stdClass Object ( [id] => 1333775 [title] => Dea Računica je majka, glumica i doula. Priča nam kako se odlučila na pomoć drugim mamama: Bio je to unutarnji poziv... [alias] => dea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zanimanje doule sve je popularnije kod nas, a upravo se time u Splitu bavi i mlada splitska glumica Dea Maria Računica. Ovo joj je zanimanje došlo kao poziv nakon što je i sama postala majka sa 17 godina i shvatila koliko ženama treba pomoć u tim situacijama.

Doula je inače žena koja služi ženi – tj. osoba koja pomaže ženama u raznim fazama majčinstva. Ujedno se educirala i za porođajnog edukatora. Deina je specijalnost postporođajno razdoblje, prvih 40 dana nakon poroda, ili koliko god ženi treba.

---

---

Dea je na temu majčinstva napravila i autorsku monodramu "Novorođena" koja je nastala kao diplomski ispit na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Monodrama "Novorođena" govori o postpartum depresiji. Predstava je nastala zahvaljujući anonimnim anketama koje je ispunilo oko 300 žena te Deinom jednogodišnjem istraživačkom radu - intervjuirala ih je pa proučila njihova iskustva.

Predstava portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kćer i čiji unutarnji svijet gledatelji prate na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom.

Baš u tom životnom razdoblju ženama bi izvrsno došla doula. Zato smo s 26-godišnjom glumicom i doulom Deom popričali o tom specifičnom zanimanju, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda i kako je uopće otkrila ovaj poziv.

---

image

Dea je rodila sa 17 godina i nije imala mladost poput većine vršnjaka

Brigita Ercegović
---

"Moje iskustvo poroda i trudnoće nije bilo jednostavno. Čim sam vidjela da postoji posao doule, osjetila sam da je to to, da je to za mene, da želim biti podrška ženama, da im želim pružiti neku vrstu sigurnosti koja je tada meni nedostajala. Bio je to unutarnji poziv.

Tada nisam bila svjesna racionalno zašto ni kako, samo sam osjećala da je to potreba koju moram ispuniti. Sada shvaćam da sam prvo morala proći kroz svoju priču, iscijeliti svoje rane, kako bih sutra mogla biti tu za druge majke. Sve što radimo u životu prvo radimo iz svoje potrebe, a onda da bismo zadovoljili druge" - govori nam mlada majka, glumica i doula.

Obuku za postpartum doulu i porođajnog edukatora završila je u organizaciji "Balkan asosiation of birth workers". Divne žene koje su osnovale ovu organizaciju, zahvaljujući njihovim edukacijama stvorile su predivan tim doula, kaže nam, koje rade velike promjene diljem Hrvatske.

---

---


"Općenito se u Hrvatskoj puno više govori o važnosti poroda i postpartuma. U Zagrebu je otvoren prvi centar za perinatalnu psihologiju i rano roditeljstvo pod vodstvom Martine Trboglav Podvorac i Nine Čikeš Stegić koje vode majke kroz proces trudnoće, poroda i danima nakon dolaska bebe. Upravo s njima u skolopu svoje monodrame zajedno pokrećemo novi projekt koji će uz predstavu uključivati panel-predavanje na temu svih izazova s kojima se mame susreću, a često nisu podržane, doživljene i shvaćene.

Zapravo cilj je ovog projekta podizati svijest javnosti, prvo da se mame osjećaju viđeno i da znaju da nisu same, druga stvar je educirati okolinu u kojoj se mama nalazi, kako bi je ona mogla podržati i treća stvar bila bi pokrenuti sustav jer je mentalno zdravlje trudnica i majki jako zanemareno, kod nas se reagira tek kada je majka jako loše", kaže nam Dea o planovima.

"Mislim kako je to izvrsna prilika da kroz predstavu, pa zatim i edukativno, podržavajuću panel-raspravu, senzibiliziramo javnost i na neki način možda pokrenemo pozitivne promjene. Kao glumica i kao doula koristim priliku dati glas majkama, jer ako su nam majke dobro, obitelji, i naše buduće generacije će biti", smatra ova mlada majka, koja je i sama prošla kroz razne procese, a baš zato što je rodila sa 17 nije imala mladost kao i većina vršnjaka. 

"Naravno da sam morala prilagoditi svoje potrebe kada sam dobila dijete. Dijete je na prvom mjestu. Nisam mogla imati život kakav su moji vršnjaci imali, ali ne bih ništa mijenjala. Upravo zbog mog sina sam danas ovo što jesam. On je moj najveći pokretač u životu.

Na sreću, tijekom studiranja imala sam veliku podršku od profesora na Akademiji i jako sam im zahvalna na tome", veli nam Dea Maria, koja je uz samohrano majčinstvo uspjela diplomirati te na kraju i sama biti podrška mladim majkama.

---

image

‘Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima‘

Brigita Ercegović
---

"Kad postaneš samohrana maloljetna majka, automatski si u društvu stigmatizirana kao loša majka. Bez ikakvog temelja stigmatiziran si kao loš roditelj i to je težak osjećaj s kojim se jedna mlada djevojka mora nositi, kao i uvjerenje koje nosiš kad postaneš majka sa 17 godina i pitanja ‘Kako ću ja to sve?‘

Srećom, imala sam ogromnu podršku od svojih roditelja i sestara. Da to nisam imala, ne bih ništa od ovog što sada jesam mogla napraviti. Nije mi bilo jednostavno, ali s druge strane ne mogu se potpuno ni nazivati samohranom majkom kad su mi pomagali moji. Još uvijek su mi velika podrška", priznaje nam Dea, koja je zanimanje doule otkrila slučajno, na Instagramu.

"Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Žene rade, majke su, supruge, prijateljice, sestre i često u ovom kaosu današnjeg vremena zaborave na sebe. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima.

Inače, riječ doula potječe iz grčkog i znači ‘ona koja služi‘. Prekrasno, žena koja služi ženi. Možeš služiti na razne načine, ovisi što kome treba. Nekom će trebati više fizičke podrške oko možda kućanskih poslova, ili čuvanja starijeg djeteta, ili kuhani obrok, dok će nekoj majci trebati da budeš tu za nju, pričuvaš bebu dok se odmori.

Poanta je njegovati majku i brinuti se o majci, kako bi ona mogla biti tu za svoje dijete. Završila sam edukaciju za postpartum doulu, postpartum dio traje 40 dana iza poroda i žena treba biti okružena ljudima koji je vole. Ima i izreka ‘40 dana - za 40 godina njezina zdravlja‘.

No, postpartum traje zapravo koliko se god žena osjeća da je u postpartumu. Statistka kaže da svaka peta žena pati od porođajne depresije, a svaka treća žena smatra svoj porod traumatičnim. Postporođajna depresija ne mora se nužno javiti nakon poroda, najčešće se javlja kasnije.

Neke žene odmah nakon poroda nisu dobro, dok se nekima nakon 5-6 mjeseci jave prvi simptomi, nekima nakon godinu dana. Meni je cilj buditi svijest kod ljudi u svojoj okolini o tome koliko je bitno njegovati majku i ne zaboraviti da je mama novorođena isto kao što je i beba novorođena. Majčinstvo se rađa. To je tranzicija žene u majku", govori nam glumica i opisuje svoje iskustvo u radu kao doula.  

"Doula je fizička i psihička podrška majkama. Sve je individualno, što kome treba. Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio. Bazirana sam na postpartum, tako da vrlo često s trudnicom prije poroda napravim plan postpartuma.

Žene se najčešće pripremaju za porod, a zaborave na dio koji dolazi nakon. Kad radimo plan postpartuma, gledamo prvo koga ona ima oko sebe, tko joj može pomoći u kućanskim poslovima, pa napravimo organizaciju stana da stan bude praktičan…", objašnjava Dea, a nas zanima tko ju je do sada angažirao.

"Angažirale su me uglavnom žene koje su u sretnim brakovima. Muž im je podrška, ali ne može biti stalno tu. Vrlo brzo krenu na posao i žena ostane sama s djetetom. Najčešće ni okolina nije toliko educirana da znaju koliko treba njegovati mamu. Svi pitaju kako je beba, kada mogu doći vidjeti bebu."

Uvijek učim majke da postave granicu i da ne dopuštaju da im se dolazi u goste ako one to ne žele. Znam i po sebi, na početku nikog nisam htjela vidjeti. Želim da se žene vrate sebi, svojoj intuiciji i da se sjete kako one znaju što je najbolje za njihovu bebu", kaže nam Dea Maria.

---

image

‘Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio‘

Brigita Ercegović
---

Zanimljivo je i da doule mogu ići s majkama i na porod, a Dea Maria će uskoro završiti obuku i za porodnu doulu.

"Dosta me žena pitalo i tražilo da idem s njima na porod kao podrška i meni je velika želja biti podrška tijekom rođenja djeteta. Ima dosta muževa koji idu sa ženama na porod, u tom slučaju sam ja tu da educiram supruga.

Upoznam ih s fazama poroda, savjetujem ih kako mogu pomoći ženi i ono što je najvažnije - upoznam ih s pravima na porodu. Žena ima pravo na informirani porod. Sve što joj se radi dužna je znati zašto joj se to radi i da zna da može tražiti npr. ‘možete li mi donijeti pilates loptu, možete li ugasiti svjetla? itd.’" -  govori nam glumica i objašnjava nam važnost edukacije o ovoj temi.  

Za porod je potreban hormon oksitocin, hormon sreće i hormon ljubavi. Da bi se oksitocin lučio, žena se mora osjećati sigurno. Kontrakcije maternice događaju se zbog hormona oksitocina. Zato je važno da pored sebe majka ima osobu kojoj vjeruje i kraj koje se može prepustiti. Ono što često zaboravljamo jest i da beba prolazi kroz porod jednako kao i mama. Bebi je to jako važan događaj u životu, i ona sve osjeća i pamti", kaže nam Računica. Posebno iskustvo poroda bude svakako i muževima koji idu sa ženom u rađaonicu.

"Muškarci se često znaju uplašiti, ali onda pronađu snagu u sebi da budu tu za svoje žene. Svaki muškarac koji je bio na porodu nakon toga gleda ženu drugačijim očima, divi joj se, znaju reći: ‘Bože, kroz šta je ona prošla, divim joj se’, i to ih još više poveže", kaže nam doula Dea Maria, koja se osim u glumi potpuno pronašla u ovom poslu, a poveznice između ova dva zanimanja, kaže nam, itekako ima.

"Ovo nije samo posao, nego poziv. Kao što je i gluma poziv. I taj spoj ‘glumica i doula‘ je super. Ja glumu doživljavam kao rad na sebi. Naravno da gluma pomaže i u ulozi doule jer kad istražujemo lik, dužan si opravdati ga, upoznati ga, pronaći njegove motive, opravdati njegove akcije... tako da naravno da gluma pomaže u razumijevanju ljudi i svoje okoline.

Zato što sam glumica sve mogu razumijeti… Mene je oduvijek privlačio rad sa sobom, svojim tijelom i rad s drugima. Kad nekog razumiješ, lakše ti je pomoći osobi", govori nam Dea Maria. Međutim, smatra da su majke ipak te koje su najzanemarenije u današnjem društvu.

---

image

‘Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna‘

Brigita Ercegović
---

"Dosta smo opterećeni nekakvim trivijalnim stvarima, ganjamo karijere, stanove, titule... Mislim da je obrazac koji se stvorio u današnjem društvu poguban za buduće naraštaje - ‘Što će ti muškarac u životu? Što će ti obitelj?‘ S druge strane živimo u svijetu koji uopće ne podržava roditelje, stoga razumijem zašto danas sve više ljudi odgađa ili uopće ne želi imati djecu. Usudila bih se reći da je ovo najveći problem zapadne civilizacije.

Očekuje se od nas da stvaramo obitelji, domove, a pritom nemamo dovoljno podrške od sustava i svoje zajednice. Treba iznova stvarati sustave pravih vrijednosti i povezati se, kako sa sobom, tako i s ljudima oko sebe", kaže Dea Maria, a ima i poruku za sve žene:

"Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna. Priroda uopće nije namijenila da žena u majčinstvu bude sama, već okružena ljudima koji je vole. Trebalo bi se potpuno riješiti uvjerenja da žene sve moraju same, ne moraju, a kad bi to prihvatile, onda bi češće tražile podršku od svoje okoline ili makar angažirale doulu", zaključuje Dea Maria Računica.  

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poziv, a ne posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => poziv, a ne posao 2 0 11079 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 07:49:24 [created_by] => 3271 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-26 20:02:08 [modified_by] => 3271 [publish_up] => 2023-10-26 13:14:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dea Računica je majka, glumica i doula. Priča nam kako se odlučila na pomoć drugim mamama: Bio je to unutarnji poziv... [metakey] => dea računica, doula, glumica, splićanka, Dea Maria Računica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928396.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928392.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928393.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928394.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25928395.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Brigita Ercegovi\u0107","Brigita Ercegovi\u0107","Brigita Ercegovi\u0107","Brigita Ercegovi\u0107","Brigita Ercegovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S 26-godi\u0161njom Deom\u00a0Marijom\u00a0Ra\u010dunicom\u00a0porazgovarali smo\u00a0o\u00a0specifi\u010dnom zanimanju doule, njezinu\u00a0iskustvu, majkama koje anga\u017eiraju doulu, porodima, postporo\u0111ajnoj depresiji, va\u017enosti pomo\u0107i \u017eeni nakon poroda...<\/p>","

Dea je rodila sa 17 godina i nije\u00a0imala mladost poput ve\u0107ine\u00a0vr\u0161njaka<\/p>","

\u2018Jedino s \u010dim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije na\u0161 dio\u2018<\/p>","

\u2018\u017denama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ni\u0161ta lo\u0161e u tome ako ponekad zatreba\u0161 pomo\u0107 jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna\u2018<\/p>","

\u2018\u017divimo u dru\u0161tvu gdje danas \u017eena sve mora sama. To\u010dnije, misli da mora.\u00a0Zato je posao doule veliko otkri\u0107e i velika potreba u na\u0161im krajevima\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25928396_1920.jpg":"1920x1080","k_25928396_1280.jpg":"1280x1280","k_25928396_1024.jpg":"1024x1024","k_25928396_640.jpg":"640x640","k_25928396_480.jpg":"480x480","k_25928396_340.jpg":"340x340","k_25928396_220.jpg":"220x220","o_25928396_1280.jpg":"1280x853","o_25928396_1024.jpg":"1024x682","o_25928396_640.jpg":"640x426","o_25928396_480.jpg":"480x320","o_25928396_340.jpg":"340x226","o_25928396_220.jpg":"220x146","h_25928396_1280.jpg":"1280x854","h_25928396_1024.jpg":"1024x683","h_25928396_640.jpg":"640x427","h_25928396_480.jpg":"480x320","h_25928396_340.jpg":"340x227","h_25928396_220.jpg":"220x147","pp_25928396_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928396_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928396_640.jpg":"640x814","pp_25928396_480.jpg":"480x611","pp_25928396_340.jpg":"340x432","pp_25928396_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25928392_1920.jpg":"1920x1080","k_25928392_1280.jpg":"1280x1280","k_25928392_1024.jpg":"1024x1024","k_25928392_640.jpg":"640x640","k_25928392_480.jpg":"480x480","k_25928392_340.jpg":"340x340","k_25928392_220.jpg":"220x220","o_25928392_1280.jpg":"1280x853","o_25928392_1024.jpg":"1024x682","o_25928392_640.jpg":"640x426","o_25928392_480.jpg":"480x320","o_25928392_340.jpg":"340x226","o_25928392_220.jpg":"220x146","h_25928392_1280.jpg":"1280x854","h_25928392_1024.jpg":"1024x683","h_25928392_640.jpg":"640x427","h_25928392_480.jpg":"480x320","h_25928392_340.jpg":"340x227","h_25928392_220.jpg":"220x147","pp_25928392_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928392_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928392_640.jpg":"640x814","pp_25928392_480.jpg":"480x611","pp_25928392_340.jpg":"340x432","pp_25928392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25928393_1920.jpg":"1920x1080","k_25928393_1280.jpg":"1280x1280","k_25928393_1024.jpg":"1024x1024","k_25928393_640.jpg":"640x640","k_25928393_480.jpg":"480x480","k_25928393_340.jpg":"340x340","k_25928393_220.jpg":"220x220","o_25928393_1280.jpg":"1280x853","o_25928393_1024.jpg":"1024x682","o_25928393_640.jpg":"640x426","o_25928393_480.jpg":"480x320","o_25928393_340.jpg":"340x226","o_25928393_220.jpg":"220x146","h_25928393_1280.jpg":"1280x854","h_25928393_1024.jpg":"1024x683","h_25928393_640.jpg":"640x427","h_25928393_480.jpg":"480x320","h_25928393_340.jpg":"340x227","h_25928393_220.jpg":"220x147","pp_25928393_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928393_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928393_640.jpg":"640x814","pp_25928393_480.jpg":"480x611","pp_25928393_340.jpg":"340x432","pp_25928393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25928394_1920.jpg":"1920x1080","k_25928394_1280.jpg":"1280x1280","k_25928394_1024.jpg":"1024x1024","k_25928394_640.jpg":"640x640","k_25928394_480.jpg":"480x480","k_25928394_340.jpg":"340x340","k_25928394_220.jpg":"220x220","o_25928394_1280.jpg":"1280x853","o_25928394_1024.jpg":"1024x682","o_25928394_640.jpg":"640x426","o_25928394_480.jpg":"480x320","o_25928394_340.jpg":"340x226","o_25928394_220.jpg":"220x146","h_25928394_1280.jpg":"1280x854","h_25928394_1024.jpg":"1024x683","h_25928394_640.jpg":"640x427","h_25928394_480.jpg":"480x320","h_25928394_340.jpg":"340x227","h_25928394_220.jpg":"220x147","pp_25928394_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928394_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928394_640.jpg":"640x814","pp_25928394_480.jpg":"480x611","pp_25928394_340.jpg":"340x432","pp_25928394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25928395_1920.jpg":"1920x1080","k_25928395_1280.jpg":"1280x1280","k_25928395_1024.jpg":"1024x1024","k_25928395_640.jpg":"640x640","k_25928395_480.jpg":"480x480","k_25928395_340.jpg":"340x340","k_25928395_220.jpg":"220x220","o_25928395_1280.jpg":"1280x853","o_25928395_1024.jpg":"1024x682","o_25928395_640.jpg":"640x426","o_25928395_480.jpg":"480x320","o_25928395_340.jpg":"340x226","o_25928395_220.jpg":"220x146","h_25928395_1280.jpg":"1280x854","h_25928395_1024.jpg":"1024x683","h_25928395_640.jpg":"640x427","h_25928395_480.jpg":"480x320","h_25928395_340.jpg":"340x227","h_25928395_220.jpg":"220x147","pp_25928395_1280.jpg":"1280x1628","pp_25928395_1024.jpg":"1024x1303","pp_25928395_640.jpg":"640x814","pp_25928395_480.jpg":"480x611","pp_25928395_340.jpg":"340x432","pp_25928395_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38371358 Threads: 4 Questions: 7096213555 Slow queries: 3299959 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608301064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/dea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv-1333775 [printLink] => /mozaik/zivot/dea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv-1333775?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 734389 [name] => dea računica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-24 10:58:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dea-racunica [link] => /tag/dea-racunica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 438520 [name] => doula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => doula [link] => /tag/doula ) [2] => stdClass Object ( [id] => 459454 [name] => glumica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glumica [link] => /tag/glumica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 679406 [name] => splićanka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splicanka [link] => /tag/splicanka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 719192 [name] => Dea Maria Računica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-09 14:53:40 [main_article_id] => 0 [alias] => dea-maria-racunica [link] => /tag/dea-maria-racunica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poziv, a ne posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dea Računica je majka, glumica i doula. Priča nam kako se odlučila na pomoć drugim mamama: Bio je to unutarnji poziv... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3271 [name] => Ivana Kapetanović [username] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [email] => ivana.kapetanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$OmTs/imYojk0U2lnJXM43uHwmFTXw.yH92JTXlWUAnY.g5OmdI/9S [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivana-kapetanovic-3271 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1784 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ea6190ae66f23754bb03378e261af015?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928396.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Brigita Ercegović [mainImageDesc] =>

S 26-godišnjom Deom Marijom Računicom porazgovarali smo o specifičnom zanimanju doule, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928396.jpg [title] => Brigita Ercegović

S 26-godišnjom Deom Marijom Računicom porazgovarali smo o specifičnom zanimanju doule, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928392.jpg [title] => Brigita Ercegović

Dea je rodila sa 17 godina i nije imala mladost poput većine vršnjaka

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928393.jpg [title] => Brigita Ercegović

‘Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928394.jpg [title] => Brigita Ercegović

‘Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna‘

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25928395.jpg [title] => Brigita Ercegović

‘Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zanimanje doule sve je popularnije kod nas, a upravo se time u Splitu bavi i mlada splitska glumica Dea Maria Računica. Ovo joj je zanimanje došlo kao poziv nakon što je i sama postala majka sa 17 godina i shvatila koliko ženama treba pomoć u tim situacijama.

Doula je inače žena koja služi ženi – tj. osoba koja pomaže ženama u raznim fazama majčinstva. Ujedno se educirala i za porođajnog edukatora. Deina je specijalnost postporođajno razdoblje, prvih 40 dana nakon poroda, ili koliko god ženi treba.

---

---

Dea je na temu majčinstva napravila i autorsku monodramu "Novorođena" koja je nastala kao diplomski ispit na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Monodrama "Novorođena" govori o postpartum depresiji. Predstava je nastala zahvaljujući anonimnim anketama koje je ispunilo oko 300 žena te Deinom jednogodišnjem istraživačkom radu - intervjuirala ih je pa proučila njihova iskustva.

Predstava portretira novorotkinju koja je nedavno na svijet donijela kćer i čiji unutarnji svijet gledatelji prate na sceni kroz odnos s novorođenom bebom, okolinom i samom sobom.

Baš u tom životnom razdoblju ženama bi izvrsno došla doula. Zato smo s 26-godišnjom glumicom i doulom Deom popričali o tom specifičnom zanimanju, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda i kako je uopće otkrila ovaj poziv.

---

image

Dea je rodila sa 17 godina i nije imala mladost poput većine vršnjaka

Brigita Ercegović
---

"Moje iskustvo poroda i trudnoće nije bilo jednostavno. Čim sam vidjela da postoji posao doule, osjetila sam da je to to, da je to za mene, da želim biti podrška ženama, da im želim pružiti neku vrstu sigurnosti koja je tada meni nedostajala. Bio je to unutarnji poziv.

Tada nisam bila svjesna racionalno zašto ni kako, samo sam osjećala da je to potreba koju moram ispuniti. Sada shvaćam da sam prvo morala proći kroz svoju priču, iscijeliti svoje rane, kako bih sutra mogla biti tu za druge majke. Sve što radimo u životu prvo radimo iz svoje potrebe, a onda da bismo zadovoljili druge" - govori nam mlada majka, glumica i doula.

Obuku za postpartum doulu i porođajnog edukatora završila je u organizaciji "Balkan asosiation of birth workers". Divne žene koje su osnovale ovu organizaciju, zahvaljujući njihovim edukacijama stvorile su predivan tim doula, kaže nam, koje rade velike promjene diljem Hrvatske.

---

---


"Općenito se u Hrvatskoj puno više govori o važnosti poroda i postpartuma. U Zagrebu je otvoren prvi centar za perinatalnu psihologiju i rano roditeljstvo pod vodstvom Martine Trboglav Podvorac i Nine Čikeš Stegić koje vode majke kroz proces trudnoće, poroda i danima nakon dolaska bebe. Upravo s njima u skolopu svoje monodrame zajedno pokrećemo novi projekt koji će uz predstavu uključivati panel-predavanje na temu svih izazova s kojima se mame susreću, a često nisu podržane, doživljene i shvaćene.

Zapravo cilj je ovog projekta podizati svijest javnosti, prvo da se mame osjećaju viđeno i da znaju da nisu same, druga stvar je educirati okolinu u kojoj se mama nalazi, kako bi je ona mogla podržati i treća stvar bila bi pokrenuti sustav jer je mentalno zdravlje trudnica i majki jako zanemareno, kod nas se reagira tek kada je majka jako loše", kaže nam Dea o planovima.

"Mislim kako je to izvrsna prilika da kroz predstavu, pa zatim i edukativno, podržavajuću panel-raspravu, senzibiliziramo javnost i na neki način možda pokrenemo pozitivne promjene. Kao glumica i kao doula koristim priliku dati glas majkama, jer ako su nam majke dobro, obitelji, i naše buduće generacije će biti", smatra ova mlada majka, koja je i sama prošla kroz razne procese, a baš zato što je rodila sa 17 nije imala mladost kao i većina vršnjaka. 

"Naravno da sam morala prilagoditi svoje potrebe kada sam dobila dijete. Dijete je na prvom mjestu. Nisam mogla imati život kakav su moji vršnjaci imali, ali ne bih ništa mijenjala. Upravo zbog mog sina sam danas ovo što jesam. On je moj najveći pokretač u životu.

Na sreću, tijekom studiranja imala sam veliku podršku od profesora na Akademiji i jako sam im zahvalna na tome", veli nam Dea Maria, koja je uz samohrano majčinstvo uspjela diplomirati te na kraju i sama biti podrška mladim majkama.

---

image

‘Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima‘

Brigita Ercegović
---

"Kad postaneš samohrana maloljetna majka, automatski si u društvu stigmatizirana kao loša majka. Bez ikakvog temelja stigmatiziran si kao loš roditelj i to je težak osjećaj s kojim se jedna mlada djevojka mora nositi, kao i uvjerenje koje nosiš kad postaneš majka sa 17 godina i pitanja ‘Kako ću ja to sve?‘

Srećom, imala sam ogromnu podršku od svojih roditelja i sestara. Da to nisam imala, ne bih ništa od ovog što sada jesam mogla napraviti. Nije mi bilo jednostavno, ali s druge strane ne mogu se potpuno ni nazivati samohranom majkom kad su mi pomagali moji. Još uvijek su mi velika podrška", priznaje nam Dea, koja je zanimanje doule otkrila slučajno, na Instagramu.

"Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Žene rade, majke su, supruge, prijateljice, sestre i često u ovom kaosu današnjeg vremena zaborave na sebe. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima.

Inače, riječ doula potječe iz grčkog i znači ‘ona koja služi‘. Prekrasno, žena koja služi ženi. Možeš služiti na razne načine, ovisi što kome treba. Nekom će trebati više fizičke podrške oko možda kućanskih poslova, ili čuvanja starijeg djeteta, ili kuhani obrok, dok će nekoj majci trebati da budeš tu za nju, pričuvaš bebu dok se odmori.

Poanta je njegovati majku i brinuti se o majci, kako bi ona mogla biti tu za svoje dijete. Završila sam edukaciju za postpartum doulu, postpartum dio traje 40 dana iza poroda i žena treba biti okružena ljudima koji je vole. Ima i izreka ‘40 dana - za 40 godina njezina zdravlja‘.

No, postpartum traje zapravo koliko se god žena osjeća da je u postpartumu. Statistka kaže da svaka peta žena pati od porođajne depresije, a svaka treća žena smatra svoj porod traumatičnim. Postporođajna depresija ne mora se nužno javiti nakon poroda, najčešće se javlja kasnije.

Neke žene odmah nakon poroda nisu dobro, dok se nekima nakon 5-6 mjeseci jave prvi simptomi, nekima nakon godinu dana. Meni je cilj buditi svijest kod ljudi u svojoj okolini o tome koliko je bitno njegovati majku i ne zaboraviti da je mama novorođena isto kao što je i beba novorođena. Majčinstvo se rađa. To je tranzicija žene u majku", govori nam glumica i opisuje svoje iskustvo u radu kao doula.  

"Doula je fizička i psihička podrška majkama. Sve je individualno, što kome treba. Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio. Bazirana sam na postpartum, tako da vrlo često s trudnicom prije poroda napravim plan postpartuma.

Žene se najčešće pripremaju za porod, a zaborave na dio koji dolazi nakon. Kad radimo plan postpartuma, gledamo prvo koga ona ima oko sebe, tko joj može pomoći u kućanskim poslovima, pa napravimo organizaciju stana da stan bude praktičan…", objašnjava Dea, a nas zanima tko ju je do sada angažirao.

"Angažirale su me uglavnom žene koje su u sretnim brakovima. Muž im je podrška, ali ne može biti stalno tu. Vrlo brzo krenu na posao i žena ostane sama s djetetom. Najčešće ni okolina nije toliko educirana da znaju koliko treba njegovati mamu. Svi pitaju kako je beba, kada mogu doći vidjeti bebu."

Uvijek učim majke da postave granicu i da ne dopuštaju da im se dolazi u goste ako one to ne žele. Znam i po sebi, na početku nikog nisam htjela vidjeti. Želim da se žene vrate sebi, svojoj intuiciji i da se sjete kako one znaju što je najbolje za njihovu bebu", kaže nam Dea Maria.

---

image

‘Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio‘

Brigita Ercegović
---

Zanimljivo je i da doule mogu ići s majkama i na porod, a Dea Maria će uskoro završiti obuku i za porodnu doulu.

"Dosta me žena pitalo i tražilo da idem s njima na porod kao podrška i meni je velika želja biti podrška tijekom rođenja djeteta. Ima dosta muževa koji idu sa ženama na porod, u tom slučaju sam ja tu da educiram supruga.

Upoznam ih s fazama poroda, savjetujem ih kako mogu pomoći ženi i ono što je najvažnije - upoznam ih s pravima na porodu. Žena ima pravo na informirani porod. Sve što joj se radi dužna je znati zašto joj se to radi i da zna da može tražiti npr. ‘možete li mi donijeti pilates loptu, možete li ugasiti svjetla? itd.’" -  govori nam glumica i objašnjava nam važnost edukacije o ovoj temi.  

Za porod je potreban hormon oksitocin, hormon sreće i hormon ljubavi. Da bi se oksitocin lučio, žena se mora osjećati sigurno. Kontrakcije maternice događaju se zbog hormona oksitocina. Zato je važno da pored sebe majka ima osobu kojoj vjeruje i kraj koje se može prepustiti. Ono što često zaboravljamo jest i da beba prolazi kroz porod jednako kao i mama. Bebi je to jako važan događaj u životu, i ona sve osjeća i pamti", kaže nam Računica. Posebno iskustvo poroda bude svakako i muževima koji idu sa ženom u rađaonicu.

"Muškarci se često znaju uplašiti, ali onda pronađu snagu u sebi da budu tu za svoje žene. Svaki muškarac koji je bio na porodu nakon toga gleda ženu drugačijim očima, divi joj se, znaju reći: ‘Bože, kroz šta je ona prošla, divim joj se’, i to ih još više poveže", kaže nam doula Dea Maria, koja se osim u glumi potpuno pronašla u ovom poslu, a poveznice između ova dva zanimanja, kaže nam, itekako ima.

"Ovo nije samo posao, nego poziv. Kao što je i gluma poziv. I taj spoj ‘glumica i doula‘ je super. Ja glumu doživljavam kao rad na sebi. Naravno da gluma pomaže i u ulozi doule jer kad istražujemo lik, dužan si opravdati ga, upoznati ga, pronaći njegove motive, opravdati njegove akcije... tako da naravno da gluma pomaže u razumijevanju ljudi i svoje okoline.

Zato što sam glumica sve mogu razumijeti… Mene je oduvijek privlačio rad sa sobom, svojim tijelom i rad s drugima. Kad nekog razumiješ, lakše ti je pomoći osobi", govori nam Dea Maria. Međutim, smatra da su majke ipak te koje su najzanemarenije u današnjem društvu.

---

image

‘Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna‘

Brigita Ercegović
---

"Dosta smo opterećeni nekakvim trivijalnim stvarima, ganjamo karijere, stanove, titule... Mislim da je obrazac koji se stvorio u današnjem društvu poguban za buduće naraštaje - ‘Što će ti muškarac u životu? Što će ti obitelj?‘ S druge strane živimo u svijetu koji uopće ne podržava roditelje, stoga razumijem zašto danas sve više ljudi odgađa ili uopće ne želi imati djecu. Usudila bih se reći da je ovo najveći problem zapadne civilizacije.

Očekuje se od nas da stvaramo obitelji, domove, a pritom nemamo dovoljno podrške od sustava i svoje zajednice. Treba iznova stvarati sustave pravih vrijednosti i povezati se, kako sa sobom, tako i s ljudima oko sebe", kaže Dea Maria, a ima i poruku za sve žene:

"Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna. Priroda uopće nije namijenila da žena u majčinstvu bude sama, već okružena ljudima koji je vole. Trebalo bi se potpuno riješiti uvjerenja da žene sve moraju same, ne moraju, a kad bi to prihvatile, onda bi češće tražile podršku od svoje okoline ili makar angažirale doulu", zaključuje Dea Maria Računica.  

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Brigita Ercegović Brigita Ercegović Brigita Ercegović Brigita Ercegović Brigita Ercegović
Brigita Ercegović

S 26-godišnjom Deom Marijom Računicom porazgovarali smo o specifičnom zanimanju doule, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda...

Brigita Ercegović

Dea je rodila sa 17 godina i nije imala mladost poput većine vršnjaka

Brigita Ercegović

‘Jedino s čim doula nema doticaja i ne bi smjela imati je medicinski tretman, to nije naš dio‘

Brigita Ercegović

‘Ženama bih rekla da ne trebaju i ne moraju sve same. Nema ništa loše u tome ako ponekad zatrebaš pomoć jer ti treba pauza ili si jednostvano umorna‘

Brigita Ercegović

‘Živimo u društvu gdje danas žena sve mora sama. Točnije, misli da mora. Zato je posao doule veliko otkriće i velika potreba u našim krajevima‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv-1333775 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a01d899441742fb542f07a8db4599f5511689549 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dea+Ra%C4%8Dunica+je+majka%2C+glumica+i+doula.+Pri%C4%8Da+nam+kako+se+odlu%C4%8Dila+na+pomo%C4%87+drugim+mamama%3A+Bio+je+to+unutarnji+poziv...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv-1333775 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdea-racunica-je-majka-glumica-i-doula-prica-nam-kako-se-odlucila-na-pomoc-drugim-mamama-bio-je-to-unutarnji-poziv-1333775 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poziv, a ne posao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životpoziv, a ne posao

Dea Računica je majka, glumica i doula. Priča nam kako se odlučila na pomoć drugim mamama: Bio je to unutarnji poziv...

26. listopada 2023. - 15:14
S 26-godišnjom Deom Marijom Računicom porazgovarali smo o specifičnom zanimanju doule, njezinu iskustvu, majkama koje angažiraju doulu, porodima, postporođajnoj depresiji, važnosti pomoći ženi nakon poroda...Brigita Ercegović

Zanimanje doule sve je popularnije kod nas, a upravo se time u Splitu bavi i mlada splitska glumica Dea Maria Računica. Ovo joj je zanimanje došlo kao poziv nakon što je i sama postala majka sa 17 godina i shvatila koliko ženama treba pomoć u tim situacijama.

Doula je inače žena koja služi ženi – tj. osoba koja pomaže ženama u raznim fazama majčinstva. Ujedno se educirala i za porođajnog edukatora. Deina je specijalnost postporođajno razdoblje, prvih 40 dana nakon poroda, ili koliko god ženi treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:14