StoryEditorOCM
Zdravljegodinu dana pakla

Žena je bila depresivna i zaboravna. Liječnici su ostali šokirani kad su shvatili što je razlog njezinim mukama

7. rujna 2023. - 19:29

Kad su liječnici pregledali, skenirali i testirali ženu kako bi otkrili što je uzrok njezinim zdravstvenim problemima nakon što je hospitalizirana s bolovima u trbuhu i proljevom, potpuno su ostali šokirani onime što su pronašli. 

U ženinom mozgu, naime, detektirali su živog crva dugog osam centimetara. Crv je uklonjen nakon što su liječnici više od godinu dana bezuspješno pokušavali pronaći uzrok niza zdravstvenih patnji ove pacijentice. Potraga za odgovorom i alarmantno otkriće opisani su u Emerging Infectious Diseases, znanstvenom časopisu koji izdaje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pacijentica je bila 64-godišnja stanovnica Novog Južnog Walesa u Australiji, a primljena je u bolnicu u siječnju 2021., nakon što se tri tjedna žalila na proljev i bolove u trbuhu. Mučio ju je suhi kašalj i prekomjerno noćno znojenje. Njezina povijest bolesti uključivala je dijabetes melitus, hipotireozu i depresiju. Rođena je u Engleskoj i proputovala je Južnu Afriku, Aziju i Europu prije 20-30 godina. Liječena je od upale pluća doksiciklinom i nije se u potpunosti oporavila.

Parazit iz zmijskog izmeta  

Liječnici iz Canberre, Sydneya i Melbournea govorili su da ima rijetku infekciju pluća, no uzrok je bio nepoznat.

U početku bi liječenje poboljšalo opće stanje, simptomi bi se smanjili no, brzo bi bila nanovo hospitalizirana i to s povišenom  temperaturom i jačim kašljem. Liječnici su je zatim liječili od skupine krvnih poremećaja poznatih kao hipereozinofilni sindrom, a lijek koji su koristili potisnuo je njezin imunološki sustav. Tijekom tromjesečnog razdoblja 2022., doživjela je zaboravnost i pogoršanje depresije. Magnetna rezonanca pokazala je da ima leziju na mozgu, a u lipnju 2022., liječnici su izvršili biopsiju.

Tek tad su otkrili uzrok svih njezinih patnji. 

Unutar lezije pronašli "strukturu sličnu struni" i uklonili je. Utvrdili su kako se radilo o crvenom živom parazitskom crvu Ophidascaris robertsi, koji je bio dug osam centimetara. Pacijentica u bolnici u Canberri je prva osoba u svijetu u kojoj je pronađen ovaj parazit. Valjkasti crv porijeklom je iz Australije i razmnožava se u velikoj zmiji, tepih pitonu, koji je dobio ime po svojim šarama. Pitoni izbacuju jaja crva u svom izmetu. 

Jela divlje zelje 

Nematode ili valjkasti crvi inficiraju stotine milijuna ljudi diljem svijeta, ali istraživači u Australiji kažu kako je ovo prvi slučaj da je baš ova vrsta crva  - Ophidascaris robertsi zarazila čovjeka. Pretpostavlja se da je žena bila zaražena crvom na isti način kao i mali sisavci: slučajnim konzumiranjem jajašaca crva. Tepih pitoni obitavali su na području jezera blizu mjesta gdje je žena živjela. Ona nije imala izravan kontakt sa zmijama, ali je često oko jezera skupljala divlje zelje, koje je slično špinatu, za kuhanje.

U članku se navodi da je po svemu sudeći slučajno konzumirala jajašca jedući zelje ili zato što su joj ruke ili kuhinja bili njima kontaminirani.

Dr. Karina Kennedy, ravnateljica mikrobiologije u bolnici u Canberri i autorica znanstvenog članka, u studiji je objasnila kako su ženini početni simptomi vjerojatno bili posljedica migracije ličinki valjkastih crva iz crijeva u druge organe, poput jetre i pluća.

„U prvim fazama ženine bolesti, međutim, liječnici nisu uspjeli pronaći dokaze o postojanju parazitu, navela je.

“U to vrijeme, pokušaj identificiranja mikroskopskih ličinki, za koje nikada ranije nije utvrđeno da uzrokuju infekciju kod ljudi, bilo je poput pokušaja pronalaska igle u plastu sijena”, rekla je.

Šest mjeseci nakon operacije mozga, žena je i dalje imala psihijatrijskih problema, ali se stanje ipak donekle poboljšalo. Gospođa je liječena lijekovima za ubijanje ličinki crva koje su možda bile u njezinim drugim organima.

Još je uvijek pod nadzorom specijalista za zarazne bolesti i mozga.

Obavezno pranje ruku 

Kako bi se izbjegla mogućnost unošenja parazita liječnici savjetuju ljudima da operu ruke nakon rada u vrtu i dodirivanja povrća i voća te da temeljito operu hranu i površine koje se koriste za kuhanje. Na taj se način vrlo lako rješavaju mogućnosti zaraze. Ako parazit dospije u tijelo imunokompromitirane osobe, tada situacija može biti posebno teška.

Ova infekcija Ophidascarisom se ne prenosi između ljudi, tako da slučaj ove pacijentice ne može izazvati širenje zaraze među ljudima kao što je to bilo s koronom. 

Iako je konkretna vrsta crva koja je zarazila ženu endemska za Australiju, valjkasti crvi Ophidascaris inficiraju zmije i u drugim dijelovima svijeta. Znanstvenici su u članku naveli kako bi „dodatni slučajevi zaraze ovim crvom mogli biti prepoznati nadolazećim godinama”.

Poznato je da ličinke Ophidascaris dugo preživljavaju u životinjskim domaćinima. Primjerice laboratorijski štakori ostali su zaraženi ličinkama trećeg stadija čak četiri godine. U članku, znanstvenici i liječnici uključeni u slučaj izrazili su zabrinutost zbog rizika širenja bolesti s životinja na ljude. Epidemije ovakvih bolesti postale su učestalije posljednjih desetljeća i čine oko 60 posto svih poznatih zaraznih bolesti i 75 posto novih i novonastalih, prema CDC-u.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:01