![Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/03/o_20466684_1024.jpg)
Rezultati opsežnog istraživanja provedenog u 15 zemalja na 6,5 milijuna ljudi pokazali su da umjerena konzumacija maslaca nema izravne veze s obolijevanjem od kardiovaskularnih bolesti te da ovu namirnicu ne treba demonizirati niti je u potpunosti izbaciti iz prehrane.
Znanstvenici, koji su rezultate studije objavili u časopisu Plos One, kažu da je maslac puno bolji izbor u prehrani od šećera ili škroba.
Međunarodna grupa stručnjaka je na temelju devet istraživanja u kojima je praćeno zdravstveno stanje 6,5 stanovnika iz 15 zemalja ustanovila da se redovno konzumiranje manje količine maslaca ne može povezati s kardiovaskularnim oboljenjima, moždanim udarom ni dijabetesom, odnosno da ima minimalan utjecaj na mortalitet, razvoj kardiovaskularnih bolesti i razvoj dijabetesa.
U...