StoryEditorOCM
ZdravljeJEDNOSTAVNA JE

Ključna navika koju biste trebali napraviti svako jutro za sprečavanje plijesni u spavaćoj sobi

Piše Ana Špoljarić/Živim
13. studenog 2023. - 07:52

Plijesni su mali organizmi koji se nalaze posvuda. Važni su za okoliš, a među ostalim, od njih je nastao penicilin. Ipak, uz sve koristi, postoje opravdani razlozi zašto bismo ove organizme trebali izbjegavati. Nije naime neobično da se zbog loše izolacije u kućanstvu kao i uslijed promjene godišnjeg doba na vlažnim dijelovima, a posebice u kutovima i oko prozora, pojavi plijesan. Izuzev estetike, koja nesumnjivo narušava izgled našeg doma, plijesan u zatvorenom prostoru može biti ozbiljna prijetnja našem zdravlju, piše Živim.

Respiratorni sustav

Ako su vlaga i plijesan prisutni u prostoru u kojem živimo, nesumnjivo nastaje veća vjerojatnost od pojave problema s respiratornim sustavom, raznih infekcija, alergija te astme.

- Plijesan se može negativno odraziti na imunosni sustav zbog činjenice da proizvodi alergene (tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju) te ponekad, otrovne tvari - navode iz NHS-a.

image
Shutterstock

Savršene podloge za plijesan

Međutim, nisu samo kutovi oko prozora, oljuštene tapete ili tamne mrlje na zidu savršen magnet za vlagu, a potom i plijesan. Ona se može pojaviti i na drugim, manje očekivanim mjestima, odnosno predmetima. Savršeni ‘sakupljači‘ vlage mogu biti ručnici, spužva za pranje suđa, pa čak i perilica za rublje i kuhinjski sudoper.

Kako spriječiti plijesan

Ipak, postoje učinkoviti načini uz pomoć kojih možete spriječiti pojavu ovih malih organizama.

- Plijesan u spavaćoj sobi možete spriječiti jednostavnim pokretima i to svako jutro prije nego što započnete dan. Rasprostrite pokrivač i prijeđite rukom nekoliko puta preko njega kako biste dali vremena vlazi da izađe iz posteljine. Potom, možete pospremiti krevet - navodi engleski Metro.

Također, dobro je otvoriti prozore kako biste osvježili prostor i ponovno, dali vlazi izlaz gdje može pobjeći. Ostale preporuke za držanje plijesni na odstojanju uključuju korištenje ventilacijskih otvora za sprječavanje nakupljanja kondenzacije, a možete posegnuti i za popularnim alkoholnim octom ili pak sredstvom namijenjenim za čišćenje plijesni kad se ona pojavi, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:37