Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na pitanje treba li se odreći šparoga koje sadrže tu prirodnu aminokiselinu.
Prirodno je da je nakon objave studije poraslo zanimanje za pitanje može li konzumacija šparoga povećati broj oboljenja od raka dojke, no istina je složenija, prenosi britanski portal Mirror.
Ponajprije, studija je provedena na miševima, no razvoj bolesti u životinja i ljudi ne poklapa se uvijek.
Nadalje, nije utvrđeno da aspargin može izazvati rak, čak ni u miševa. Pronađeno je da ta aminokiselina ubrzava širenje raka, ali ne da ga uzrokuje.
Za odgovor na pitanje treba li se čovjek odreći šparoga glasi - potrebna su...
StoryEditorOCM
Zdravljesporni aspargin
Novo otkriće znanstvenika 'zapalilo' internet: može li konzumacija šparoga ubrzati širenje i povećati broj oboljenja od raka dojke?
14. veljače 2018. - 10:21
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?