StoryEditor
Životsvaka čast

Potez vrijedan divljenja. Iako ne osjeća noge, Slaven biciklira od Savudrije pa čak do Prevlake, a mi smo ga zatekli na splitskoj Rivi odakle je kretao za Makarsku

Piše Vinko Paić
27. rujna 2021. - 22:03

O neumornom Slavenu Škrobotu nekoliko smo puta pisali. Ovaj je Zagrepčanin prije točno godinu biciklom osvajao Vis i brojne druge hrvatske otoke, a ovog se ljeta odvažio na još jednu avanturu, humanitarnog karaktera i puno zahtjevniju od one prošlogodišnje.

Projekt "Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima" dug je 950 kilometara. Krenuo je 7. rujna od svjetionika iz Savudrije, a plan mu je putovanje završiti na Prevlaci. Još uvijek ima otvoren plan da produži i do Crne Gore kako bi napunio okruglih tisuću kilometara.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Tijekom ponedjeljka stigao je u Split gdje ga je dobro raspoloženog na Rivi zatekao naš fotoreporter.

Njegovo putovanje biciklom hibridom kojeg pokreće rukama dok mu baterija pomaže u kretanju trajat će 35 dana, a dnevno prelazi od 30 do 70 kilometara. Uz njega su cijelo vrijeme prijatelji, fotografi i snimatelji kao i redatelj koji će o svemu snimiti dokumentarni film. Svi ga oni prate vozeći se u kamperu čuvajući mu tako leđa od brzih automobila na Jadranskoj magistrali.

image
Mateo Dodoja, Maša Bulatović, tajnica udruge Vjeruj i djeluj, Slaven Škrobot i Andrija Lipanović, predsjednik udruge Vjeruj i djeluj.
 
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Cilj mi je potaknuti aktivnost i vratiti fokus na osobe s invaliditetom, promovirati hrvatsku obalu, napraviti nešto što nije nitko do sada te pokrenuti humanitarnu akciju i prikupiti 180.000 kuna za nabavku bicikala za četvero ljudi u Hrvatskoj, kaže Slaven.

Njegov košta 40.000 kuna, a elektroničke nadogradnje još dodatnih 20.000 kuna pošto ne može micati prstima otkad je prilikom skoka u more 2009. godine slomio peti dio kralješka. U svojoj se 23. godini morao pomiriti s dijagnozom tetraplegičara.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

S vremenom je u kolicama proputovao gotovo pola svijeta i srušio mnoge barijere. Počeo je pisati blog, na društvenim ga mrežama prati tisuće ljudi, proglašen je hrvatskim putnikom godine, a njegovim pustolovinama po svijetu još ni izbliza nije kraj.

item - id = 1130540
related id = 0 -> 1113580
related id = 1 -> 1113578
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:41