Overlay
pullapart bread

Kruh koji će osvojiti sve za blagdanskim stolom: imamo recept koji je zapalio Instagram, ovaj se specijalitet topi u ustima i lako kida rukama

Piše Stil
Foto Shutterstock
18. prosinca 2020. - 11:52

Ima takvih osoba, poznajemo ih i mi nekoliko, kojima ni najbolja spiza ne prija ako uz nju nisu dobili komad kruha koji im je po guštu. Muka ih je gledati dok jedu. Sve nešto prevrću hranu po tanjuru, mrve onu posluženu feticu kruha kao da im je nanijela osobnu uvredu i ogledavaju se kao da će svaki čas iz pekare pristići dostavljač s friškom štrucom ispečenom baš za njih... a vama skače tlak. Ne dajte da vam takvi pokvare blagdansko okupljanje. Ispecite kruh koji će sve oboriti s nogu. Uostalom, i sami ćete guštati - barem ako je suditi prema komentarima ispod objave koja je u samo jednom danu prikupila skoro 98 tisuća pregleda.

Pullapart kruh je vrsta fensi peciva od tijesta za kruh čija je posebnost u tome što je sočna, dobro začinjena i lako se trga rukama. U pravilu je obilato premazan maslacem i izdašno posut začinima već prije pečenja. A pisali smo vam već o važnosti obilatog korištenja maslaca u pripremi najfinijih specijaliteta (prisjetite se ovdje).

Ovaj na objavi stranice Halfbaked Harvest je ispečen u kalupu za kuglof pa ima prikladan vjenčasti oblik. Nabavili smo recept. 

Pullapart kruh s maslacem i češnjakom

Sastojci:

600 grama brašna

2 paketa instant kvasca

1 žličica soli

250 mililitara punomasnog mlijeka

160 mililitara punomasnog vrhnja

 3 žlice meda

10 žlica maslaca

1 jaje

2-3 češnja češnjaka

35 grama svježe naribanog parmezana

2 žlice suhog peršina

1 žlica nasjeckane svježe kadulje ili origana

krupna morska sol

svježi timijan za ukrašavanje

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Dodajte toplo mlijeko, zagrijano vrhnje, med, jaje i 2 žlice maslaca. Miješajte mikserom 4-5 minuta. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 30 minuta do 1 sat.

U međuvremenu pomiješajte maslac sobne temperature, češnjak, parmezan, peršin, kadulju i s malo soli. 

Premjestite tijesto na radnu površinu i izrežite na 4 jednaka dijela. Jedan po jedan komad na pobrašnjenoj površini razvaljajte u veliki pravokutnik. Preko svakog komada tijesta rasporedite 1/4 smjese od maslaca i češnjaka, a zatim tijesto prerežite uzdužno na 3 trake. Izrežite trake poprečno na 4 trake kako biste dobili 12 kvadrata. Složite svih 12 kvadrata tijesta jedan na drugi.

Ponovite s preostala 3 komada tijesta pa složite dobivene svežnjeve tijesta u lagano namazanu posudicu za kuglof, ostavljajući male razmake između hrpica tijesta, kako bi moglo rasti (odvojite prstima tijesto u skupinice po 4 kvadrata).

Pokrijte posudu plastičnom folijom i pustite da se diže na toplom mjestu dok tijesto gotovo ne dosegne vrh posude, oko 1 sat. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva pa pecite kruh ne porumeni, 30 do 40 minuta.

Ostavite da odstoji u tavi 5 minuta, a zatim pažljivo izvadite. Premažite s dodatnim rastopljenim maslacem i pospite krupnom morskom soli te prije posluživanja ukrasite grančicama timijana.

19. travanj 2024 00:09