StoryEditorOCM
ŽivotHRANJIVE VRIJEDNOSTI

Koji je krumpir zdraviji, bijeli ili crveni? Dok jedna vrsta ima manje kalorija, druga ima više željeza, a pravi je odgovor u načinu pripreme

Piše M.P.
14. siječnja 2022. - 22:01

Postoji više vrsta krumpira, ali najčešće se upotrebljavaju bijeli ili crveni, a nutritivne razlike među njima opisao je N1.

Obje vrste krumpira bogate su ugljikohidratima, i to specifičnom vrstom ugljikohidrata koji održavaju crijeva zdravima. Također obiluju kalijem i vitaminom C, a sadrže otprilike 150 kalorija, iako ih bijeli krumpir u prosjeku ima neznatno više.

No, način pripreme utječe na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za zdravlje. Bolje je jesti pečeni i kuhani krumpir nego prženi.

Glavna razlika između ove dvije vrste krumpira je udio ugljikohidrata. Naime, prosječni bijeli krumpir sadrži 36.5 grama ugljikohidrata, a crveni 33.9 grama. 

Jedna od najvećih prednosti crvenog i bijelog krumpira jest to što sadrže vrstu škroba koji je sličan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 07:14