StoryEditorOCM
Životmučna priča

Ispovijest Srpkinje koja je radila u Njemačkoj: ‘Proživjela sam pravi pakao, jedva sam čekala otići!‘

Piše Mozaik SD
10. srpnja 2023. - 21:57

Dušica M. (42) htjela je okušati sreću s poslom u “obećanoj zemlji”, Njemačkoj, i otkrila je da je doživjela strašno iskustvo, piše Informer.

- Samo zahvaljujući Bogu, vratila sam se živa. Još nisam sigurna da li sam zdrava, ali svoju priču prenosim da naučim druge – rekla je Dušica.

Njezina priča počinje u svibnju 2019. godine, kada je na proslavi kod roditelja upoznala svoju sestričnu koja joj je pružila, činilo se, jedinstvenu priliku.

- Spomenula mi je da njezina kuma Sanja sa suprugom, po struci inženjerom strojarstva, živi u Njemačkoj i da im treba pomoć oko djeteta. Dijete koje bih čuvala ima dvije godine, a oni bi mi osigurali plaću, hranu, smještaj kao i putne troškove i osiguranje. Dvoumila sam se isključivo zbog terapije koju primam na Institutu za reumatologiju u Beogradu. Sanja je inzistirala da odem i ostanem šest mjeseci, iako sa srpskom putovnicom imam pravo ostati najviše 90 dana. Uvjeravala me da se ne brinem jer ona navodno ima neku vezu na graničnom prijelazu u Hrvatskoj te da će ona snositi troškove eventualne kazne koju bih dobila. Nakon što sam svojoj doktorici objasnila situaciju, odobrila mi je putovanje na tri mjeseca - rekla je.

Sanja je Dušici napomenula i da ona i suprug imaju mjesečna primanja oko 10.000 eura, pa im financije ne predstavljaju problem.

- Sanja i njezin suprug žalili su mi se na prethodnu dadilju koja ih je svaki sat zvala na telefon i molila da odu s posla. Kod mene je njihov sin imao odličan tretman i uvijek sam ga znala umiriti, nahraniti i sve ostalo. Radila sam i mnoge druge stvari koje mi nisu u opisu posla. Kuhala sam iako nije bio dogovor. Sve u svemu, imala sam oko dva sata slobodnog vremena dnevno, a to vrijeme sam uglavnom provodila sjedeći na stepenicama zgrade, plačući i brojeći dane do povratka u Srbiju - kaže Dušica.

Prvi ozbiljniji sukob nastao je kada se Dušica Sanji požalila na loš tretman starijeg sina.

- Znala si da imam dvoje djece i da se moraš brinuti o njima? - rekla mi je i ostavila me u šoku jer smo se jasno dogovorili da je moja odgovornost samo onaj mlađi. Kad sam joj to rekla, viknula je na mene: Idi sad! Izlazi iz stana! To sam i htjela učiniti, ali me Sanjin suprug molio da ih ne ostavim na cjedilu, pa sam popustila. Nekoliko dana kasnije doznajem da je moj muž imao tešku prometnu nesreću, ali je srećom preživio. Sanja se nije nimalo uzrujala, već je samo hladno prokomentirala: "Pa bar je živ." Ostala sam zapanjena - kaže Dušica.

- Sanja je iscijedila zadnji atom energije iz mene, a onda smo napokon sjeli u auto i krenuli kući. Sinulo mi je kad sam se dočepala Srbije. Radila sam za plaću od 500 eura, daleko ispod tržišne cijene, jer je mislila da sam jadna. Daleko od toga, bojim se da ova priča pokazuje tko je jadan. Na kraju su mi ostali ostali dužni oko 150 eura. Kada sam ih pristojno pitala za to preko Vibera, prvo me mene blokirao Sanjin suprug, a onda je Sanja mene blokirala – zaključuje Dušica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:36