StoryEditorOCM
Zdravljedugačak popis

Znate li zašto? Ove namirnice nikada ne biste smjeli miješati, na listi su i krastavci i pome; sve je objašnjeno

Piše MOZAIK SD
29. srpnja 2024. - 23:09

Loša kombinacija namirnica može dovesti do probavnih problema, plinova, nadutosti, bolova u trbuhu, mučnine, umora i problema sa stolicom.

Miješanje sporo i brzo probavljive hrane nije dobra ideja jer će lakša hrana samo proći kroz crijeva dok se druga još probavlja.

Proces fermentacije dovodi do pojave plinova, nadutosti i bolova u želucu, kao i problema s crijevima.

Krastavci i rajčice ne biste smjeli jesti zajedno. Kada su u želucu, počinje proces fermentacije, a kiselina koja se oslobađa u želucu uzrokuje probavne probleme, piše krstarica.com.

image
/Shutterstock

Ovo su samo neke od kombinacija koje nikako ne biste trebali jesti zajedno.

Makaroni i sir

Popularno jelo koje treba izbjegavati jer su makaroni puni škroba kojem je potrebno drugačije vrijeme da se probavi nego proteinima.

image
/Shutterstock

Omlet s mesom i sirom

Omiljeno jelo mnogih, ali morate voditi računa o unosu proteina pa birajte jednu vrstu po obroku.

Nikada ne kombinirajte kruh i sok

Nikada nemojte konzumirati kruh i rezance sa sokom od naranče jer kiselina iz soka može uništiti enzime potrebne za probavu škroba.

Povrće i sir

Jedete li povrće sa sirom, riskirate probleme s nadutošću.

Lubenica i dinja

Ovo voće najbolje je jesti odvojeno, nikako u kombinaciji s drugim voćem.

Banane i mlijeko

Poznato je da kombinacija mlijeka i banane usporava probavu. Ljudi najčešće u zdjelu za doručak dodaju mlijeko ili jogurt, a ta kombinacija usporava probavu i remeti crijevnu floru.

image
/Shutterstock

To se posebno odnosi na dodavanje ananasa u jogurt, koji potiskuje aktivne sastojke koji uzrokuju trovanje hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 10:40