stdClass Object ( [id] => 1335082 [title] => Koju kremu s retinolom izabrati za anti-age efekt? I kako je uvesti bez iritacija? Dr. Puizina Ivić dijeli niz savjeta [alias] => koju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odabrati kremu za lice nije nimalo jednostavno jer svaka koža ne podnosi sve sastojke, moguće je da će vam i najkvalitetnija krema izazvati alergiju, a i najskuplje nisu garancija da se to neće dogoditi. No, kad je riječ o kremama postoje i određeni trendovi pa su tako u posljednje vrijeme osobito popularne kreme koje sadrže retinol, jer navodno značajno pomlađuju kožu.

Je li to točno, što se krije u tom sastojku, kome se preporučuju, a kome ne, i kako ih i kada koristiti, ali i mogućim neugodnim posljedicama razgovarali smo s prof. dr. sc. Neirom Puizina Ivić, pročelnicom Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a.

- Retinoidi su skupina spojeva koji se sastoje od vitamina A (retinol) i prirodnih ili sintetiziranih derivata. Premda su prvo nađeni u mrežnici oka (retini) i činilo se da igraju glavnu ulogu u biologiji vida, zapaženo je da je da su retinoidi jako važni u stvaranju i rastu različitih tkiva u tijelu. Retinol se stvara u malim količinama u tankom crijevu, a različiti kemijski procesi rezultiraju nastajanjem biološki aktivnih oblika vitamina A. U tijelu postoje dva oblika; retinol i retinil ester koji čine 99 posto ukupnih retinoida u koži. U tu skupinu su uključeni beta karoten i drugi slični spojevi karotenu, retinol, tretinoin, tazaroten i adapalen.

Unatrag nekoliko desetljeća, retinoidi se koriste u vidu krema i gelova ali i u obliku kapsula za liječenje pojedinih dermatološkoh bolesti i to najčešće u liječenju akni. Posebno je unatrag 30-ak godina istraživan učinak retinoida na prevenciju starenje kože. Upravo su ta istraživanja djelomično rasvijetlila uzroke starenja. Istraživanja su pokrenuta nakon iskaza pojedinih bolesnica s aknama koje su liječene retinoidima, da im je koža puno glatkija i da su sitne bore postale manje vidljive. Daljnja istraživanja potvrdila su da koža tretirana retinoidima pokazuje poboljšanje znakova starenja čiji su znaci tanja koža, poremećeno i nepravilno nakupljanje pigmenta kao i deblji rožnati sloj što doprinosi sivkastoj nijansi kože i nepravilno raspoređenoj pigmentaciji.

Provedena su potom brojna istraživanja koja su potvrdila poboljšanje teksture i strukture kože te je to navelo američku agenciju za hranu i lijekove da uvrsti tretinoin, koji spada u skupinu retinoida, kao lijek za preveniranje oštećenja kože nakon izlaganja sunčevim zrakama.

Stoga je tretinoin i do danas jedini registrirani lijek za liječenje oštećenja kože u starijih osoba nastalih nakon dugotrajne izloženosti sunčevom zračenju. Danas se u kozmetičke proizvode namijenjene njezi kože koja stari dodaje retinol iz kojeg se kemijskim putem dobiva tretinoin. Kada se u preparate dodaje retinol ili njegovi derivati, tada se takva formulacija ima pravo reklamirati kao "krema protiv bora", premda nema dogovora kolika koncentracija i koji oblik retinola se nalazi u kremi.

---

image

‘Molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne‘

Shutterstock
---

PREVENCIJA STARENJA

- Za otkriće strukture retinola dodijeljena je i Nobelova nagrada?

- Točno, prof. Paul Karrer, švicarski organski kemičar sa suradnicima nakon otkrića strukture retinola, dobio je 1931.g. Nobelovu nagradu što dokazuje koliko je važna molekula retinola. Dvanaestak godina poslije, retinol je komercijalno sintetiziran i od onda se vrtoglavo širi njegova upotreba tako da je do 90-tih godina na tržištu bilo oko 2500 proizvoda koji su sadržavali retinol. Njihova djelotvornost može imati terapijski učinak, ali i kozmetički. Budući retinol i njegov derivat tretinoin jače iritiraju kožu, kemičari su sintetizirali spojeve koji manje iritiraju kožu, a imaju isti učinak. Takvi se spojevi mogu svrstati u tzv. tri generacije od kojih ona posljednja najmanje iritira kožu. Molekule retinola topljive su u mastima pa stoga prolaze kroz ovojnice stanica te se potom vežu na pojedina mjesta u jezgri što rezultira promijenjenim radom stanice.

Važno je napomenuti da su molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne. Učinak postižu vezujući se za bjelančevine koje ih donose do ciljnih mjesta u jezgri. Ta ciljna mjesta u jezgri su bitni za regulaciju rada stanice bilo na način da pojačaju ili utišaju pojedinačne signale. Ova ciljna mjesta nalaze se u jezgrama stanica pokrovnog epitela i u potkožnom tkivu i upravo u dermatologiji služe kao cilj za vezivanje retinola i derivata. Tim vezivanjem postiže se liječenje ali i prevencija starenja. Naime, oni djeluju na enzime koji cijepaju vezivna i elastična vlakna što se neminovno događa s protokom vremena. Nanošenjem krema s retinolom, u ovom slučaju tretinoinom, postiže se zaustavljanje njihovog djelovanja. Vezivno i elastično tkivo se počinju proizvoditi i to one vrste koje su karakteristične za mlađu kožu. Ispitivanja su pokazala da se nakon jednokratnog izlaganja sunčevim zrakama u roku od 24 sata smanjuje proizvodnja veziva.

Prethodno mazanje s kremom koja sadrži tretinoin poništava ovaj učinak, te je stoga medicinski dokazano da jedino derivati A vitamina dokazano pomlađuju kožu. I zaista nanošeni na kožu isključivo tijekom noći, jer su nestabilni na sunčevom svjetlu i iritiraju kožu, smanjuje se znatno dobina finih bora i ujednačava pigmentacija. Stoga su u velikom broju krema za izbjeljivanje upravo dodani ovi sastojci.

- U kojim koncentracijama imaju pozitivan učinak?

- Kreme u koncentraciji od 0,05% ili 0,1% započinju se stavljati nakon ljeta na suhu kožu 3 puta tjedno. Vlažna koža može pojačati ulazak sastavnih dijelova kreme i time pojačati iritaciju, jer je rožnati sloj postao propusniji. Dakle, nakon što smo preporučili 3 puta tjedno tijekom 7-10 dana, prelazi se na 2 puta tjedno tijekom 7 dana i potom svaku noć. Preporučuje se danju nanositi kozmetiku s ovlaživačima i zaštitnim faktorom kako bi se spriječila pojava pigmentacije u slučaju pojave iritacije - u vidu suhoće, crvenila, ljuštenja i svrbeža.

Nanošenje svaku noć traje zaključno do kraja svibnja kada se prekida primjena krema sa derivatima A vitamina. Tako pripremljena koža tijekom ljeta je otpornija na učinke izlaganja sunčevim zrakama, glađa je i finije strukture, bez pojačanih pigmentacija i rožnatih naslaga. Djelovanje na krvne žile dovodi do pojave ružičaste mladalačke boje i izgleda. Nažalost, u praksi se katkada viđa jača iritacija kože što rezultira odustajanjem od primjene ovih preparata. Ljuštenjem rožnatih slojeva postiže se tanja koža koja je bez poremećaja pigmentacije i bez rožnatih naslaga, pa djeluje mlađe.

Naravno, liječenje se započinje uvijek s nižom koncentracijom tretinoina (0,025 ili 0,05%), a kada ga koža prihvati i nema iritacije nakon 1-2 mjeseca se prelazi na višu (0,1%) koncentraciju. Ukoliko se tada pojavi iritacija, spušta se na onu nižu ili prorijedi primjena kreme svaki drugi ili treći dana do prestanka. Neophodno je ujutro oprati ostatke kreme i staviti hidratizirajuće kreme sa zaštitnim faktorom. U slučaju jače iritacije preporučuje se kratkotrajna primjena blažih kortikosteroidnih krema uz neutralne hranjive kreme.

---

image

Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje, nabraja dr. Puizina Ivić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovi se sastojci upotrebljavaju i u liječenju akni, ali i brojnih drugih ozbiljnijih bolesti!?

- Upotrebljavaju se u liječenju akni, psorijaze, poremećaja keratinizacije, a u obliku kapsula u liječenju dermatoloških bolesti ali i leukemija i limfoma. Procjenjuje se da se upotrebljavaju u oko 125 različitih dermatoloških bolesti. Svi učinci su dokazani i pregledima kožnih uzoraka pod mikroskopom tako da se s pravom tvrdi da su derivati A vitamina medicinski dokazano pomlađuju kožu. U liječenju akni smanjuju stvaranje rožnatih naslaga oko dlake, pa time i komedona što zaustavlja napredovanje bolesti i primjena ovih krema tvori bazu za liječenje akni. Naravno uvijek se preporučuje primjena tijekom noći.

NIKAKO TIJEKOM TRUDNOĆE

- Koje su do sada zabilježene nuspojave i smiju li ove preparate koristiti trudnice?

- Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje koji započinju nakon 2 do 4 dana od početka primjene. Za napomenuti je da je učinak različitih koncentracija (0,05% i 0,1%) isti, samo je u višim koncentracijama jača iritacija. Danju se primjenjuju hranjive i masnije kreme uz zaštitu od sunca. Budući da terapija s retinoidima usporava stvaranje ceramida koji su važni za održavanje barijere kože, preporučuju se upravo kreme koje sadržavaju ovaj masni sastojak kožne barijere. Ne preporučuje se nanositi kreme s derivatima retinoida oko očiju i usta gdje je koža po prirodi osjetljivija i tanja. Zbog izrazitog stanjenja rožnatog sloja, kao i nestabilnosti molekule lijeka na sunčevo svjetlo, preporučuje se koristiti ih izričito tijekom noći zbog pojave preosjetljivosti na sunčevo svjetlo.

Jedna od najvažnijih nuspojava je teratogenost, odnosno velika mogućnost od anomalija ploda tijekom trudnoće koje katkada rezultiraju i smrtnim ishodom. Naravno, to je jače izraženo u preparata koji se uzimaju na usta, no iz preventivnih mjera ne smije se u trudnoći propisivati niti preporučivati preparat koji sadrži derivat A vitamina, bilo da je to retinol, retin aldehid, esteri ili tretinoin.

Ako se gledaju deklaracije o proizvodu, tada treba znati da je najaktivnija komponenta retinoična kiselina, a potom slijedi retinaldehid, pa retinol i konačno retinil ester. Stoga se može očekivati možda crvenilo i ljuštenje nakon prvih upotreba krema s retinoičnom kiselinom i retinaldehidom, no to se s prorjeđivanjem primjene može otkloniti. Postupno, kako se koža navikava, nastavlja se primjena svaku noć.

U zaključku valja naglasiti da su kreme s dodatkom retinoida vrlo često propisane u dermatologiji. Brojna i dugotrajna ispitivanja potvrdila su činjenicu da retinoidi pojačavaju ljuštenje, stanjuju kožu, smanjuju fine i malene bore, pojačavaju stvaranje vezivnog tkiva i novih krvnih žila te time dokazuje pomlađujući učinak. Preventivno djeluje na znake starenja i kozmetički i kozmeceutski preparati koji ih sadrže preporučuju se primjenjivati nakon 40-ih godina života odnosno kod prvih znakova starenja. One će svakako poboljšati teksturu i strukturu kože koja će biti tanja i sjajnija i time reflektirajući svjetlo izgledat će mlađe.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borac protiv bora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => borac protiv bora 2 0 10078 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-31 12:59:24 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-01 15:00:39 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2023-11-01 15:00:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koju kremu s retinolom izabrati za anti-age efekt? I kako je uvesti bez iritacija? Dr. Puizina Ivić dijeli niz savjeta [metakey] => retinol, kreme s retinolom, tretinoin, dr. Neira Puizina Ivić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25963998.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/25963996.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/31\/19442376.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Cropix","Shutterstock","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160to se krije u retinolu, kome se preporu\u010duje,\u00a0kako ga i kada koristiti, koje su mogu\u0107e neugodne posljedice? Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivi\u0107, pro\u010delnica\u00a0Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a zna odgovore<\/p>","

\u2018Molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju ko\u017eu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne\u2018<\/p>","

Naj\u010de\u0161\u0107e nuspojave su iritacija, crvenilo i lju\u0161tenje, nabraja dr. Puizina Ivi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25963998_1920.jpg":"1920x1080","k_25963998_1280.jpg":"1280x1280","k_25963998_1024.jpg":"1024x1024","k_25963998_640.jpg":"640x640","k_25963998_480.jpg":"480x480","k_25963998_340.jpg":"340x340","k_25963998_220.jpg":"220x220","o_25963998_1280.jpg":"1280x853","o_25963998_1024.jpg":"1024x682","o_25963998_640.jpg":"640x426","o_25963998_480.jpg":"480x320","o_25963998_340.jpg":"340x226","o_25963998_220.jpg":"220x146","h_25963998_1280.jpg":"1280x854","h_25963998_1024.jpg":"1024x683","h_25963998_640.jpg":"640x427","h_25963998_480.jpg":"480x320","h_25963998_340.jpg":"340x227","h_25963998_220.jpg":"220x147","pp_25963998_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963998_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963998_640.jpg":"640x814","pp_25963998_480.jpg":"480x611","pp_25963998_340.jpg":"340x432","pp_25963998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25963996_1920.jpg":"1920x1080","k_25963996_1280.jpg":"1280x1280","k_25963996_1024.jpg":"1024x1024","k_25963996_640.jpg":"640x640","k_25963996_480.jpg":"480x480","k_25963996_340.jpg":"340x340","k_25963996_220.jpg":"220x220","o_25963996_1280.jpg":"1280x720","o_25963996_1024.jpg":"1024x576","o_25963996_640.jpg":"640x360","o_25963996_480.jpg":"480x270","o_25963996_340.jpg":"340x191","o_25963996_220.jpg":"220x123","h_25963996_1280.jpg":"1280x854","h_25963996_1024.jpg":"1024x683","h_25963996_640.jpg":"640x427","h_25963996_480.jpg":"480x320","h_25963996_340.jpg":"340x227","h_25963996_220.jpg":"220x147","pp_25963996_1280.jpg":"1280x1628","pp_25963996_1024.jpg":"1024x1303","pp_25963996_640.jpg":"640x814","pp_25963996_480.jpg":"480x611","pp_25963996_340.jpg":"340x432","pp_25963996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2034","hd_19442376_1920.jpg":"1920x1080","k_19442376_1280.jpg":"1280x1280","k_19442376_1024.jpg":"1024x1024","k_19442376_640.jpg":"640x640","k_19442376_480.jpg":"480x480","k_19442376_340.jpg":"340x340","k_19442376_220.jpg":"220x220","o_19442376_1280.jpg":"1280x1356","o_19442376_1024.jpg":"1024x1084","o_19442376_640.jpg":"640x678","o_19442376_480.jpg":"480x508","o_19442376_340.jpg":"340x360","o_19442376_220.jpg":"220x233","h_19442376_1280.jpg":"1280x854","h_19442376_1024.jpg":"1024x683","h_19442376_640.jpg":"640x427","h_19442376_480.jpg":"480x320","h_19442376_340.jpg":"340x227","h_19442376_220.jpg":"220x147","pp_19442376_1280.jpg":"1280x1628","pp_19442376_1024.jpg":"1024x1303","pp_19442376_640.jpg":"640x814","pp_19442376_480.jpg":"480x611","pp_19442376_340.jpg":"340x432","pp_19442376_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4825041 Threads: 2 Questions: 168836812 Slow queries: 73415 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4952548 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/koju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta-1335082 [printLink] => /mozaik/zdravlje/koju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta-1335082?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 616699 [name] => retinol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 18:26:02 [main_article_id] => 0 [alias] => retinol [link] => /tag/retinol ) [1] => stdClass Object ( [id] => 735210 [name] => kreme s retinolom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 14:36:51 [main_article_id] => 0 [alias] => kreme-s-retinolom [link] => /tag/kreme-s-retinolom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 735211 [name] => tretinoin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-31 14:36:51 [main_article_id] => 0 [alias] => tretinoin [link] => /tag/tretinoin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 512914 [name] => dr. Neira Puizina Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-neira-puizina-ivic [link] => /tag/dr-neira-puizina-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borac protiv bora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Koju kremu s retinolom izabrati za anti-age efekt? I kako je uvesti bez iritacija? Dr. Puizina Ivić dijeli niz savjeta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25963998.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Cropix [mainImageDesc] =>

Što se krije u retinolu, kome se preporučuje, kako ga i kada koristiti, koje su moguće neugodne posljedice? Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a zna odgovore

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25963998.jpg [title] =>

Što se krije u retinolu, kome se preporučuje, kako ga i kada koristiti, koje su moguće neugodne posljedice? Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a zna odgovore

Shutterstock, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/25963996.jpg [title] =>

‘Molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne‘

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/31/19442376.jpg [title] =>

Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje, nabraja dr. Puizina Ivić

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odabrati kremu za lice nije nimalo jednostavno jer svaka koža ne podnosi sve sastojke, moguće je da će vam i najkvalitetnija krema izazvati alergiju, a i najskuplje nisu garancija da se to neće dogoditi. No, kad je riječ o kremama postoje i određeni trendovi pa su tako u posljednje vrijeme osobito popularne kreme koje sadrže retinol, jer navodno značajno pomlađuju kožu.

Je li to točno, što se krije u tom sastojku, kome se preporučuju, a kome ne, i kako ih i kada koristiti, ali i mogućim neugodnim posljedicama razgovarali smo s prof. dr. sc. Neirom Puizina Ivić, pročelnicom Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a.

- Retinoidi su skupina spojeva koji se sastoje od vitamina A (retinol) i prirodnih ili sintetiziranih derivata. Premda su prvo nađeni u mrežnici oka (retini) i činilo se da igraju glavnu ulogu u biologiji vida, zapaženo je da je da su retinoidi jako važni u stvaranju i rastu različitih tkiva u tijelu. Retinol se stvara u malim količinama u tankom crijevu, a različiti kemijski procesi rezultiraju nastajanjem biološki aktivnih oblika vitamina A. U tijelu postoje dva oblika; retinol i retinil ester koji čine 99 posto ukupnih retinoida u koži. U tu skupinu su uključeni beta karoten i drugi slični spojevi karotenu, retinol, tretinoin, tazaroten i adapalen.

Unatrag nekoliko desetljeća, retinoidi se koriste u vidu krema i gelova ali i u obliku kapsula za liječenje pojedinih dermatološkoh bolesti i to najčešće u liječenju akni. Posebno je unatrag 30-ak godina istraživan učinak retinoida na prevenciju starenje kože. Upravo su ta istraživanja djelomično rasvijetlila uzroke starenja. Istraživanja su pokrenuta nakon iskaza pojedinih bolesnica s aknama koje su liječene retinoidima, da im je koža puno glatkija i da su sitne bore postale manje vidljive. Daljnja istraživanja potvrdila su da koža tretirana retinoidima pokazuje poboljšanje znakova starenja čiji su znaci tanja koža, poremećeno i nepravilno nakupljanje pigmenta kao i deblji rožnati sloj što doprinosi sivkastoj nijansi kože i nepravilno raspoređenoj pigmentaciji.

Provedena su potom brojna istraživanja koja su potvrdila poboljšanje teksture i strukture kože te je to navelo američku agenciju za hranu i lijekove da uvrsti tretinoin, koji spada u skupinu retinoida, kao lijek za preveniranje oštećenja kože nakon izlaganja sunčevim zrakama.

Stoga je tretinoin i do danas jedini registrirani lijek za liječenje oštećenja kože u starijih osoba nastalih nakon dugotrajne izloženosti sunčevom zračenju. Danas se u kozmetičke proizvode namijenjene njezi kože koja stari dodaje retinol iz kojeg se kemijskim putem dobiva tretinoin. Kada se u preparate dodaje retinol ili njegovi derivati, tada se takva formulacija ima pravo reklamirati kao "krema protiv bora", premda nema dogovora kolika koncentracija i koji oblik retinola se nalazi u kremi.

---

image

‘Molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne‘

Shutterstock
---

PREVENCIJA STARENJA

- Za otkriće strukture retinola dodijeljena je i Nobelova nagrada?

- Točno, prof. Paul Karrer, švicarski organski kemičar sa suradnicima nakon otkrića strukture retinola, dobio je 1931.g. Nobelovu nagradu što dokazuje koliko je važna molekula retinola. Dvanaestak godina poslije, retinol je komercijalno sintetiziran i od onda se vrtoglavo širi njegova upotreba tako da je do 90-tih godina na tržištu bilo oko 2500 proizvoda koji su sadržavali retinol. Njihova djelotvornost može imati terapijski učinak, ali i kozmetički. Budući retinol i njegov derivat tretinoin jače iritiraju kožu, kemičari su sintetizirali spojeve koji manje iritiraju kožu, a imaju isti učinak. Takvi se spojevi mogu svrstati u tzv. tri generacije od kojih ona posljednja najmanje iritira kožu. Molekule retinola topljive su u mastima pa stoga prolaze kroz ovojnice stanica te se potom vežu na pojedina mjesta u jezgri što rezultira promijenjenim radom stanice.

Važno je napomenuti da su molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne. Učinak postižu vezujući se za bjelančevine koje ih donose do ciljnih mjesta u jezgri. Ta ciljna mjesta u jezgri su bitni za regulaciju rada stanice bilo na način da pojačaju ili utišaju pojedinačne signale. Ova ciljna mjesta nalaze se u jezgrama stanica pokrovnog epitela i u potkožnom tkivu i upravo u dermatologiji služe kao cilj za vezivanje retinola i derivata. Tim vezivanjem postiže se liječenje ali i prevencija starenja. Naime, oni djeluju na enzime koji cijepaju vezivna i elastična vlakna što se neminovno događa s protokom vremena. Nanošenjem krema s retinolom, u ovom slučaju tretinoinom, postiže se zaustavljanje njihovog djelovanja. Vezivno i elastično tkivo se počinju proizvoditi i to one vrste koje su karakteristične za mlađu kožu. Ispitivanja su pokazala da se nakon jednokratnog izlaganja sunčevim zrakama u roku od 24 sata smanjuje proizvodnja veziva.

Prethodno mazanje s kremom koja sadrži tretinoin poništava ovaj učinak, te je stoga medicinski dokazano da jedino derivati A vitamina dokazano pomlađuju kožu. I zaista nanošeni na kožu isključivo tijekom noći, jer su nestabilni na sunčevom svjetlu i iritiraju kožu, smanjuje se znatno dobina finih bora i ujednačava pigmentacija. Stoga su u velikom broju krema za izbjeljivanje upravo dodani ovi sastojci.

- U kojim koncentracijama imaju pozitivan učinak?

- Kreme u koncentraciji od 0,05% ili 0,1% započinju se stavljati nakon ljeta na suhu kožu 3 puta tjedno. Vlažna koža može pojačati ulazak sastavnih dijelova kreme i time pojačati iritaciju, jer je rožnati sloj postao propusniji. Dakle, nakon što smo preporučili 3 puta tjedno tijekom 7-10 dana, prelazi se na 2 puta tjedno tijekom 7 dana i potom svaku noć. Preporučuje se danju nanositi kozmetiku s ovlaživačima i zaštitnim faktorom kako bi se spriječila pojava pigmentacije u slučaju pojave iritacije - u vidu suhoće, crvenila, ljuštenja i svrbeža.

Nanošenje svaku noć traje zaključno do kraja svibnja kada se prekida primjena krema sa derivatima A vitamina. Tako pripremljena koža tijekom ljeta je otpornija na učinke izlaganja sunčevim zrakama, glađa je i finije strukture, bez pojačanih pigmentacija i rožnatih naslaga. Djelovanje na krvne žile dovodi do pojave ružičaste mladalačke boje i izgleda. Nažalost, u praksi se katkada viđa jača iritacija kože što rezultira odustajanjem od primjene ovih preparata. Ljuštenjem rožnatih slojeva postiže se tanja koža koja je bez poremećaja pigmentacije i bez rožnatih naslaga, pa djeluje mlađe.

Naravno, liječenje se započinje uvijek s nižom koncentracijom tretinoina (0,025 ili 0,05%), a kada ga koža prihvati i nema iritacije nakon 1-2 mjeseca se prelazi na višu (0,1%) koncentraciju. Ukoliko se tada pojavi iritacija, spušta se na onu nižu ili prorijedi primjena kreme svaki drugi ili treći dana do prestanka. Neophodno je ujutro oprati ostatke kreme i staviti hidratizirajuće kreme sa zaštitnim faktorom. U slučaju jače iritacije preporučuje se kratkotrajna primjena blažih kortikosteroidnih krema uz neutralne hranjive kreme.

---

image

Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje, nabraja dr. Puizina Ivić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovi se sastojci upotrebljavaju i u liječenju akni, ali i brojnih drugih ozbiljnijih bolesti!?

- Upotrebljavaju se u liječenju akni, psorijaze, poremećaja keratinizacije, a u obliku kapsula u liječenju dermatoloških bolesti ali i leukemija i limfoma. Procjenjuje se da se upotrebljavaju u oko 125 različitih dermatoloških bolesti. Svi učinci su dokazani i pregledima kožnih uzoraka pod mikroskopom tako da se s pravom tvrdi da su derivati A vitamina medicinski dokazano pomlađuju kožu. U liječenju akni smanjuju stvaranje rožnatih naslaga oko dlake, pa time i komedona što zaustavlja napredovanje bolesti i primjena ovih krema tvori bazu za liječenje akni. Naravno uvijek se preporučuje primjena tijekom noći.

NIKAKO TIJEKOM TRUDNOĆE

- Koje su do sada zabilježene nuspojave i smiju li ove preparate koristiti trudnice?

- Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje koji započinju nakon 2 do 4 dana od početka primjene. Za napomenuti je da je učinak različitih koncentracija (0,05% i 0,1%) isti, samo je u višim koncentracijama jača iritacija. Danju se primjenjuju hranjive i masnije kreme uz zaštitu od sunca. Budući da terapija s retinoidima usporava stvaranje ceramida koji su važni za održavanje barijere kože, preporučuju se upravo kreme koje sadržavaju ovaj masni sastojak kožne barijere. Ne preporučuje se nanositi kreme s derivatima retinoida oko očiju i usta gdje je koža po prirodi osjetljivija i tanja. Zbog izrazitog stanjenja rožnatog sloja, kao i nestabilnosti molekule lijeka na sunčevo svjetlo, preporučuje se koristiti ih izričito tijekom noći zbog pojave preosjetljivosti na sunčevo svjetlo.

Jedna od najvažnijih nuspojava je teratogenost, odnosno velika mogućnost od anomalija ploda tijekom trudnoće koje katkada rezultiraju i smrtnim ishodom. Naravno, to je jače izraženo u preparata koji se uzimaju na usta, no iz preventivnih mjera ne smije se u trudnoći propisivati niti preporučivati preparat koji sadrži derivat A vitamina, bilo da je to retinol, retin aldehid, esteri ili tretinoin.

Ako se gledaju deklaracije o proizvodu, tada treba znati da je najaktivnija komponenta retinoična kiselina, a potom slijedi retinaldehid, pa retinol i konačno retinil ester. Stoga se može očekivati možda crvenilo i ljuštenje nakon prvih upotreba krema s retinoičnom kiselinom i retinaldehidom, no to se s prorjeđivanjem primjene može otkloniti. Postupno, kako se koža navikava, nastavlja se primjena svaku noć.

U zaključku valja naglasiti da su kreme s dodatkom retinoida vrlo često propisane u dermatologiji. Brojna i dugotrajna ispitivanja potvrdila su činjenicu da retinoidi pojačavaju ljuštenje, stanjuju kožu, smanjuju fine i malene bore, pojačavaju stvaranje vezivnog tkiva i novih krvnih žila te time dokazuje pomlađujući učinak. Preventivno djeluje na znake starenja i kozmetički i kozmeceutski preparati koji ih sadrže preporučuju se primjenjivati nakon 40-ih godina života odnosno kod prvih znakova starenja. One će svakako poboljšati teksturu i strukturu kože koja će biti tanja i sjajnija i time reflektirajući svjetlo izgledat će mlađe.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Cropix Shutterstock Joško Šupić/Cropix
Shutterstock, Cropix

Što se krije u retinolu, kome se preporučuje, kako ga i kada koristiti, koje su moguće neugodne posljedice? Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a zna odgovore

Shutterstock

‘Molekule retinola i derivata jako osjetljive na svjetlo i iritiraju kožu, no novije generacije su kreirane da budu stabilnije i manje iritativne‘

Joško Šupić/Cropix

Najčešće nuspojave su iritacija, crvenilo i ljuštenje, nabraja dr. Puizina Ivić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/koju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta-1335082 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=861f1228f922f69fcbcd09946df9cff016037ec7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Koju+kremu+s+retinolom+izabrati+za+anti-age+efekt%3F+I+kako+je+uvesti+bez+iritacija%3F+Dr.+Puizina+Ivi%C4%87+dijeli+niz+savjeta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkoju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta-1335082 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fkoju-kremu-s-retinolom-izabrati-za-anti-age-efekt-i-kako-je-uvesti-bez-iritacija-dr-puizina-ivic-dijeli-niz-savjeta-1335082 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => borac protiv bora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeborac protiv bora

Koju kremu s retinolom izabrati za anti-age efekt? I kako je uvesti bez iritacija? Dr. Puizina Ivić dijeli niz savjeta

Piše Javorka Luetić
1. studenog 2023. - 16:00
Što se krije u retinolu, kome se preporučuje, kako ga i kada koristiti, koje su moguće neugodne posljedice? Prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, pročelnica Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a zna odgovoreShutterstock, Cropix

Odabrati kremu za lice nije nimalo jednostavno jer svaka koža ne podnosi sve sastojke, moguće je da će vam i najkvalitetnija krema izazvati alergiju, a i najskuplje nisu garancija da se to neće dogoditi. No, kad je riječ o kremama postoje i određeni trendovi pa su tako u posljednje vrijeme osobito popularne kreme koje sadrže retinol, jer navodno značajno pomlađuju kožu.

Je li to točno, što se krije u tom sastojku, kome se preporučuju, a kome ne, i kako ih i kada koristiti, ali i mogućim neugodnim posljedicama razgovarali smo s prof. dr. sc. Neirom Puizina Ivić, pročelnicom Klinike za dermatologiju splitskog KBC-a.

- Retinoidi su skupina spojeva koji se sastoje od vitamina A (retinol) i prirodnih ili sintetiziranih derivata. Premda su prvo nađeni u mrežnici oka (retini) i č...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:45