stdClass Object
(
[id] => 620403
[title] => Obrok koji jedete svaki dan učinite vitaminskom bombom: nećete moći odoljeti kombinaciji preukusnih salama i dodataka, zaboravite na masne namaze, postoji jeftina zamjena
[alias] => obrok-koji-jedete-svaki-dan-ucinite-vitaminskom-bombom-necete-moci-odoljeti-kombinaciji-preukusnih-salama-i-dodataka-zaboravite-na-masne-namaze-postoji-jeftina-zamjena
[catid] => 265
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] =>
Djeca se uskoro vraćaju u školske klupe, pa je dobar trenutak da razmislite o tome kako svom djetetu pripremiti zdravu školsku užinu.
Sendviči su najpopularnija opcija i zaposlenima jer se brzo i lako spremaju, praktični su, a dobrim odabirom namirnica od njih možemo napraviti i nutritivno bogat obrok.
Nutricionisti su za portal Huffington Post dali preporuke kako da se ovaj brzinski obrok učini što zdravijim.
-Sendviči bi trebali ipak imati neku nutritivnu vrijednost, i također davati osjećaj sitosti, kako djecu ne bi ometala glad u njihovim aktivnostima, a da u isto vrijeme jedu ono što vole - kaže pedijatrica Kathryn Riner.
Ona za djecu, ali i njihove roditelje preporučuje sendviče sa što više vlakana i bjelančevina.
Nutricionistica Rebecca Ditkoff kaže da zdrav, izbalansiran ručak uključuje tri makronutrijenta, bjelančevine, ugljikohidrate i masnoće.
Idealno bi bilo da prevladavaju bjelančevine (poput piletine, puretine, jaja li tunjevine).
Ugljikohidrati bi trebali dolaziti iz cjelovitih žitarica (integralni kruh ili tjestenina, smeđa riža, quinoa) ili škroba, primjerice krumpira i osigurati tijelu dovoljno vlakana (najmanje 2-3 grama po porciji).
Kada je riječ o masnoćama, preporučuje se da one dolaze iz avokada ili orašastih plodova.
Orahe, bademe, lješnjake i voće svakako uključite kao desert u svoj lunch paket.
Nutricionistica Meredith Price kaže da bi i u sendvič trebalo ubaciti najmanje jednu vrstu povrća kako bismo ga i kroz taj brzinski obrok konzumirali.
- Može to biti zelena salata i rajčica. Tako ćete koristiti manje umaka, što smanjuje i količinu masnoća i nepotrebnih kalorija u sendviču – kaže ona.
Također se preporučuje upotreba humusa ili izblendanog avokada umjesto gotovih kupljenih namaza. U sendvič možete ubaciti i druge vrste salate poput rukole, matovilca ili radiča koje su siromašne kalorijama, a pune vitamina.
Kakav god sendvič odaberete, važno je da uključite što raznovrsnije sastojke i što više povrća, a u nastavku donosimo nekoliko prijedloga:
Wrap s humusom i povrćem (tortilja sa špinatom ili drugim biljem, klasični humus, narezano povrće)
Wrap s humusom je jedna od najzdravijih opcija jer ima povrće kao glavni sastojak. Statistike koje govore o dnevnoj konzumaciji povrća, pogotovo kod djece i mladih poražavajuće su, tako da je jako važno uvrstiti povrće u njihove obroke. Biljni protein je još jedan plus . Preporučuje se wrap s cjelovitim žitaricama kako bi ovaj obrok bio još zdraviji.
Sendvič od tunjevine
Kada pravite sendvič od tunjevine, bitno je samo ne pretjerati s pojedinim sastojcima, osobito majonezom. Tuna je dobar izbor Vitamina D, omega-3 kiselina i visoko kvalitetnih proteina. Da bi ovaj sendvič bio još zdraviji, nutricionisti preporučuju da se u njega ubaci malo celera, rajčice, zelene salate i da se koristi kruh s cjelovitim žitaricama. Možete dodati kockice svježe paprike, rajčice, kisele ili svježe krastavce. Majonezu također možete zamijeniti namazom od avokada.
Sendvič sa grilanim povrćem
Grilano povrće poput tikvica, patlidžana i paprika odlična su zamjena mesu. U kombinaciji s tamnim pecivom, salatom i s malo grčkog jogurta dobit ćete ukusan zdravi burger. Grčki jogurt idealna je zamjena masnim namazima. ako u njega dodate svježi kopar, papar i sol, bit će još ukusniji.
Sendviči sa šunkom i sirom
Prema mišljenju nutricionista ovo je najlošiji izbor sendviča, jer se radi o mesnim prerađevinama, visoko zasićenim kiselinama i manjku povrća.
Postoje istraživanja koja povezuju mesne prerađevine i rizik od raka, ali s obzirom na njihovu cijenu i lakoću pripreme roditelji se često odlučuju za njih.
Ali ako se ipak odlučite za obrok u ovoj kombinaciji, preporučuje se da birate pureću šunku umjesto pileće, ili čak tofu salamu te da ubacite što više povrća. Kvalitetu ovog obroka poboljšat će i odabir svježeg umjesto onog u listićima.
Djeca se uskoro vraćaju u školske klupe, pa je dobar trenutak da razmislite o tome kako svom djetetu pripremiti zdravu školsku užinu.
Sendviči su najpopularnija opcija i zaposlenima jer se brzo i lako spremaju, praktični su, a dobrim odabirom namirnica od njih možemo napraviti i nutritivno bogat obrok.
Nutricionisti su za portal Huffington Post dali preporuke kako da se ovaj brzinski obrok učini što zdravijim.
-Sendviči bi trebali ipak imati neku nutritivnu vrijednost, i također davati osjećaj sitosti, kako djecu ne bi ometala glad u njihovim aktivnostima, a da u isto vrijeme jedu ono što vole - kaže pedijatrica Kathryn Riner.
Ona za djecu, ali i njihove roditelje preporučuje sendviče sa što više vlakana i bjelančevina.
Nutricionistica Rebecca Ditkoff kaže da zdrav, izbalansiran ručak uključuje tri makronutrijenta, bjelančevine, ugljikohidrate i masnoće.
Idealno bi bilo da prevladavaju bjelančevine (poput piletine, puretine, jaja li tunjevine).
Ugljikohidrati bi trebali dolaziti iz cjelovitih žitarica (integralni kruh ili tjestenina, smeđa riža, quinoa) ili škroba, primjerice krumpira i osigurati tijelu dovoljno vlakana (najmanje 2-3 grama po porciji).
Kada je riječ o masnoćama, preporučuje se da one dolaze iz avokada ili orašastih plodova.
Orahe, bademe, lješnjake i voće svakako uključite kao desert u svoj lunch paket.
Nutricionistica Meredith Price kaže da bi i u sendvič trebalo ubaciti najmanje jednu vrstu povrća kako bismo ga i kroz taj brzinski obrok konzumirali.
- Može to biti zelena salata i rajčica. Tako ćete koristiti manje umaka, što smanjuje i količinu masnoća i nepotrebnih kalorija u sendviču – kaže ona.
Također se preporučuje upotreba humusa ili izblendanog avokada umjesto gotovih kupljenih namaza. U sendvič možete ubaciti i druge vrste salate poput rukole, matovilca ili radiča koje su siromašne kalorijama, a pune vitamina.
Kakav god sendvič odaberete, važno je da uključite što raznovrsnije sastojke i što više povrća, a u nastavku donosimo nekoliko prijedloga:
Wrap s humusom i povrćem (tortilja sa špinatom ili drugim biljem, klasični humus, narezano povrće)
Wrap s humusom je jedna od najzdravijih opcija jer ima povrće kao glavni sastojak. Statistike koje govore o dnevnoj konzumaciji povrća, pogotovo kod djece i mladih poražavajuće su, tako da je jako važno uvrstiti povrće u njihove obroke. Biljni protein je još jedan plus . Preporučuje se wrap s cjelovitim žitaricama kako bi ovaj obrok bio još zdraviji.
Sendvič od tunjevine
Kada pravite sendvič od tunjevine, bitno je samo ne pretjerati s pojedinim sastojcima, osobito majonezom. Tuna je dobar izbor Vitamina D, omega-3 kiselina i visoko kvalitetnih proteina. Da bi ovaj sendvič bio još zdraviji, nutricionisti preporučuju da se u njega ubaci malo celera, rajčice, zelene salate i da se koristi kruh s cjelovitim žitaricama. Možete dodati kockice svježe paprike, rajčice, kisele ili svježe krastavce. Majonezu također možete zamijeniti namazom od avokada.
Sendvič sa grilanim povrćem
Grilano povrće poput tikvica, patlidžana i paprika odlična su zamjena mesu. U kombinaciji s tamnim pecivom, salatom i s malo grčkog jogurta dobit ćete ukusan zdravi burger. Grčki jogurt idealna je zamjena masnim namazima. ako u njega dodate svježi kopar, papar i sol, bit će još ukusniji.
Sendviči sa šunkom i sirom
Prema mišljenju nutricionista ovo je najlošiji izbor sendviča, jer se radi o mesnim prerađevinama, visoko zasićenim kiselinama i manjku povrća.
Postoje istraživanja koja povezuju mesne prerađevine i rizik od raka, ali s obzirom na njihovu cijenu i lakoću pripreme roditelji se često odlučuju za njih.
Ali ako se ipak odlučite za obrok u ovoj kombinaciji, preporučuje se da birate pureću šunku umjesto pileće, ili čak tofu salamu te da ubacite što više povrća. Kvalitetu ovog obroka poboljšat će i odabir svježeg umjesto onog u listićima.
Obrok koji jedete svaki dan učinite vitaminskom bombom: nećete moći odoljeti kombinaciji preukusnih salama i dodataka, zaboravite na masne namaze, postoji jeftina zamjena
Piše Ivana Pavić
27. kolovoza 2019. - 17:19
Djeca se uskoro vraćaju u školske klupe, pa je dobar trenutak da razmislite o tome kako svom djetetu pripremiti zdravu školsku užinu.
Sendviči su najpopularnija opcija i zaposlenima jer se brzo i lako spremaju, praktični su, a dobrim odabirom namirnica od njih možemo napraviti i nutritivno bogat obrok.
Nutricionisti su za portal Huffington Post dali preporuke kako da se ovaj brzinski obrok učini što zdravijim.
-Sendviči bi trebali ipak imati neku nutritivnu vrijednost, i također davati osjećaj sitosti, kako djecu ne bi ometala glad u njihovim aktivnostima, a da u isto vrijeme jedu ono što vole - kaže pedijatrica Kathryn Riner.
Ona za djecu, ali i njihove roditelje preporučuje sendviče sa što više vlakana i bjelančevina.