StoryEditor
Zdravljepfizer vs moderna

U američkom medicinskom časopisu objavljeni rezultati ‘bitke cjepiva‘, jedno od njih daje dvostruku dozu antitijela. Stručnjak: Pozvao bih na oprez

Piše PSD
1. rujna 2021. - 18:56

Journal of the American Medical Association objavio je u ponedjeljak rezultate komparativnog istraživanja razine antitijela koju izaziva primjena cjepiva protiv covida-19 Moderna i Pfizer/BioNTech, donosi RTL

Dvostruko više antitijela stvorilo je cjepivo Moderne, a analogna primjena cjepiva Pfizer/BioNTech nije imala takav impresivan rezultat.  U istraživanju koje se provodilo kod 1600 radnika u velikom bolničkom sustavu u Belgiji ljudi su pregledavani između 6. i 10. tjedna nakon cijepljenja, a gledali su se samo rezultati onih koji nisu ranije  bili zaraženi. 

Razine među onima koji su primili dvije doze cjepiva Moderna bile su u prosjeku 2.881 jedinica po mililitru, u usporedbi s 1.108 jedinica po mililitru među onima koji su primili dvije doze Pfizera.

Rezultati, objavljeni u ponedjeljak u pismu Journal of the American Medical Association, sugeriraju da se razlike mogu objasniti većom količinom aktivnog sastojka u cjepivu Moderna-100 mikrograma, naspram 30 mikrograma u Pfizer-BioNTechu ili nešto duži interval između doza cjepiva Moderna-četiri tjedna, u odnosu na tri tjedna za Pfizer-BioNTech.

Vanjski istraživači rekli su da je prerano zaključiti da je razlika u razinama antitijela medicinski važna.

"Pozvao bih na oprez pri donošenju zaključka da će, budući da je Moderna u prosjeku pokazala nešto viši vrhunac, njezina učinkovitost biti sporija s slabljenjem", rekao je David Benkeser, biostatističar sa Sveučilišta Emory. "Takav zaključak zahtijeva niz pretpostavki koje još nisu ocijenjene."

item - id = 1124178
related id = 0 -> 1137933
related id = 1 -> 1136776
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 04:59