StoryEditorOCM
ZdravljeSOČNA NAMIRNICA

Zaboravljamo da ova kraljica vrta ima nevjerojatan učinak na naše tijelo - jedite je cijele godine!

Piše Ana Špoljarić/Živim
6. prosinca 2023. - 13:03

Rajčica je sočna namirnica, koja je zbog svoje široke dostupnosti među najprodavanijim povrćem, odnosno voćem na svijetu. Zbog svog bogatog nutritivnog sadržaja, među ostalim i likopena, rajčice se ubrajaju među glavne namirnice koje preporučuje American Heart Association (AHA) u kontroli visokog krvnog tlaka, piše Živim.

Studija

Nedavno objavljena studija dala je dodatnu potporu spomenutoj preporuci konzumiranja rajčica kada je riječ o zdravlju srca. U studiji koja je uključivala više od 7000 odraslih ispitanika između 55 i 80 godina, španjolski su istraživači otkrili da jedenje ekvivalenta jedne velike rajčice svaki dan može smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka za čak 36 posto.

image
Shutterstock

- Rajčica je jedno od najčešće konzumiranog, široko dostupnog i cjenovno pristupačnog povrća u cijelom svijetu te je važan dio prehrane poput mediteranske. Konzumacija rajčice može imati povoljnu kliničku ulogu u prevenciji i upravljanju povišenim krvnim tlakom - rekla je koautorica Rosa Maria Lamuela-Raventós, dr. med. s Instituta za Istraživanje o prehrani i sigurnosti hrane.

Nešto više od 82 posto ispitanika već je na početku ispitivanja imalo visok krvni tlak no, svi su imali faktore poput dijabetesa, pušenja, visokog kolesterola, pretilosti ili obiteljske anamneze koji su bili idealna podloga za stvaranje rizika od nastanka srčanih problema.

Niži rizik od srčanih bolesti povezan s visokom konzumacijom rajčica

Istraživači su podijelili osobe s visokim krvnim tlakom u tri kategorije:

- Hipertenzija prvog stupnja - sistolički 140 do 159 mmHg i dijastolički 90 do 99 mmHg

- Hipertenzija drugog stupnja - sistolički 160 do 179 mmHg i dijastolički 100 do 109 mmHg

- Hipertenzija trećeg stupnja - sistolički 180 mmHg ili viši i dijastolički 110 mmHg ili viši

Normalnim krvnim tlakom smatra se 120/80 mmHg. Tijekom istraživanja sudionici su ispunjavali i upitnike o svojoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Dnevna konzumacija rajčice određena je na temelju stavki u upitniku o hrani kao što su sirova rajčica, umak od rajčice i hladna španjolska juha od rajčice pomiješana s ekstradjevičanskim maslinovim uljem, češnjakom te drugim povrćem.

Rezultati studije

Pojedinci su kategorizirani u četiri skupine dnevne konzumacije rajčice. Skupina s najnižom vrijednosti konzumacije je dnevno unosila oko 44 ml rajčice, a skupina s najvećom vrijednosti konzumacije je dnevno jela oko 120 ml rajčice i više.Osim 36 posto nižeg ukupnog rizika od hipertenzije u skupini s najvećom konzumacijom u usporedbi s najmanjom konzumacijom, znanstvenici su izračunali značajan pad dijastoličke mjere (pad od 0,65 mmHg) između onih koji jedu srednju količinu rajčice i onih s najmanjom konzumacijom skupina. Također su naglasili da su smanjenja i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka bila značajna samo kod sudionika s hipertenzijom prvog stupnja, a ne u skupinama s višim razinama krvnog tlaka.

- Nepostojanje preokreta kod konzumacije rajčice i krvnog tlaka kod hipertenzije drugog i trećeg stupnja može se pripisati starijoj prirodi ispitivane populacije, od kojih je većina imala dugotrajnu hipertenziju na početku, kao i visokim čimbenicima kardiovaskularnog rizika koji otežavaju postizanje značajnih promjena - naveli su autori.

Rajčica kao dio zdrave prehrane

Ipak, jedan je kardiolog primijetio je da je napravljena studija zapravo ograničena jer je velik dio podataka samoprijavljen i rezultati se temelje na opservacijskoj analizi te nisu utvrđeni randomiziranim kliničkim ispitivanjem u kojem bi se konzumacija rajčice i krvni tlak ujednačeno mjerili među pomno praćenom skupinom pacijenata.

image
Shutterstock

- Unatoč tome, već imamo randomizirane podatke kliničkih ispitivanja koji potvrđuju da prehrana bogata cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem može pomoći u smanjenju krvnog tlaka - rekao je Sean Heffron, preventivni kardiolog koji nije bio uključen u studiju.

Ovaj doktor upozorava kako se na rajčicu ne bismo trebali isključivo fokusirati kao na čarobnu hranu koja će izliječiti sve bolesti već bismo ju trebali uvesti kao dio raznolike prehrane za zdravlje srca, piše Živim.

Druge dobrobiti rajčice:

- pospješuje izlučivanje vode iz organizma

- dobro djeluje na srce i krvotok

- jača obrambeni sustav

- regulira probavu

- štiti od raka

- aktivira probavne procese

- pomaže u mršavljenju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:37