StoryEditorOCM
Zdravljepregledi madeža

I ovi podaci pokazuju kako je u velikom porastu broj oboljelih od zloćudnih tumora kože, ovo su rizične skupine

Piše K. G.
29. svibnja 2024. - 15:38

U Kninu u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin obavljeno je 296 besplatnih pregleda madeža, u sklopu kojih je otkriveno 39 promjena na koži kod kojih postoji sumnja u melanom ili karcinom kože, te su isti građani upućeni na daljnju obradu.

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ovog proljeća organiziraju besplatne preventivne preglede kože s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, a u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin. Ove godine pregledi se održavaju u devet gradova diljem Hrvatske: Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu, Virovitici, Ogulinu, Kninu, Metkoviću, Malinskoj na otoku Krku te Umagu. Kako ističu stručnjaci, ako se otkrije na vrijeme, rak kože u 99% slučajeva može biti izlječiv, stoga #SaveYourSkin ponovno dolazi u manje gradove u kojima je nedostatna dermatološka skrb.

Prema europskoj statistici, Hrvatska je na visokom, četvrtom mjestu prema smrtnosti od melanoma, a incidencija melanoma u Hrvatskoj u stalnom je porastu. S ciljem edukacije građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom, posljednje dvije godine provodi se projekt #SaveYourSkin, u sklopu kojega je provedeno 2245 besplatnih pregleda građana kojima je otkriveno 70 promjena sumnjivih na zloćudne tumore kože i upućeni su na daljnje liječenje i obradu.

- Ti rezultati potkrjepljuju činjenice o velikom porastu broja oboljelih od zloćudnih tumora kože i potrebi za preventivnim pregledima svih rizičnih pacijenata. Rizične osobe su u dobi između 50 i 75 godina, one koje imaju svijetlu kožu, oči i kosu, osobe koje su više puta u mladosti imale opekline od sunca, one koje veći dio života provode na otvorenom i one koje imaju osobnu ili obiteljsku povijest obolijevanja od melanoma ili karcinoma kože. Potvrdu rizika praćenu sumnjivim promjenama na koži treba odrediti liječnik obiteljske medicine- rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

U prvom tjednu kampanje dermatolozi su preglede obavljali u Zagrebu, Vinkovcima, Đakovu i Virovitici. Besplatni pregledi madeža i kampanja #SaveYourSkin nastavila se i drugi tjedan, pa će, nakon Ogulina i Knina, dermatolozi obavljati preglede u Metkoviću na Trgu kralja Tomislava (29. svibnja).

U lipnju će priliku za pregled imati građani Malinske na otoku Krku, Obala 10, kod Crkve sv. Nikole (3. lipnja) te Umaga (4. lipnja) kod Istarske kreditne Banke, Ulica Ernesta Miloša 1. Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a za iste se potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca na službenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 19:27