StoryEditor
ŽivotSnažna žena

Imala je prvu dostavu kuhane hrane u Beču, vodila je kulinarske tečajeve, a onda su joj nacisti ukrali najvažnije djelo

Piše PSD
4. studenog 2020. - 16:44

Recepti bečke kuhinje vrlo su popularni diljem svijeta pa tako i kod nas. I sam bečki odrezak, kako nazivamo pohano meso, pokazatelj je toga utjecaja. Prva koja je objedinila sva ta poznata jela je kuharica Alice Urbach s knjigom 'Tako se kuha u Beču'. S obzirom na to da je ona bila Židovka odmah nakon Anschlussa 1938. njeno ime je uklonjeno, a knjiga se nepromijenjena nastavila prodavati po tuđim imenom, piše DW.

Alice Urbach rođena 1886. je u uspješnoj židovskoj obitelji u Beču i od nje se očekivalo da nastavi stopama svojih predaka, da završi ozbiljan fakultet i stekne dobro obrazovanje. Ona je pak od malena više uživala u provođenju vremena u kuhinji što je veoma ljutilo njenoga oca. Ona bi mu onda da ga udobrovolji zbog loših ocjena ispekla neki kolač, ali ni to nije pomagalo. Nije mislio da može postati liječnica ili odvjetnica, njemu jedina prihvatljiva zanimanja kuharskim vještinama.

Kako sama nije postala doktorica, barem se udala za jednog. Usprkos tome on nije bio dobar suprug, provodio je najradije svoje vrijeme u kockarnici, a osam godina nakon njihovog braka je umro, te je ona postala samohrana majka dvoje male djece. Nije je to bacilo u očaj već se odmah prihvatila posla. Organizirala je školu kuhanja, izložbe o hrani i kuhanju, i česte seminare kao što je 'Brza kuhinja za zaposlene žene'. Osnovala je i prvu dostavu kuhane hrane u Beču te naposljetku i izdala knjigu. 

Kuharica je bila opremljena za to vrijeme rijetkim fotografijama u boji i imala je čak 500 stranica. Svaka kuća u Beču imala je tu knjigu na policama, a mnogi je imaju i danas. Pitanje je samo koju verziju, onu s njenim imenom ili onu izdanu 1939. na kojoj piše da je autor neki muškarac imena Rudolf Rosch. 

Čim je njemačka vojska ušla u Austriju 12. ožujka 1938. Alice je shvatila da treba bježati, njen arijevski izgled tj. plava kosa i oči neće joj pomoći. S djecom je pobjegla u Veliku Britaniju gdje je nastavila baviti se kuhanjem, ali i čuvati židovsku siročad. U Austriji se paralelno događao holokaust. On nije uključivao samo stravično istrebljenje Židova već i čišćenje njihovih imena iz povijesti, kulture, ali i suvremenosti. Urbach nikada nije uspjela vratiti svoje ime na knjigu premda je u tome pokušavala.

Nakon rata preselila se u SAD gdje je opet postigla velike uspjehe u svojoj karijeri. Doživjela je 90. godina, a osim što joj je život bio dug bio je i vrlo ispunjen, sve do duboke starosti vodila je svoju kulinarsku emisiju, a publika ju je obožavala.

O njenom životu, ali i krađi židovskog intelektualnog vlasništva je napisala knjigu njena unuka, povjesničarka Karina Urbach koja je i sama tek nedavno saznala za ovu veliku nepravdu načinjenu nad njenom bakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. kolovoz 2021 09:37