StoryEditorOCM
ZdravljeSTUDIJA

Ranije konzumiranje obroka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, a preskakanjem doručka riskirate

Piše MOZAIK SD
27. prosinca 2023. - 21:09

Dok je zdrava hrana važna za cjelokupno zdravlje, vrijeme obroka također igra ključnu ulogu. Do ovog je zaključka došla nedavna studija kojom je otkriveno davrijeme u koje ljudi jedu može utjecati na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Znanstvenici iz barcelonskog Instituta za globalno zdravlje, analizirali podatke više od 100.000 ljudi, praćenih između 2009. i 2022. Glavno otkriće je da je kasni prvi ili zadnji obrok povezan na veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše Živim.hr

Preskakanje doručka i kardiovaskularne bolesti

Nalazi, objavljeni u časopisu Nature Communications, pokazali su da je jedenje prvog obroka kasnije tijekom dana, poput preskakanja doručka, povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, s povećanjem rizika od 6 posto po satu kašnjenja. Nadalje, dulje trajanje noćnog gladovanja, drugim riječima, vrijeme između zadnjeg obroka u danu i prvog obroka sljedećeg dana, povezano je sa smanjenim rizikom od cerebrovaskularne bolesti. Navedeno podupire uvjerenje da je dobro prvi i posljednji obrok pojesti ranije tijekom dana, otkrilo je priopćenje za tisak.

image
Shutterstock

- Nekoliko studija tijekom godina otkrilo je da povremeni post (eng. intermittent fasting) ima metaboličke prednosti, a posebno na inzulin, šećer u krvi, razinu kolesterola i poboljšanje tjelesne težine - rekla je dijetetičarka Anne Danahy za Medical News Daily dodajući kako su mnogi rekli da bolje spavaju ako ne jedu kasno navečer.

Dijabetes i bolesti srca

Prethodne studije također su pokazale da prehrambene navike mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Na primjer, studija iz 2021. objavljena u časopisu Endocrine Reviews otkrila je da povremeni post pomaže u sprječavanju kroničnih stanja poput dijabetesa i bolesti srca.

- Usklađivanje naše svakodnevne navike kada jedemo s unutarnjim satom tijela može optimizirati zdravlje i smanjiti rizik od opterećenja kroničnim stanjima poput dijabetesa, bolesti srca i jetre - napisali su istraživači u studiji.

Ovakav obrazac stečenih navika također može poboljšati san i smanjiti rizik od pretilosti, smatraju znanstvenici. Povremeni post mogao biti učinkovita strategija za poboljšanje kvalitete života i smanjenje zdravstvenih rizika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:49