stdClass Object ( [id] => 1331176 [title] => Svaki sat jedna osoba umre od srčanog zastoja, a ne mora biti tako. Tko je kriv što Hrvati pojma nemaju o oživljavanju? [alias] => svaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na splitskoj Rivi 16. listopada obilježen je Dan oživljavanja pod patronatom ERC-a (European Resuscitation Council) Europskog društva za reanimatologiju, za što postoje itekako ozbiljni razlozi. Naime, u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu! Tome dodajmo podatak da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih 5 do 10!

Srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Ne događa se samo starim i bolesnim osobama, 80-godišnjacima zbog uzbuđenja na nogometnoj utakmici.

---

---

Žrtve iznenadne srčane smrti bile su često vrhunski sportaši u punoj snazi, koji do tada nisu ni od čega bolovali! Nedavno je žrtva iznenadnog srčanog zastoja bio i 16-godišnji sportaš iz Slavonskog Broda.

S obzirom na to da se čak 80 posto srčanih zastoja događa izvan bolnice, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko od članova naše obitelji, susjed, prijatelj ili kolega. Dakle, možemo se naći u ulozi spasioca.

Možda i mediji snose krivnju što samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca!

Naša mini anketa pokazala je da naši sugrađani priznaju da "pojma nemaju" o postupku oživljavanja na ulici, da se boje naći u situaciji potencijalnog spasioca, a nitko od onih koje smo pitali, uglavnom su to bili mlađi ljudi, ne bi znao upotrijebiti defibrilator, a mnogi ni ne znaju što je to i čemu služi. Ne znaju ni što je to srčani zastoj, ali znaju da obično završi smrtnim ishodom.

Na sva ta pitanja odgovorio nam je prof. dr sc. Drago Rakić, kardiolog u mirovini koji je prije dvadesetak godina pokrenuo akciju postavljanja defibrilatora na javnim površinama u Splitu kroz Udrugu "Živi bili", zalažući se da mreža defibrilatora u Hrvatskoj i Splitu bude bolja, kao i da se obuči što veći broj građana da znaju njime rukovati.

---

image

‘Žrtve koje dožive iznenadnu srčanu smrt u blizini redovito održavanog AVD-a imaju dvostruko veću vjerojatnost da će preživjeti‘

Duje Klarić/Cropix
---

Recite našim sugrađanima što je zapravo iznenadni zastoj srca i iznenadna smrt. Je li to srčani udar, zatajenje srca, kolaps ili...?

– Iznenadna srčana smrt (ISS) definira se kao prirodna smrt pretpostavljeno srčanog uzroka, koja se javlja unutar jednog sata od pojave simptoma u slučaju osvjedočenja, a unutar 24 sata od zadnjeg viđenja živog ako ISS nije osvjedočena. ISS-u prethodi iznenadni zastoj srca (IZS) daleko najčešće u obliku treperenja srca (tzv. fibrilacija klijetki), a rjeđe asistolije (mirovanja) srca. Važno je znati da se asistolija ne može defibrilirati (vratiti u normalni ritam), a fibrilacija najčešće može. Srčani udar je infarkt srca koji se najčešće manifestira kao bol u prsima, a obično pogađa starije pušače, tlakaše, dijabetičare, osobe s visokim kolesterolom, neaktivne, pretile, genetski opterećene... Zatajenje srca je popuštanje, češće u starijih osoba, a manifestira se zamaranjem, oticanjem nogu i sl. Kolap(s) je najčešće benigna sinkopa, prolazni gubitak svijesti karakteriziran naglim početkom, kratkim trajanjem od 20-30 sekundi i spontanim, potpunim oporavkom ako se osoba postavi u horizontalan položaj. ISS je veliki javnozdravstveni problem jer predstavlja 40-50 posto svih smrti kardiovaskularnog sustava, što je u RH oko 9000 i oko 20 posto svih smrtnih slučajeva. Većina, 60 do 80 posto, događa se izvan bolnice, od kojih 65 – 80 posto u stambenom okruženju, a oko 20 posto na javnim površinama. Hitna medicinska pomoć najčešće zbrine oko 50 posto, do ostalih ne stigne – pojašnjava dr. Rakić.

Čimbenici rizika

Koliko često i tko su kandidati za, ne daj Bože, iznenadnu smrt?

– Sa starošću se sve nevolje, pa tako i učestalost iznenadne smrti, povećavaju. U mlađih do 35 godina, iznenadna smrt izrazito je niska s učestalošću 1-2 na 100.000 stanovnika/godinu, u muškaraca pet puta češća. U srednjoj dobi, petom i šestom desetljeću, incidencija se penje do 50/100.000 stanovnika, a u osmom desetljeću premašuje 200/100.000. U Europi se godišnje dogodi 400.000 do 500.000 ISZ-a, u Hrvatskoj do 9000, iako HMS zbrine pola od toga. Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji Hitna medicinska pomoć je 2017. zbrinula 291 žrtvu ISS-a od kojih je, do otpusta iz bolnice, preživjela 21 (7,2 posto); otprilike još toliko nije zbrinuto. U mladih do 35 godina prevladavaju aritmogene,"električne bolesti" (tzv. kanalopatije) i kardiomiopatije, miokarditis i anomalije koronarnih arterija, a u četvrtom desetljeću i kasnije najčešće su bolest koronarnih (vjenčastih) arterija. Rjeđi su uzroci miokarditis, trauma prsnog koša, zlouporaba kokaina, osobito uz alkoholna pića, kao i marihuane (neovisno o predoziranju) koji mogu dovesti do ISS-a.

Dob, spol i rasa su čimbenici rizika na koje se ne može utjecati, ali na mnoge može, npr. ne više od jednog alkoholnog pića dnevno, na fizičku nektivnost, noćnu apneju i dr. Umjerena tjelesna aktivnost povoljno utječe na zdravlje, smanjuje rizik zatajenja srca i iznenadne smrti, ali se ISS često javlja tijekom i kratko nakon većeg fizičkog opterećenja.

Žrtve su i vrhunski sportaši

Iznenadni srčani zastoj i iznenadna smrt pogađaju i sportaše koji su uglavnom zdravi mladi ljudi. Kako to objašnjavate?

– U sportaša je mala učestalost ISS-a, najčešće 0,1-2 na 100.000 sportaša godišnje, ali dvostruko i trostruko češća nego kod njihovih vršnjaka nesportaša. Oko 90 posto ISS-a javlja se tijekom ili neposredno nakon fizičkog opterećenja, kod bolesnika s hipertrofičnom kardiomiopatijom, u asimptomatskih osoba s nasljednim strukturnim ili aritmogenim abnormalnostima, najčešće rekreativaca, često osvjedočena a rijetko provedena kardiopulmonalna reanimacija i defibrilacija. ISS u Europi češći je kod nogometaša, u SAD-u kod košarkaša i igrača američkog nogometa, vjerojatno zbog masovnosti tih sportova. Danski reprezentativac Christian Eriksen je na sportskom terenu skoro umro, a dvije godine kasnije napravio je najljepši potez karijere. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu ugrađen unutarnji da bi nastavio bravurozno igrati nogomet, a trebao je već biti zaboravljen.

Ovaj je uređaj vrlo jednostavan za rukovanje, ako nam je dostupan!?

– Točno. Automatski vanjski defibrilator isti je kao i Eriksenov, pouzdan uređaj, siguran i jednostavan za rukovanje, gotovo 100 posto osjetljiv i specifičan za fibrilaciju kada je indicirana defibrilacija, a glasom i tekstom omogućava čak i osobi bez ikakve edukacije da učinkovito koristiti defibrilaciju i značajno poveća preživljenje žrtava ISZ-a, iako kratka obuka može poboljšati brzinu isporuke elektrošoka i postavljanje jastučića elektrode. To je razlog što su Europsko kardiološko društvo i Europsko vijeće za reanimaciju još 2004. preporučili korištenje vanjskog defibrilatora, pogotovo što nema opasnosti da naškodi.

---

image

Christian Eriksen na sportskom je terenu skoro umro. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu je ugrađen unutarnji. I nastavio je bravurozno igrati nogomet

AFP
---

Spasonosne minute

Kako možemo spasiti život ljudima koji dožive iznenadni srčani zastoj?

– Dosta teško, jer... Najčešći početni "bolesni" ritam iznenadne smrti je fibrilacija (treperenje) klijetki, jedini koji se može defibrilacijom pretvoriti u normalan ritam i spasiti život. Međutim, taj ritam nakon nekoliko minuta prelazi u asistoliju (mirovanje), što defibrilaciju isključuje. Stoga HMP treba u roku tri – pet minuta stići i defibrilirati žrtvu, što nigdje u svijetu nije moguće za većinu žrtava, a svaka minuta kašnjenja preživljavanje smanjuje više od 10 posto.

Stoga HMP treba pomoć očevidaca ISZ-a i uređaj za prepoznavanje i zbrinavanje VF/pVT. Godine 1990. u SAD-u je pokrenut program javno dostupne rane defibrilacije, a 2013. Ministarstvo zdravlja RH donosi sličan program – "Pokreni srce – spasi život", kojima je cilj provesti defibrilaciju prije dolaska HMP-a pomoću osposobljenih volontera i postavljanja mnogo automatskih vanjskih defibrilatora na mjesta očekivanog zastoja srca.

Što mogu poduzeti te educirane osobe koje se nađu u blizini životno ugrožene osobe?

– Europsko vijeće za reanimatologiju svojim Smjernicama potiče programe javne defibrilacije u kojima očevidac, nakon procjene stanja, ne dulje od 10 sekundi, žrtvin gubitak svijesti i izostanak ili nepravilnost disanja označi kao ISZ, odmah pozove HMS i započne kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) utiskujući prsnu kost pet-šest centimetara, frekvencijom 100-120/min, uz prekid do 10 sekundi radi ventilacije, a do 5 sekundi radi eventualne defibrilacije. Medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri provode i ventilaciju kombinirajući 30 kompresija prsnog koša s dvije ventilacije. Takav KPR lakše se nauči i izvodi, pa su stope preživljavanja ISZ-a veće, a štete manje.

Unatoč velikom naporu vas i Udruge "Živi bili", rezultati su u stvarnosti skromni!? Je li u Europi i svijetu javni pristup reanimaciji i defibrilaciji bolji?

– Udruga reanimiranih "Živi bili" u Splitu je već 2009., Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, prijavila projekt PAD po uzoru na prvi europski projekt rane defibrilacije "Piacenza progetto vita" iz 1998. Očekujući prihvaćanje projekta, tijekom nekoliko godina, za KPR i defibrilaciju smo osposobili oko 220 dobrovoljaca, među kojima su vatrogasci, zaštitari, volonteri, osvješćujući građane putem medija, osobito uz pomoć TV Jadrana, o javnozdravstvenom značenju ISZ-a i važnosti laičke reanimacije, u sklopu programa koji je grad Split podržao. Međutim, entuzijazam djelatnika Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Udruge "Zdravi grad" i svih uglavnom mlađih liječnika i drugih suradnika postupno je splasnuo i završio razočaranjem. Naime, nakon nekoliko godina interes za edukaciju sugrađana je splasnuo, tinjali smo još nekoliko godina i... Međutim, zbog loših rezultata dosadašnjega koncepta javne defibrilacije, posljednjih godina se i u svijetu razmatraju nove mjere i strategije na svim razinama. Naime, članovi obitelji žrtve često su svjedoci ISZ-a, ali rijetko započinju KPR, pa je stoga uputna edukacija partnera potencijalne žrtve ISZ-a, najvjerojatnijeg svjedoka ISZ-a, kako prepoznati ISZ i odmah započeti KPR i čim prije defibrilaciju, najbolje, ako je moguće, uz pomoć dispečera HMP-a; koristiti aplikaciju za "pametne" mobitele, koju aktivira dispečer HMP-a, za žurno pozicioniranje i upozorenje obučenih dobrovoljaca korisnika mobitela (SMS spasioca) na obližnje sumnjive srčane zastoje s uputom da obave KPR ili dohvate najbliži defibrilator, a po potrebi ga do žrtve dostaviti dronom, osobito u ruralnim sredinama. Dodatno može koristiti upotreba tekstualnih poruka za lociranje i usmjeravanje najbližih volontera do obližnjih žrtava ISS-a, kao i povećati broj laika koji pružaju ranu pomoć. Dostava defibrilatora dronom do žrtve obećavajući je koncept za budućnost HMP-a koji može dosegnuti većinu žrtava ISZ-a za ranu defibrilaciju i tako postići visoke stope preživljavanja, a pritom ostati isplativ. U ruralnim područjima potencijalna korist od drona je još veća, jer do žrtve ISS-a u ruralnim sredinama on stigne prije Hitne pomoći u više od 90 posto slučajeva, uz prosječno ušteđeno vrijeme skoro 20 minuta.

Kolika je dostupnost, pouzdanost i upotrebljivost automatskih vanjskih defibrilatora (AVD)?

– Žrtve koji dožive ISZ u blizini AVD-a dostupnog sedam dana 24 sata na dan, a koji se redovito održava, imaju tri puta veću vjerojatnost da budu defibrilirane od očevica i dvostruku vjerojatnost da će preživjeti. AVD-ove treba redovito provjeravati i održavati jer npr. baterije i jastučiće treba redovito zamijeniti. Koriste se različiti ormarići, svakako osvijetljeni noću, od AVD-a na zidu do povezanih s internetom i zaštićenih od krađe. Velika većina AVD-ova kod nas nema znakova koji obilježavaju udaljenost do njih vidljivih s od najmanje 200 metara, a oznake smjera i udaljenosti do AVD-a i dovoljne veličine da se može pročitati s udaljenosti od najmanje 50 metara. Oznake treba održavati, najbolje pregledati u isto vrijeme kada AVD ima rutinske provjere, barem jednom godišnje. Integracija s registrima AVD-ova omogućuje dispečerima HMP-a slanje laičkih ili profesionalnih osoba na sumnjive iznenadne zastoje srca i AVD-ove u blizini.

Edukacija je ključna

Koliko je trenutno defibrilatora instalirano u Hrvatskoj?

– Prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u RH ima oko 630 AVD-ova, u Splitu 61 AVD, a u županiji sa Splitom 93, s napomenom da je vjerojatno značajan broj neregistriranih privatnih koji se u pravilu ne prijavljuju. Usudim se tvrditi da barem pola navedenih nisu dostupni ili pouzdani iz raznih razloga: registracija, baterije, elektrode, jer procjenjujem da je barem 200-300 eura godišnji trošak održavanja za svaki AVD.

---

image

U RH ima oko 360 automatskih vanjskih defibrilatora, a u Splitu njih 61

Shutterstock
---

Znači li to da bi se veći broj naših sugrađana trebao uključiti u obuku?

– Hrvatski program "Pokreni srce – spasi život", koji tinja niz godina, treba snažno aktivirati jer pruža čvrste temelje za djelovanje velikog broja pojedinaca, organizacija i udruga uz prihvaćanje novih tehnoloških olakšica i strategiju za provedbu PAD-a. Sve sastavnice društva moraju se uključiti u javnozdravstvenu edukaciju građana u cilju podizanja svijesti o ISZ-u, o važnosti ranog KPR-a i defibrilacije, o motiviranosti i sposobnosti većine stanovnika RH da oni pruže KPR i defibrilaciju žrtvi ISZ-a i postanu spasioci. Jer tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet. Također treba znatno povećati broj i dostupnost AVD-ova i osposobiti što više stanovnika. Naime, vrlo je mala vjerojatnost da se AVD i spasilac nađu uz žrtvu ISZ-a u roku od nekoliko spasonosnih minuta, ako, kao npr. u Splitu, imamo svega nekoliko stotina educiranih laika i nekoliko desetaka AVD-ova.

Moglo bi se reći: "S po gasa nema spasa." Široke informativne kampanje uz pomoć medija i obukom KPR-a u školama, vozača pred ispit i slično mogu pomoći ostvariti navedeno. Vjerujemo, i za to se zalažemo, da će uskoro AVD, sadašnje veličine mobitela i cijene nekoliko stotina eura, poput aparata za gašenje požara, biti na većim kućama u RH, recimo plan je da AVD uskoro ide u splitsku zgradu Kineski zid, kao što je to u nekim državama SAD-a. Vjerujem da će uskoro dronovi donositi AVD do žrtve, a društvo će to prihvatiti poput sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i aparata za gašenje požara. Procjenjuje se da su troškovi spašene godine života 30 do 50 ili više tisuća dolara i sve dok se toliko ne uloži, bojim se da će uspješno reanimiranje biti rijetkost.

Ovih dana u Sinju i Solinu počinje projekt edukacije iz reanimacije za njihove učenike. Jedan grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji od preko 10.000 stanovnika hvali se da će postaviti prvi AVD, a za usporedbu – u SAD-u jedan AVD dolazi na 300 stanovnika, slično kao u kantonu Ticino u Švicarskoj.

U čekaonici vaše poliklinike nedavno se dogodio zanimljiv slučaj reanimacije!?

Pacijent je u čekaonici sjedio čekajući pregled, želio je drugo mišljenje i tako izbjeći preporučeno bolničko liječenje. Srušio se na pod uz atipične epileptiformne grčeve. Tada mlada sestra, koja to čini prvi put u životu, obavila je defibrilaciju (aparat poslan u referalni centar) gdje se jedino moglo "izvući" EKG tijekom cijelog tijeka reanimacije. Upućen je u bolnicu, utvrđena mu je koronarna bolest, postavljeni stentovi. Ono što mi se čini interesantno jest da ga nisam vidio nakon toga jer želi izbjeći i mene i tu lokaciju iako mi je poslao otpusno pismo i svu dokumentaciju. Na sreću, pronašao sam u literaturi da se neki bolesnici nakon uspješne reanimacije tako ponašaju. Interesantno je da u obitelji ima liječnika specijalista druge specijalnosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spasonosne minute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => spasonosne minute 2 0 15371 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-09 20:57:20 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-17 12:00:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-17 12:00:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svaki sat jedna osoba umre od srčanog zastoja, a ne mora biti tako. Tko je kriv što Hrvati pojma nemaju o oživljavanju? [metakey] => SRČANI ZASTOJ, defibliratori, Drago Rakić, IZNENADNA SRČANA SMRT [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25866464.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25866473.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/23763545.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/09\/25866460.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Duje Klari\u0107\/Cropix","AFP","Duje Klari\u0107\/Cropix","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Samo 10 posto Hrvata zna i ho\u0107e reanimirati, nasuprot vi\u0161e od 60 posto Skandinavaca! Prof. dr. Drago Raki\u0107 ve\u0107 se godinama bori da se to promijeni<\/p>","

Christian Eriksen na sportskom je terenu skoro umro. Do\u017eivio je sr\u010dani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu je ugra\u0111en unutarnji. I nastavio je bravurozno igrati nogomet<\/p>","

\u2018\u017drtve koje\u00a0do\u017eive iznenadnu sr\u010danu smrt u blizini redovito odr\u017eavanog AVD-a imaju dvostruko ve\u0107u\u00a0vjerojatnost da \u0107e pre\u017eivjeti\u2018<\/p>","

U RH ima oko 360 automatskih vanjskih defibrilatora, a u Splitu njih 61<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_25866464_1920.jpg":"1920x1080","k_25866464_1280.jpg":"1280x1280","k_25866464_1024.jpg":"1024x1024","k_25866464_640.jpg":"640x640","k_25866464_480.jpg":"480x480","k_25866464_340.jpg":"340x340","k_25866464_220.jpg":"220x220","o_25866464_1280.jpg":"1280x852","o_25866464_1024.jpg":"1024x681","o_25866464_640.jpg":"640x426","o_25866464_480.jpg":"480x319","o_25866464_340.jpg":"340x226","o_25866464_220.jpg":"220x146","h_25866464_1280.jpg":"1280x854","h_25866464_1024.jpg":"1024x683","h_25866464_640.jpg":"640x427","h_25866464_480.jpg":"480x320","h_25866464_340.jpg":"340x227","h_25866464_220.jpg":"220x147","pp_25866464_1280.jpg":"1280x1628","pp_25866464_1024.jpg":"1024x1303","pp_25866464_640.jpg":"640x814","pp_25866464_480.jpg":"480x611","pp_25866464_340.jpg":"340x432","pp_25866464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1459","hd_25866473_1920.jpg":"1920x1080","k_25866473_1280.jpg":"1280x1280","k_25866473_1024.jpg":"1024x1024","k_25866473_640.jpg":"640x640","k_25866473_480.jpg":"480x480","k_25866473_340.jpg":"340x340","k_25866473_220.jpg":"220x220","o_25866473_1280.jpg":"1280x972","o_25866473_1024.jpg":"1024x778","o_25866473_640.jpg":"640x486","o_25866473_480.jpg":"480x364","o_25866473_340.jpg":"340x258","o_25866473_220.jpg":"220x167","h_25866473_1280.jpg":"1280x854","h_25866473_1024.jpg":"1024x683","h_25866473_640.jpg":"640x427","h_25866473_480.jpg":"480x320","h_25866473_340.jpg":"340x227","h_25866473_220.jpg":"220x147","pp_25866473_1280.jpg":"1280x1628","pp_25866473_1024.jpg":"1024x1303","pp_25866473_640.jpg":"640x814","pp_25866473_480.jpg":"480x611","pp_25866473_340.jpg":"340x432","pp_25866473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_23763545_1920.jpg":"1920x1080","k_23763545_1280.jpg":"1280x1280","k_23763545_1024.jpg":"1024x1024","k_23763545_640.jpg":"640x640","k_23763545_480.jpg":"480x480","k_23763545_340.jpg":"340x340","k_23763545_220.jpg":"220x220","o_23763545_1280.jpg":"1280x822","o_23763545_1024.jpg":"1024x658","o_23763545_640.jpg":"640x411","o_23763545_480.jpg":"480x308","o_23763545_340.jpg":"340x218","o_23763545_220.jpg":"220x141","h_23763545_1280.jpg":"1280x854","h_23763545_1024.jpg":"1024x683","h_23763545_640.jpg":"640x427","h_23763545_480.jpg":"480x320","h_23763545_340.jpg":"340x227","h_23763545_220.jpg":"220x147","pp_23763545_1280.jpg":"1280x1628","pp_23763545_1024.jpg":"1024x1303","pp_23763545_640.jpg":"640x814","pp_23763545_480.jpg":"480x611","pp_23763545_340.jpg":"340x432","pp_23763545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25866460_1920.jpg":"1920x1080","k_25866460_1280.jpg":"1280x1280","k_25866460_1024.jpg":"1024x1024","k_25866460_640.jpg":"640x640","k_25866460_480.jpg":"480x480","k_25866460_340.jpg":"340x340","k_25866460_220.jpg":"220x220","o_25866460_1280.jpg":"1280x853","o_25866460_1024.jpg":"1024x682","o_25866460_640.jpg":"640x426","o_25866460_480.jpg":"480x320","o_25866460_340.jpg":"340x226","o_25866460_220.jpg":"220x146","h_25866460_1280.jpg":"1280x854","h_25866460_1024.jpg":"1024x683","h_25866460_640.jpg":"640x427","h_25866460_480.jpg":"480x320","h_25866460_340.jpg":"340x227","h_25866460_220.jpg":"220x147","pp_25866460_1280.jpg":"1280x1628","pp_25866460_1024.jpg":"1024x1303","pp_25866460_640.jpg":"640x814","pp_25866460_480.jpg":"480x611","pp_25866460_340.jpg":"340x432","pp_25866460_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8080678 Threads: 1 Questions: 1673134384 Slow queries: 4980616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112302944 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/svaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju-1331176 [printLink] => /mozaik/zdravlje/svaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju-1331176?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661306 [name] => SRČANI ZASTOJ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-27 16:29:53 [main_article_id] => 0 [alias] => srcani-zastoj [link] => /tag/srcani-zastoj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 682806 [name] => defibliratori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-29 21:12:35 [main_article_id] => 0 [alias] => defibliratori [link] => /tag/defibliratori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 487158 [name] => Drago Rakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drago-rakic [link] => /tag/drago-rakic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 636135 [name] => IZNENADNA SRČANA SMRT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-15 15:02:23 [main_article_id] => 0 [alias] => iznenadna-srcana-smrt [link] => /tag/iznenadna-srcana-smrt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spasonosne minute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svaki sat jedna osoba umre od srčanog zastoja, a ne mora biti tako. Tko je kriv što Hrvati pojma nemaju o oživljavanju? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25866464.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca! Prof. dr. Drago Rakić već se godinama bori da se to promijeni

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25866464.jpg [title] => Shutterstock, Duje Klarić/Cropix

Samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca! Prof. dr. Drago Rakić već se godinama bori da se to promijeni

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25866473.jpg [title] => AFP

Christian Eriksen na sportskom je terenu skoro umro. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu je ugrađen unutarnji. I nastavio je bravurozno igrati nogomet

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/23763545.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

‘Žrtve koje dožive iznenadnu srčanu smrt u blizini redovito održavanog AVD-a imaju dvostruko veću vjerojatnost da će preživjeti‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/09/25866460.jpg [title] => Shutterstock

U RH ima oko 360 automatskih vanjskih defibrilatora, a u Splitu njih 61

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na splitskoj Rivi 16. listopada obilježen je Dan oživljavanja pod patronatom ERC-a (European Resuscitation Council) Europskog društva za reanimatologiju, za što postoje itekako ozbiljni razlozi. Naime, u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu! Tome dodajmo podatak da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih 5 do 10!

Srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Ne događa se samo starim i bolesnim osobama, 80-godišnjacima zbog uzbuđenja na nogometnoj utakmici.

---

---

Žrtve iznenadne srčane smrti bile su često vrhunski sportaši u punoj snazi, koji do tada nisu ni od čega bolovali! Nedavno je žrtva iznenadnog srčanog zastoja bio i 16-godišnji sportaš iz Slavonskog Broda.

S obzirom na to da se čak 80 posto srčanih zastoja događa izvan bolnice, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko od članova naše obitelji, susjed, prijatelj ili kolega. Dakle, možemo se naći u ulozi spasioca.

Možda i mediji snose krivnju što samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca!

Naša mini anketa pokazala je da naši sugrađani priznaju da "pojma nemaju" o postupku oživljavanja na ulici, da se boje naći u situaciji potencijalnog spasioca, a nitko od onih koje smo pitali, uglavnom su to bili mlađi ljudi, ne bi znao upotrijebiti defibrilator, a mnogi ni ne znaju što je to i čemu služi. Ne znaju ni što je to srčani zastoj, ali znaju da obično završi smrtnim ishodom.

Na sva ta pitanja odgovorio nam je prof. dr sc. Drago Rakić, kardiolog u mirovini koji je prije dvadesetak godina pokrenuo akciju postavljanja defibrilatora na javnim površinama u Splitu kroz Udrugu "Živi bili", zalažući se da mreža defibrilatora u Hrvatskoj i Splitu bude bolja, kao i da se obuči što veći broj građana da znaju njime rukovati.

---

image

‘Žrtve koje dožive iznenadnu srčanu smrt u blizini redovito održavanog AVD-a imaju dvostruko veću vjerojatnost da će preživjeti‘

Duje Klarić/Cropix
---

Recite našim sugrađanima što je zapravo iznenadni zastoj srca i iznenadna smrt. Je li to srčani udar, zatajenje srca, kolaps ili...?

– Iznenadna srčana smrt (ISS) definira se kao prirodna smrt pretpostavljeno srčanog uzroka, koja se javlja unutar jednog sata od pojave simptoma u slučaju osvjedočenja, a unutar 24 sata od zadnjeg viđenja živog ako ISS nije osvjedočena. ISS-u prethodi iznenadni zastoj srca (IZS) daleko najčešće u obliku treperenja srca (tzv. fibrilacija klijetki), a rjeđe asistolije (mirovanja) srca. Važno je znati da se asistolija ne može defibrilirati (vratiti u normalni ritam), a fibrilacija najčešće može. Srčani udar je infarkt srca koji se najčešće manifestira kao bol u prsima, a obično pogađa starije pušače, tlakaše, dijabetičare, osobe s visokim kolesterolom, neaktivne, pretile, genetski opterećene... Zatajenje srca je popuštanje, češće u starijih osoba, a manifestira se zamaranjem, oticanjem nogu i sl. Kolap(s) je najčešće benigna sinkopa, prolazni gubitak svijesti karakteriziran naglim početkom, kratkim trajanjem od 20-30 sekundi i spontanim, potpunim oporavkom ako se osoba postavi u horizontalan položaj. ISS je veliki javnozdravstveni problem jer predstavlja 40-50 posto svih smrti kardiovaskularnog sustava, što je u RH oko 9000 i oko 20 posto svih smrtnih slučajeva. Većina, 60 do 80 posto, događa se izvan bolnice, od kojih 65 – 80 posto u stambenom okruženju, a oko 20 posto na javnim površinama. Hitna medicinska pomoć najčešće zbrine oko 50 posto, do ostalih ne stigne – pojašnjava dr. Rakić.

Čimbenici rizika

Koliko često i tko su kandidati za, ne daj Bože, iznenadnu smrt?

– Sa starošću se sve nevolje, pa tako i učestalost iznenadne smrti, povećavaju. U mlađih do 35 godina, iznenadna smrt izrazito je niska s učestalošću 1-2 na 100.000 stanovnika/godinu, u muškaraca pet puta češća. U srednjoj dobi, petom i šestom desetljeću, incidencija se penje do 50/100.000 stanovnika, a u osmom desetljeću premašuje 200/100.000. U Europi se godišnje dogodi 400.000 do 500.000 ISZ-a, u Hrvatskoj do 9000, iako HMS zbrine pola od toga. Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji Hitna medicinska pomoć je 2017. zbrinula 291 žrtvu ISS-a od kojih je, do otpusta iz bolnice, preživjela 21 (7,2 posto); otprilike još toliko nije zbrinuto. U mladih do 35 godina prevladavaju aritmogene,"električne bolesti" (tzv. kanalopatije) i kardiomiopatije, miokarditis i anomalije koronarnih arterija, a u četvrtom desetljeću i kasnije najčešće su bolest koronarnih (vjenčastih) arterija. Rjeđi su uzroci miokarditis, trauma prsnog koša, zlouporaba kokaina, osobito uz alkoholna pića, kao i marihuane (neovisno o predoziranju) koji mogu dovesti do ISS-a.

Dob, spol i rasa su čimbenici rizika na koje se ne može utjecati, ali na mnoge može, npr. ne više od jednog alkoholnog pića dnevno, na fizičku nektivnost, noćnu apneju i dr. Umjerena tjelesna aktivnost povoljno utječe na zdravlje, smanjuje rizik zatajenja srca i iznenadne smrti, ali se ISS često javlja tijekom i kratko nakon većeg fizičkog opterećenja.

Žrtve su i vrhunski sportaši

Iznenadni srčani zastoj i iznenadna smrt pogađaju i sportaše koji su uglavnom zdravi mladi ljudi. Kako to objašnjavate?

– U sportaša je mala učestalost ISS-a, najčešće 0,1-2 na 100.000 sportaša godišnje, ali dvostruko i trostruko češća nego kod njihovih vršnjaka nesportaša. Oko 90 posto ISS-a javlja se tijekom ili neposredno nakon fizičkog opterećenja, kod bolesnika s hipertrofičnom kardiomiopatijom, u asimptomatskih osoba s nasljednim strukturnim ili aritmogenim abnormalnostima, najčešće rekreativaca, često osvjedočena a rijetko provedena kardiopulmonalna reanimacija i defibrilacija. ISS u Europi češći je kod nogometaša, u SAD-u kod košarkaša i igrača američkog nogometa, vjerojatno zbog masovnosti tih sportova. Danski reprezentativac Christian Eriksen je na sportskom terenu skoro umro, a dvije godine kasnije napravio je najljepši potez karijere. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu ugrađen unutarnji da bi nastavio bravurozno igrati nogomet, a trebao je već biti zaboravljen.

Ovaj je uređaj vrlo jednostavan za rukovanje, ako nam je dostupan!?

– Točno. Automatski vanjski defibrilator isti je kao i Eriksenov, pouzdan uređaj, siguran i jednostavan za rukovanje, gotovo 100 posto osjetljiv i specifičan za fibrilaciju kada je indicirana defibrilacija, a glasom i tekstom omogućava čak i osobi bez ikakve edukacije da učinkovito koristiti defibrilaciju i značajno poveća preživljenje žrtava ISZ-a, iako kratka obuka može poboljšati brzinu isporuke elektrošoka i postavljanje jastučića elektrode. To je razlog što su Europsko kardiološko društvo i Europsko vijeće za reanimaciju još 2004. preporučili korištenje vanjskog defibrilatora, pogotovo što nema opasnosti da naškodi.

---

image

Christian Eriksen na sportskom je terenu skoro umro. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu je ugrađen unutarnji. I nastavio je bravurozno igrati nogomet

AFP
---

Spasonosne minute

Kako možemo spasiti život ljudima koji dožive iznenadni srčani zastoj?

– Dosta teško, jer... Najčešći početni "bolesni" ritam iznenadne smrti je fibrilacija (treperenje) klijetki, jedini koji se može defibrilacijom pretvoriti u normalan ritam i spasiti život. Međutim, taj ritam nakon nekoliko minuta prelazi u asistoliju (mirovanje), što defibrilaciju isključuje. Stoga HMP treba u roku tri – pet minuta stići i defibrilirati žrtvu, što nigdje u svijetu nije moguće za većinu žrtava, a svaka minuta kašnjenja preživljavanje smanjuje više od 10 posto.

Stoga HMP treba pomoć očevidaca ISZ-a i uređaj za prepoznavanje i zbrinavanje VF/pVT. Godine 1990. u SAD-u je pokrenut program javno dostupne rane defibrilacije, a 2013. Ministarstvo zdravlja RH donosi sličan program – "Pokreni srce – spasi život", kojima je cilj provesti defibrilaciju prije dolaska HMP-a pomoću osposobljenih volontera i postavljanja mnogo automatskih vanjskih defibrilatora na mjesta očekivanog zastoja srca.

Što mogu poduzeti te educirane osobe koje se nađu u blizini životno ugrožene osobe?

– Europsko vijeće za reanimatologiju svojim Smjernicama potiče programe javne defibrilacije u kojima očevidac, nakon procjene stanja, ne dulje od 10 sekundi, žrtvin gubitak svijesti i izostanak ili nepravilnost disanja označi kao ISZ, odmah pozove HMS i započne kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR) utiskujući prsnu kost pet-šest centimetara, frekvencijom 100-120/min, uz prekid do 10 sekundi radi ventilacije, a do 5 sekundi radi eventualne defibrilacije. Medicinsko osoblje i osposobljeni volonteri provode i ventilaciju kombinirajući 30 kompresija prsnog koša s dvije ventilacije. Takav KPR lakše se nauči i izvodi, pa su stope preživljavanja ISZ-a veće, a štete manje.

Unatoč velikom naporu vas i Udruge "Živi bili", rezultati su u stvarnosti skromni!? Je li u Europi i svijetu javni pristup reanimaciji i defibrilaciji bolji?

– Udruga reanimiranih "Živi bili" u Splitu je već 2009., Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, prijavila projekt PAD po uzoru na prvi europski projekt rane defibrilacije "Piacenza progetto vita" iz 1998. Očekujući prihvaćanje projekta, tijekom nekoliko godina, za KPR i defibrilaciju smo osposobili oko 220 dobrovoljaca, među kojima su vatrogasci, zaštitari, volonteri, osvješćujući građane putem medija, osobito uz pomoć TV Jadrana, o javnozdravstvenom značenju ISZ-a i važnosti laičke reanimacije, u sklopu programa koji je grad Split podržao. Međutim, entuzijazam djelatnika Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Udruge "Zdravi grad" i svih uglavnom mlađih liječnika i drugih suradnika postupno je splasnuo i završio razočaranjem. Naime, nakon nekoliko godina interes za edukaciju sugrađana je splasnuo, tinjali smo još nekoliko godina i... Međutim, zbog loših rezultata dosadašnjega koncepta javne defibrilacije, posljednjih godina se i u svijetu razmatraju nove mjere i strategije na svim razinama. Naime, članovi obitelji žrtve često su svjedoci ISZ-a, ali rijetko započinju KPR, pa je stoga uputna edukacija partnera potencijalne žrtve ISZ-a, najvjerojatnijeg svjedoka ISZ-a, kako prepoznati ISZ i odmah započeti KPR i čim prije defibrilaciju, najbolje, ako je moguće, uz pomoć dispečera HMP-a; koristiti aplikaciju za "pametne" mobitele, koju aktivira dispečer HMP-a, za žurno pozicioniranje i upozorenje obučenih dobrovoljaca korisnika mobitela (SMS spasioca) na obližnje sumnjive srčane zastoje s uputom da obave KPR ili dohvate najbliži defibrilator, a po potrebi ga do žrtve dostaviti dronom, osobito u ruralnim sredinama. Dodatno može koristiti upotreba tekstualnih poruka za lociranje i usmjeravanje najbližih volontera do obližnjih žrtava ISS-a, kao i povećati broj laika koji pružaju ranu pomoć. Dostava defibrilatora dronom do žrtve obećavajući je koncept za budućnost HMP-a koji može dosegnuti većinu žrtava ISZ-a za ranu defibrilaciju i tako postići visoke stope preživljavanja, a pritom ostati isplativ. U ruralnim područjima potencijalna korist od drona je još veća, jer do žrtve ISS-a u ruralnim sredinama on stigne prije Hitne pomoći u više od 90 posto slučajeva, uz prosječno ušteđeno vrijeme skoro 20 minuta.

Kolika je dostupnost, pouzdanost i upotrebljivost automatskih vanjskih defibrilatora (AVD)?

– Žrtve koji dožive ISZ u blizini AVD-a dostupnog sedam dana 24 sata na dan, a koji se redovito održava, imaju tri puta veću vjerojatnost da budu defibrilirane od očevica i dvostruku vjerojatnost da će preživjeti. AVD-ove treba redovito provjeravati i održavati jer npr. baterije i jastučiće treba redovito zamijeniti. Koriste se različiti ormarići, svakako osvijetljeni noću, od AVD-a na zidu do povezanih s internetom i zaštićenih od krađe. Velika većina AVD-ova kod nas nema znakova koji obilježavaju udaljenost do njih vidljivih s od najmanje 200 metara, a oznake smjera i udaljenosti do AVD-a i dovoljne veličine da se može pročitati s udaljenosti od najmanje 50 metara. Oznake treba održavati, najbolje pregledati u isto vrijeme kada AVD ima rutinske provjere, barem jednom godišnje. Integracija s registrima AVD-ova omogućuje dispečerima HMP-a slanje laičkih ili profesionalnih osoba na sumnjive iznenadne zastoje srca i AVD-ove u blizini.

Edukacija je ključna

Koliko je trenutno defibrilatora instalirano u Hrvatskoj?

– Prema objavljenim podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, u RH ima oko 630 AVD-ova, u Splitu 61 AVD, a u županiji sa Splitom 93, s napomenom da je vjerojatno značajan broj neregistriranih privatnih koji se u pravilu ne prijavljuju. Usudim se tvrditi da barem pola navedenih nisu dostupni ili pouzdani iz raznih razloga: registracija, baterije, elektrode, jer procjenjujem da je barem 200-300 eura godišnji trošak održavanja za svaki AVD.

---

image

U RH ima oko 360 automatskih vanjskih defibrilatora, a u Splitu njih 61

Shutterstock
---

Znači li to da bi se veći broj naših sugrađana trebao uključiti u obuku?

– Hrvatski program "Pokreni srce – spasi život", koji tinja niz godina, treba snažno aktivirati jer pruža čvrste temelje za djelovanje velikog broja pojedinaca, organizacija i udruga uz prihvaćanje novih tehnoloških olakšica i strategiju za provedbu PAD-a. Sve sastavnice društva moraju se uključiti u javnozdravstvenu edukaciju građana u cilju podizanja svijesti o ISZ-u, o važnosti ranog KPR-a i defibrilacije, o motiviranosti i sposobnosti većine stanovnika RH da oni pruže KPR i defibrilaciju žrtvi ISZ-a i postanu spasioci. Jer tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet. Također treba znatno povećati broj i dostupnost AVD-ova i osposobiti što više stanovnika. Naime, vrlo je mala vjerojatnost da se AVD i spasilac nađu uz žrtvu ISZ-a u roku od nekoliko spasonosnih minuta, ako, kao npr. u Splitu, imamo svega nekoliko stotina educiranih laika i nekoliko desetaka AVD-ova.

Moglo bi se reći: "S po gasa nema spasa." Široke informativne kampanje uz pomoć medija i obukom KPR-a u školama, vozača pred ispit i slično mogu pomoći ostvariti navedeno. Vjerujemo, i za to se zalažemo, da će uskoro AVD, sadašnje veličine mobitela i cijene nekoliko stotina eura, poput aparata za gašenje požara, biti na većim kućama u RH, recimo plan je da AVD uskoro ide u splitsku zgradu Kineski zid, kao što je to u nekim državama SAD-a. Vjerujem da će uskoro dronovi donositi AVD do žrtve, a društvo će to prihvatiti poput sigurnosnih pojaseva, zračnih jastuka i aparata za gašenje požara. Procjenjuje se da su troškovi spašene godine života 30 do 50 ili više tisuća dolara i sve dok se toliko ne uloži, bojim se da će uspješno reanimiranje biti rijetkost.

Ovih dana u Sinju i Solinu počinje projekt edukacije iz reanimacije za njihove učenike. Jedan grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji od preko 10.000 stanovnika hvali se da će postaviti prvi AVD, a za usporedbu – u SAD-u jedan AVD dolazi na 300 stanovnika, slično kao u kantonu Ticino u Švicarskoj.

U čekaonici vaše poliklinike nedavno se dogodio zanimljiv slučaj reanimacije!?

Pacijent je u čekaonici sjedio čekajući pregled, želio je drugo mišljenje i tako izbjeći preporučeno bolničko liječenje. Srušio se na pod uz atipične epileptiformne grčeve. Tada mlada sestra, koja to čini prvi put u životu, obavila je defibrilaciju (aparat poslan u referalni centar) gdje se jedino moglo "izvući" EKG tijekom cijelog tijeka reanimacije. Upućen je u bolnicu, utvrđena mu je koronarna bolest, postavljeni stentovi. Ono što mi se čini interesantno jest da ga nisam vidio nakon toga jer želi izbjeći i mene i tu lokaciju iako mi je poslao otpusno pismo i svu dokumentaciju. Na sreću, pronašao sam u literaturi da se neki bolesnici nakon uspješne reanimacije tako ponašaju. Interesantno je da u obitelji ima liječnika specijalista druge specijalnosti.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Duje Klarić/Cropix AFP Duje Klarić/Cropix Shutterstock
Shutterstock, Duje Klarić/Cropix

Samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca! Prof. dr. Drago Rakić već se godinama bori da se to promijeni

AFP

Christian Eriksen na sportskom je terenu skoro umro. Doživio je srčani zastoj, defibriliran je s vanjskim defibrilatorom pa mu je ugrađen unutarnji. I nastavio je bravurozno igrati nogomet

Duje Klarić/Cropix

‘Žrtve koje dožive iznenadnu srčanu smrt u blizini redovito održavanog AVD-a imaju dvostruko veću vjerojatnost da će preživjeti‘

Shutterstock

U RH ima oko 360 automatskih vanjskih defibrilatora, a u Splitu njih 61

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/svaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju-1331176 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ecd51d7711fd86e1ff2dd1816ba41089ef2bdf6c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svaki+sat+jedna+osoba+umre+od+sr%C4%8Danog+zastoja%2C+a+ne+mora+biti+tako.+Tko+je+kriv+%C5%A1to+Hrvati+pojma+nemaju+o+o%C5%BEivljavanju%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsvaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju-1331176 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fsvaki-sat-jedna-osoba-umre-od-srcanog-zastoja-a-ne-mora-biti-tako-tko-je-kriv-sto-hrvati-pojma-nemaju-o-ozivljavanju-1331176 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spasonosne minute [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljespasonosne minute

Svaki sat jedna osoba umre od srčanog zastoja, a ne mora biti tako. Tko je kriv što Hrvati pojma nemaju o oživljavanju?

Piše Javorka Luetić
17. listopada 2023. - 14:00
Samo 10 posto Hrvata zna i hoće reanimirati, nasuprot više od 60 posto Skandinavaca! Prof. dr. Drago Rakić već se godinama bori da se to promijeniShutterstock, Duje Klarić/Cropix

Na splitskoj Rivi 16. listopada obilježen je Dan oživljavanja pod patronatom ERC-a (European Resuscitation Council) Europskog društva za reanimatologiju, za što postoje itekako ozbiljni razlozi. Naime, u Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu! Tome dodajmo podatak da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih 5 do 10!

Srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Ne događa se samo starim i bolesnim osobama, 80-godišnjacima zbog uzbuđenja na nogometnoj utakmici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:28