StoryEditor
ŽivotSeksizam na TV-u

Davor Meštrović izjavom o maloljetnoj pjevačici Miji Negovetić uznemirio javnost, inicijativa #spasime zahtijeva ispriku: Komentar je neprihvatljiv

Piše PSD.
28. srpnja 2020. - 16:57
Neja Markičević, Tomislav Krišto/ Hanza Media

Voditelj Davor Meštrović jutros je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" najavio spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić riječima: "Uživajmo u Mijinim hlačicama".

Komentar na račun maloljetne pjevačice čija je pjesma "Pusti" tek izašla isprovocirao je reakcije u javnosti i osvanuo ubrzo na stranici "Seksizam naš svagdašnji". Izrečen je u sklopu segmenta u kojemu se predstavljaju noviteti na glazbenoj sceni, a Mia Negovetić ima 17 godina.

Oglasila se i inicijativa "Spasi me" zajedno s Jelenom Veljačom. Zahtijevaju ispriku državne televizije zbog onoga što se dogodilo jutros u emisiji u udarnom terminu.

"Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prostoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu.

Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci

U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom", stoji u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 06:45