StoryEditorOCM
ZdravljeUZ MALO TRUDA

Djeca u Japanu rijetko imaju prekomjernu težinu, znate li kako njihovi roditelji natjeraju potomke da se zdravo hrane?

Piše MOZAIK SD
28. veljače 2024. - 22:37

Djeca u Japanu rijetko imaju prekomjernu težinu, smatraju se vrlo zdravima  i obično su mnogo manje nemirna od svojih vršnjaka u drugim zemljama. Kako to postići pitaju se neki roditelji koji sa svojom djecom imaju svakodnevne probleme s prehranom.

1. Poslužite na razigran način

U Japanu se roditelji često trude pripremiti hranu posebno za svoju djecu. Na primjer, koriste rižu i povrće za stvaranje smiješnih malih životinja i figura od namirnica. To ne samo da čini obrok jako zabavnim, već djeca odmah vide i svaki pojedini sastojak. Djeca uče uživati i cijeniti svoju hranu.

2. Eksperimentiranje dopušteno

U Japanu se izreka "Ne igrajte se hranom" shvaća manje ozbiljno nego u drugimj zemlji. Ne samo da su maštovite kreacije dobrodošle, već ih i djeca mogu kombinirati kako im odgovara. U osnovi, roditeljima u Japanu vrlo je važno da njihova djeca što prije upoznaju različite okuse. Kao rezultat toga, oni razvijaju dobar osjećaj okusa. Iako se još uvijek može dogoditi da dijete strogo odbije jedno povrće, sigurno će pronaći nekoliko drugih koji mu se posebno sviđaju.

3. Proslavite obroke

Jesti zajedno vrlo je važno u Japanu. To potiče obiteljsko zajedništvo i istovremeno omogućuje djeci da promatraju prehrambene navike svojih roditelja. Zanimat će ih jela koja jedu njihovi roditelji pa će ih i oni željeti probati.

Škole su važne u prehrambenim navikama djece

U Japanu, međutim, temelj za zdravu prehranu nije postavljen samo kod kuće. Škole također daju važan doprinos tome. Učitelji žele pružiti učenicima znanje o hrani, kuhanju i vrtlarstvu. Cilj je stvoriti svijest o zdravom načinu života u ranoj fazi.

Ručak se također jede zajedno u japanskim školama. Naravno, pozornost se posvećuje uravnoteženim jelovnicima. Svakodnevno se spremaju ugljikohidrati, meso ili riba i povrće. Izričito se traže novi okusi – što nas vraća eksperimentiranju. Osim toga, djeca moraju pomoći u kuhinjama u mnogim školama, piše Focus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:46