Koliko god svi uvjeravaju kako će za vrijeme blagdana paziti što jedu, kada krene to doba većina promijeni mišljenje i pretrpavanje hranom započinje. Neki jedu jer isprobavaju neke nove recepte, drugi su u gostima pa im se stalno nudi hrana, treći su napravili previše jela pa žele da manje hrane bace.... U svim situacijama količine jela koje se unesu budu višestruko veće nego normalno.
Kumin je začin koji kod prejedanja može pomoći.
Na sanskrtu kumin se naziva “đira” (jeera), što znači onaj koji pomaže probavi. Uz poticanje probave, odnosno ubrzavanje metabolizma, ajurvedska medicina prepoznaje i koristi i druga ljekovita svojstva kumina.
Smatra se dobrim saveznikom kod srčanih bolesti, dijabetesa, mučnina i kroničnih groznica. Neka su istraživanja otkrila i moguća antibakterijska svojstva te da može pomoći kod epilepsije i raka. Koristi se kao pomoć kod gubitka apetita, dijareje, povraćanja, edema i postporođajnih teškoća, piše Živim.hr.
Kumin sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogočemu pomaže tijelu, a glavna je komponenta hemoglobina koji transportira kisik iz pluća u sve stanice tijela te je dio enzima za pretvorbu energije i pokretanje metabolizma i čuvar imunosnog sustava.