StoryEditor
Trendnešto između

Ima li uopće smisla bez Julije? Slavnu glumicu u novoj sezoni intrigantne serije zamijenila je ‘it‘ cura, Janelle Monae. Provjerili smo kako se snašla

14. lipnja 2020. - 20:27

Prva scena druge sezone serije "Homecoming" izgleda kao posljednja iz jednog kultnog horora osamdesetih. Čamac pluta nasred jezera. U njemu mlada žena. Sve miriše na "Petak 13.". Gledatelj takoreći samo čeka da Jason Voorhees izroni ispod mirne površine vode i povuče djevojku na dno jezera.

To se, naravno, ne događa. "Homecoming 2" nije horor, već misteriozni triler, ali referencija na "Friday The 13th" je očita i podebljava upečatljivo otvaranje serije. Uvod u "Homecoming 2" ima sve predispozicije za misteriju od formata i dostojan nastavak prethodnika, što druga sezona, nažalost, baš i neće postati.

Eksperiment sa sjećanjem

Mlada žena je Alex (glumica u usponu Janelle Monae) i probudila se u čamcu bez vesala daleko od obale. Alex nema pojma kako je dospjela tu gdje se nalazi, niti zna tko je uopće – izgubila je sjećanje. Na rubu obale načas vidimo nekog muškarca. Tko je, pak, on? Ne znamo, ali svakako nije Jason jer daje petama vjetra odatle. Kad se Alex dočepa kopna, odlazi u bolnicu. Tamo liječnik pomisli da je "đanki" zbog uboda igle na njezinoj ruci. Na ruci joj vidimo i tetovažu američke vojske.

Kako bi otkrila tko je, odakle joj trag igle i tetovaža, Alex poduzima privatnu istragu i ona je dovodi do kompanije "Geist" poznate po tranzicijskom programu "Homecoming" za povratnike s ratišta. Program je, kao, pokrenut s ciljem da povratnicima omogući lakši prijelaz u civilni život, a ustvari se eksperimentiralo s ljudskim sjećanjem, tj. brisanjem istog kako bi vojnici zaboravili na PTSP i, po mogućnosti, vratili se natrag na ratište.

"Što je, 'Homecoming', jebiga", pita Leonard Geist (oskarovac Chris Cooper, uvijek odličan), prvi čovjek kompanije koji nije imao pojma za program dok nije za njega doznao od Audrey Temple (vrlo solidna Hong Chau). Audrey je bila sporedan lik u prvoj sezoni, snimljenoj 2018. prema istoimenom "podcastu" Elija Horowitza i Micaha Bloomberga. Ona, tajnica kompanije, u međuvremenu je napredovala na korporativnoj ljestvici i ima veze s Alex.

Nije samo Audrey poveznica s prvom sezonom, nakratko se pojavljuje i negativac Colin (Bobby Cannavale), a tu je i Walter (Stephan James) koji je od svih vojnika u "Homecomingu 1" ostvario najveću interakciju s Heidi Bergman, socijalnom radnicom kompanije "Guest" u tumačenju Julije Roberts (prva serija filmske megazvijezde). Nažalost, Julia se ne vraća u drugu sezonu, a kreatori "Homecominga (2)", duo Horowitz-Bloomberg i, ovaj put u manjoj mjeri Sam "Mr. Robot" Esmail, smatrali su kako Monae nije njezina dostojna zamjena i naraciju razlomili na tri dijela, među likovima Alex, Audrey i Waltera.

Nakon druge epizode, u prvi plan izbija Audrey, a nešto kasnije i Walter. Skakanje s jednog lika na drugi nije najbolje izvedeno i može odbiti gledatelja koji se taman navikava kako je isprve zanimljiva i nešto drukčija priča nastavka Alexičina, ali je "preotima" Audrey, zatim i Walter koji je na nju polagao najveće pravo kao glavni muški akter iz "season 1". Dojam je kako su se Horowitz, Bloomberg i Esmail lomili žele li "Homecoming 2" odmaknuti od "1" i napraviti nekakav poluzaseban projekt (Alex) ili direktnu kontinuaciju prethodnika (Audrey i, napose, Walter), da bi na kraju ispalo nešto između, ni tamo, ni ovamo.

'Hoću-neću' nećkanje

Sve to nekako podsjeća na "hoću-neću" nećkanja Ridleyja Scotta na snimanju "Prometeja". Je li to samostalan SF horor iz "alienskog" svemira ili pravi prednastavak "Aliena"? Ma neka bude oboje! "Prometheus" navodimo i zato što je nepotrebno pokušao rasvijetliti misteriju Aliena, baš kao što to, u kontekstu programa kompanije "Gest", radi "Homecoming 2". Izvorna sezona bila je sva u misteriji i nije da(va)la odgovore na svako pitanje, već ostala dobrim dijelom u slutnji na subverzivnu temu korporacijske/vojne zavjere.

Druga sezona takoreći ljušti slojeve prve kao glavicu luka i ubija misteriju popunjavajući praznine prethodnika i bivajući odveć doslovna ("memory effect", ekstrakti, "critical military technology" itd.), kao "Homecoming" dodatak koji nije nužno trebalo dodati, "razumna reakcija na neke sjebane (i nedefinirane) okolnosti". Ipak, kad je već ova "fusnota" napisana, dovoljno je interesantna za fanove prve sezone koji žele znati više i minutažno kratka, time i više no gledljiva i za potencijalne slučajne namjernike.

Sedam epizoda u prosječnom trajanju od oko 30 minuta, znači ukupno tri i pol sata, čine "Homecoming 2" jednom od najprohodnijih serija posljednjih godina unutar prenapučenog televizijskog prostora. Novi redatelj Kyle Patrick Alvarez ("The Stanford Prison Experiment") zanatski je kompetentan i nasljeđuje dio Esmailove stilizacije koja uključuje i tzv. podijeljene ekrane, najizraženije u finalu na tragu velikog Briana De Palme iz čijeg je "Striptiza smrti" prva sezona crpila poneku glazbenu partituru, zajedno s muzikom iz paranoidnih trilera poput "Svih predsjednikovih ljudi".

Nedostaje, međutim, kreativno poigravanje formatom slike, što je bilo uputno da se dvije sezone do kraja estetski povežu, kad su već htjele biti povezane. Zato "Homecoming 2" u konačnici (p)ostaje više jedna prosječna serija podatna za neobvezatno gledanje, ali i – ironija! – instantno zaboravljanje. Originalni "Homecoming" je bio prilično nezaboravan i sezone jedan još se sjećamo danas, dvije godine kasnije, a "season 2" baš i nije za pamćenje. Naprotiv, "Homecoming 2" djeluje da bi mogao biti osuđen na trenutačni ili skori zaborav. Čisto sumnjamo da će se netko sjećati druge sezone do, tipa, 2022. godine.

SERIJA: Homecoming 2; misterija; SAD, 2020. KREATORI: Eli Horowitz, Micah Bloomberg i Sam Esmail ULOGE: Janelle Monae OCJENA: ** ½

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 20:39