StoryEditorOCM
Životključni saveznik

Ako vaše dijete trenira više puta tjedno obavezno uključite ovo u prehranu: napravit će veliku razliku u uspjehu

Piše Sara Šarić/Sponzorirani sadržaj
22. kolovoza 2024. - 13:56

U svijetu dječjeg sporta roditelji često razmišljaju o mnogim stvarima - od odabira idealnog sporta do osiguravanja da dijete zaista uživa u tjelesnoj aktivnosti. No, jedan od najvažnijih, a često zanemarenih čimbenika za uspjeh mladih sportaša je pravilna prehrana. Ako vaše dijete trenira nekoliko puta tjedno i uz to još sudjeluje na natjecanjima, prehrana postaje ključni element koji može značajno utjecati na njihov napredak i cjelokupni razvoj.

Zašto je prehrana važna za djecu sportaše?

Djeca koja se bave sportom imaju povećane energetske potrebe zbog intenzivnih tjelesnih aktivnosti. Njihov organizam zahtijeva više bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala kako bi se osigurala pravilna izgradnja mišića, regeneracija nakon treninga i održavanje optimalnog zdravlja.

Bjelančevine su ključne za rast i obnovu mišića, a preporučuju se izvori poput jaja, mlijeka, nemasnog mesa i svježeg sira. Uz bjelančevine, ugljikohidrati su glavni izvor energije. Djeci koja treniraju potrebni su složeni ugljikohidrati, poput integralne riže, zobi i kuhanog krumpira, kako bi osigurali stabilnu razinu energije tijekom cijelog dana.

image
/Shutterstock

Nezasićene masti, osobito one iz plave ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama, također su važne jer podržavaju zdravlje mozga i srca. Osim toga, svježe voće i povrće osiguravaju vlakna, vitamine i minerale potrebne za normalnu probavu i detoksikaciju organizma.

Pravilan unos vode i hidratacija

Pravilna hidratacija je ključna, osobito kod djece koja su izložena intenzivnim treninzima. Tijekom treninga dijete gubi puno tekućine znojenjem, što može dovesti do dehidracije ako se voda ne nadoknadi u dovoljnim količinama. Pravilo je da dijete pije dovoljno vode prije, tijekom i nakon treninga. Količina vode koju dijete treba unijeti može se izračunati tako da se tjelesna težina podijeli s osam – to daje broj čaša od 2 dl, koliko bi dijete trebalo popiti dnevno.

image
/Shutterstock

Vitamini i minerali su tihi saveznici

Vitamini i minerali esencijalni su za djecu koja se bave sportom jer podržavaju mnoge tjelesne funkcije uključene u energetski metabolizam, rast i razvoj. Vitamin D, kalcij, željezo i magnezij su među najvažnijima. Na primjer, vitamin D je ključan za apsorpciju kalcija, što je važno za zdravlje kostiju, dok je željezo važno za transport kisika u krvi, što je ključno za sportaše.

Ako dijete trenira sport u zatvorenom prostoru i nema dovoljno izloženosti sunčevoj svjetlosti, može se javiti manjak vitamina D. U tom slučaju preporučuje se uzimanje dodataka prehrani s vitaminom D, posebno tijekom zimskih mjeseci.

Prehrana je jedan od ključnih elemenata uspjeha svakog mladog sportaša. Pravilno balansirana i nutritivno bogata prehrana osigurava energiju, podržava rast i razvoj te omogućava optimalan oporavak nakon napornih treninga. Važno je da roditelji obrate pozornost na prehranu svog djeteta i osiguraju da dobiva sve potrebne nutrijente za svoj sportski i osobni razvoj. To može činiti veliku razliku u njihovom uspjehu na terenu i izvan njega.

image
/Shutterstock

28. Sportske igre mladih

Ove godine na Sportskim igrama mladih, koje su još 1996. godine začete podno Marjana, taj segment je posebno istaknut. Sportske igre mladih, koje su danas najveća amaterska sportska manifestacija u Europi za osnovnoškolce i srednjoškolce, ove godine okupile su nevjerojatnih 328.870 djece i mladih. Svi oni, vođeni strašću prema sportu i željom za uspjehom, pažljivo su se pripremali, uključujući i brigu o svojoj prehrani, kako bi na natjecanjima dali sve od sebe.

image
/Tommy

U Splitu, gradu gdje sport diše zajedno s njegovim stanovnicima, ovih se dana osjeća prava sportska euforija. Grad podno Marjana živi za ove igre, a svi sudionici, svjesni važnosti pravilne prehrane, dolaze u Split potpuno spremni, željni pokazati svoju najbolju stranu na terenu. Jer u Splitu, gdje sport nije samo aktivnost već način života, znamo da pobjede počinju iznutra, upravo s pažnjom na ono što unosimo u svoje tijelo. Zato su ovi mladi sportaši, uz pravu podršku svojih roditelja, i ove godine spremni za velike izazove i nezaboravne sportske trenutke!

image
/Tommy

Zlatni sponzor

Sport je u samom srcu Splita, duboko ukorijenjen u njegovu povijest i tradiciju. Tommy, kao neizostavan dio te zajednice, već dugi niz godina s ponosom stoji uz naše najpoznatije splitske klubove, dijeleći s njima istu strast i ljubav prema sportu - i uz to je zlatni sponzor Sportskih igara mladih!

HNK Hajduk, KK Split, RK Split, NK Dugopolje - klubove koji su ponos Splita, naš dalmatinski lider vjerno prati i podržava, ali i čitavu sportsku tradiciju. Tommy se ponosi svojim dugogodišnjim društveno odgovornim poslovanjem. Etika i društvena odgovornost sastavni su dijelovi poslovanja Tommyja, koji aktivno sudjeluje u razvoju lokalne zajednice te dio svoga poslovnog uspjeha prenosi u širu zajednicu. Tommy svojim angažmanom i podrškom našim klubovima postaje neizostavan dio sportske priče, povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost sporta u našem gradu.

Svoju lidersku poziciju na tržištu uspješno temelji na društvenoj odgovornosti kroz koju usmjerava mlade ljude u smjeru sporta i zdravog načina života, a kako bi se bolje pripremili i za početak nove školske godine, Tommy za svu djecu ima posebnu ponudu u kojoj mogu naći sve što je im potrebno za školu. Također, još više možete pronaći u njihovim katalozima i brojnim aktualnim akcijama, uz koje će mali sportaši imati zdraviju i dinamičniju prehranu.

Tommy nikad ne bi postao lider kakav je danas bez kvalitete koju nudi – prije svega kroz bogat asortiman hrvatskih proizvoda i lokalnih dobavljača, što kupcima jamči svježinu i kvalitetu. Suradnja s lokalnim OPG-ovima i potpora domaćoj proizvodnji strateška je odrednica tvrtke i trajni interes ove kompanije, što potvrđuje podatak da je više od 70% asortimana domaćeg podrijetla. Asortiman koji nude na prodajnim mjestima strukturiran je prema željama i potrebama kupaca te predstavlja optimalan omjer cijene i kvalitete.Ako za svoje mališane želite ono najbolje trk u Tommy gdje uvijek možete pronaći dnevno svježe voće i povrće, svježu ribu na ribarnici, 100 posto domaću junetinu i janjetinu bogatu proteinima kao i mnoge druge zdrave, svježe i domaće namirnice.

image
/Tommy
image
/Tommy

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Slobodne Dalmacije i Tommyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 23:58