StoryEditorOCM
Zdravljejako riskirate

Objavljen popis proizvoda koje ne biste trebali jesti u ovo vrijeme: evo zašto morate razmisliti o kupnji robe iz uvoza

Piše Vijesti SD
30. studenog 2023. - 22:47

Trgovački lanci kupcima nastoje ponuditi širok asortiman proizvoda tijekom cijele godine. S jedne strane, to je naravno dobro. S druge strane, donosi neke probleme o kojima bi kupci trebali razmisliti - piše Dalmatinski portal.

Stručnjaci smatraju kako kupci ne bi trebali kupovati voće i povrće koje je van sezone. Naime, manji problem s voćem i povrćem je to što imaju manje hranjivih tvari, a ozbiljan je problem što se voće i povrće kojem je prošla sezona uzgaja u teškim uvjetima za ljude i prirodu.

- Prevozi se tisućama kilometara ili ponekad prekriva pesticidima - napominju stručnjaci. Među voćem i povrćem koje se ne bi trebalo konzumirati izvan sezone su grožđe, tikvice, krastavci, rajčice, zelene salate, jagode, maline, borovnice.

Voću i povrću koje je navedeno na popisu sezona je prošla, no kao uvozna roba i dalje se mogu naći na policama. Idealno bi bilo da se kupci unaprijed informiraju o područjima uzgoja i načinu uzgoja.

Dolaze li jagode, zelena salata ili rajčice iz staklenika u Nizozemskoj ili južnoj Španjolskoj? Moraju li se grožđe ili tikvice nekoliko tjedana prevoziti po svjetskim oceanima u kutijama da bi ih kupci u Njemačkoj mogli kupiti?

Kupci supermarketa moraju biti spremni na određene gradacije. Na primjer, voće i povrće može imati manje hranjivih tvari ako se uzgaja u staklenicima, piše Fenix. Staklenici, metode uzgoja i dugi uvozni putovi također rezultiraju visokom potrošnjom energije i štetama za okoliš. Neki proizvodi poput krastavaca također su umotani u plastiku zbog dugog vremena transporta.

Drugi, nešto ozbiljniji problem za mnoge kupce su pesticidi koji se koriste i u EU.

- Ipak, trebali biste dvaput razmisliti o kupnji uvezene robe iz Azije ili Južne Amerike, jer riskirate da je roba bila jako tretirana pesticidima - smatraju stručnjaci.

Primjer: Borovnice u Njemačkoj ne dolaze samo iz EU. Postoji uvoz iz Afrike i Južne Amerike. Kako je izvijestio SWR, tijekom transporta u Njemačku koriste se otrovi za gljive i insekticidi. Na taj način se želi izbjeći plijesan. Stručnjak za pesticide Lars Neumeister rekao je za SWR da iako se granične vrijednosti EU-a poštuju, one su postavljene iznimno visoko.

Razne organizacije za zaštitu okoliša zadnji su put istaknule u ljeto 2023. da razne tvrtke, na primjer Edeka, nabavljaju jagode iz južnih španjolskih uzgojnih područja. Optužba je bila da tvrtke isušuju nacionalni park Doñana svojim metodama navodnjavanja za jeftine jagode.

Dakle, što kupci sada trebaju učiniti? Kupci imaju priliku saznati podrijetlo robe. Brojne su vrste voća i povrća, poput jabuka, bundeva ili salata, koje su trenutno u sezoni (od studenog 2023.). Smrznuti proizvodi također su uvijek alternativa - piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:21