StoryEditorOCM
ŽivotMALI VELIKI SIGNAL

Djevojka zbog jednostavne geste rukom spašena od otmice: djelatnica restorana odmah je shvatila o čemu je riječ

Piše Vijesti SD
1. prosinca 2023. - 19:49

U Milanu je prošlog tjedna došlo do pokušaja otmice mlade djevojke koja je prstima slala tajni signal za pomoć. Te pokrete prstima primijetila je jedna djelatnica restorana koja je brzo reagirala te nazvala policiju. Otmičar je priveden, a brzo razmišljanje i hrabrost ove zaposlenice odigrali su ključnu ulogu u sprječavanju moguće tragedije - piše Danas.hr.

Zaposlenica je ispričala svoje iskustvo. Unatoč tome što se i sama osjećala prestrašeno, uspjela je brzo djelovati kako bi pomogla žrtvi.

Signal koji je djevojka poslala postao je popularan nakon slučaja ubijene blogerice Gabby Petito koja je slala signale iz automobila svog otmičara. Ona je tad nekoliko puta podigla ruku, preklopila palac preko dlana, a preostale prste sklopila oko palca u šaku. Korisnici interneta tada su nagađali je li i ona pokušala privući pozornost na svoju situaciju znakom neposredno prije smrti.

Signal je u travnju prošle godine osmislila neprofitna organizacija Canadian Women’s Foundation. Zahvaljujući društvenim ženskim grupama koje šire poruku, stekao je veliku pozornost diljem svijeta. Signal bi mogao postati itekako koristan jer je sve više ljudi, često zatočenih iza zatvorenih vrata i nemaju priliku provoditi vrijeme daleko od svojih zlostavljača.

Policijske snage diljem svijeta izvijestile su kako od kad postoji signal rukom primaju puno više poziva u vezi s nasiljem u obitelji. Signal se može koristiti u nizu situacija u kojima nije moguće slobodno izraziti svoju potrebu za pomoći. Najčešće je to u obiteljskom zlostavljanju ili situacije u kojima je netko držan protiv svoje volje - piše Danas.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:40