podrijetla i akutnih alergijskih reakcija nakon tetoviranja kanom – kaže dr. Nola.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
fda.JPG percici.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/razmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih-510761 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6315a4add788c2f18db7016e9c6d373eb882c7c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razmislite+dvaput%3A+tetova%C5%BEe+kriju+veliku+opasnost%2C+pove%C4%87ao+se+broj+oboljelih%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frazmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih-510761 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Frazmislite-dvaput-tetovaze-kriju-veliku-opasnost-povecao-se-broj-oboljelih-510761 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilježe se i alergijske reakcije, plikovi, opasna oboljenja kože s velikim ožiljcima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Teške boje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotTeške boje

Razmislite dvaput: tetovaže kriju veliku opasnost, povećao se broj oboljelih!

8. listopada 2017. - 00:11
fda.JPG

Ugledni magazin "Time" u članku od prije nekoliko dana upozorio je i mlado i staro da razmisle prije tetoviranja. Pa tako, uz brojne slučajeve komplikacija spominju i Kanađanku Catt Gallinger (24). Ta cura je jedna od onih djevojaka koja voli slijediti trendove, ma koliko oni bili u sukobu sa zdravim razumom. Pa je tako prije dva tjedna tetovirala bjeloočnicu?!

– Vjerovala sam nekome kome nisam smjela. Ako mi ovo i zacijeli, vid mi se neće vratiti – zavapila je Kanađanka, dok joj je iz oka curila boja od tinte za tetoviranje.

Pretpostavlja se da u svijetu na 10 osoba dolazi tri tetovirane osobe. U Hrvatskoj je taj postotak manji, navode naši dermatolozi, ali napominju da se broj tetoviranih rapidno povećava. Najviše tetoviranih imamo u SAD-u, Australiji, Velikoj Britaniji......

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:14