StoryEditor
ZdravljeObavezno nošenje

Pitanja koja si morate postaviti prilikom kupovine maske: može li se kroz materijal disati, je li periva, veže li se elastičnom ili platnenom trakom?

Piše PSD
19. srpnja 2020. - 13:03
Taylor Hill attends the Etro fashion show during Milan Digital Fashion Week on July 15, 2020 in Milan, ItalyAlessandro Bremec/AFP

Zaštitne maske nisu samo jedna od novih mjera kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa, stručnjaci su danas ujedinjeni i da su prilično dobro sredstvo u borbi protiv zaraze.

Uz pranje ruku i društveno distanciranje, jedino.

Nošenje zaštitnih maski u ovom trenutku obavezno je za sve građane Hrvatske u trgovinama, svim trgovačkim društvima u kojima dolazi do kontakta s klijentima i to za zaposlene i za klijente, u poštama i bankama, ali i u uslužnim djelatnostima poput frizera i pedikera. Isto tako, masku je potrebno nositi i u javnome prijevozu, prema najnovijoj odluci Vlade.

Od nošenja su maski izuzeti tek rijetki, djeca u dobi do dvije godine te osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti.

Gdje kupiti maske?

Troslojne zaštitne maske možete nabaviti u trgovinama i ljekarnama, a njih je potrebno nakon nošenja baciti. Isto tako, masku je potrebno zamijeniti jednom kad postane vlažna, nakon 2-3 sata aktivnog nošenja.

Zato se mnogi okreću platnenim "perivim" maskicama. No prilikom kupovine, potrebno se i zapitati zadovoljava li maska sljedeće uvjete:

- može li se kroz masku disati?

- prijanja li na lice u potpunosti? (obratite pažnju kod online naručivanja pristaje li modelu)

- ima li elastične ili platnene vezice? (platnene su ugodnije za područje iza ušiju)

- je li maska periva?

- je li dostava usporena ili stranica garantira brzu dostavu? (kod online naručivanja)

Odgovori na gore postavljena pitanja trebali bi biti naznačeni na stranici s koje kupujete ili na pakiranju.

Koliko često masku treba prati?

Najkraći odgovor je - nakon svakog jednokratnog nošenja. No malo je kompliciranije od toga. Ukoliko ste nosili masku jako kratko, no bili u blizini osobe koja pokazuje određene simptome zaraze koronavirusom, potrebno ju je zamijeniti, a "potrošenu" platnenu masku oprati u perilici rublja.

Najbolje je masku svaku večer staviti na pranje i imati ih nekoliko u rotaciji. Masku bolje kvalitete trebalo bi moći prati na 60 stupnjeva bez da izgubi oblik i boju.

Važno je napomenuti i da maska ne djeluje kao potpuna zaštita od koronavirusa, važno je prakticirati i mjere distanciranja, kao i voditi računa o higijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 12:47