Trovanje hranom nastaje unutar 1 do 36 sati nakon konzumacije onečišćene hrane, a očituje se pojavom jednog ili više sljedećih simptoma: mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva, glavobolje i opće slabosti. Simptomi obično traju od jednog do sedam dana, navodi HZJZ.
Trovanje hranom mogu uzrokovati:
-bakterije ili njihovi toksini koji se uslijed neprimjerene pripreme i pohrane namirnica nađu u hrani
-virusi
-kemikalije poput insekticida i herbicida
-metali kao što su olovo, živa i kadmij
-otrovne biljke kao što su velebilje i nejestive gljive
-drugi kontaminanti kao što su mikotoksini, ostaci veterinarskih lijekova itd.
Danas, najčešća trovanja hranom su trovanja hranom kontaminiranom Norovirusom, zatim bakterijama, među kojima se ističe Salmonella kao najčešći bakterijski u...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....