StoryEditorOCM
StilODRŽIVA MODA

Što slavne Hrvatice vole? Brojne odijeva Kristina Burja, otkriva što je najgore što možete kupiti, a što moramo imati

2. svibnja 2023. - 13:33

Dizajnerica Kristina Burja, u svijetu mode poznata je i kao pionirka održive mode u Hrvatskoj, ali i po tome da hrvatsku modu predstavlja i na svjetskim revijama.

Već godinama je na našoj modnoj sceni gdje njeguje ekološki pristup modi, sudjeluje na Green Fashion Weeku, a mnoge poznate osobe rado nose njene kreacije. Ovom prilikom Kristina nam je otkrila što neke od njih vole, ali i dala mnoge savjete vezane za odjeću, što uvijek trebamo imati, što i kako kupovati.

- Iz prizme struke, godinama ukazujem na važnost održivosti u modnoj industriji. Tekstilna proizvodnja je treći najveći zagađivač našeg planeta. Ono što promičem već osam godina u sklopu globalnog projekta Green Fashion Week, koji je pod pokroviteljstvom UN, upravo je promišljanje o potrošnji, trebamo kupovati ono što vrijedi, što ima porijeklo i što je stvoreno da traje.

Održiv razvoj prije svega znači način raspolaganja resursima kao i otpadima, porijeklo sirovine i način uzgoja iste. Uzgoj pamuka je primjerice jedan od štetnijih procesa po okoliš, a npr. reciklaža pet boca daje odlična vlakna za nove artikle... Poanta održivog razvoja su također etičnost i humanost. Ne smijemo zaboraviti da današnja masovna produkcija počiva na leđima bijelog roblja u zemljama trećeg svijeta.

Sve više je ‘u modi‘ slow fashion koncept mode?

Ovo je definitivno postao trend u modnoj industriji, a situacija s pandemijom je doprinijela da moda uspori, da se promišlja o svemu i da gomilanje polako prestaje biti navika. Slow fashion je definitivno naša budućnost. Pre Loved pojam je također postao hit i neizostavni je dio ponude velikih i ultra poznatih modnih online platformi.

Osobno jako volim pronaći neki artikl koji jest Pre Loved i to po puno povoljnijoj cijeni nego što je bio kao nov. Vjerujem da smo na dobrom putu vezano za ovu tematiku i vidim veliki napredak u odnosu na 2015./2016.godinu, kada smo kretali s apelom k smanjenju konzumerizma.

Kakve materijale koristite za vašu modu?

Danas tekstilna vlakna možemo dobiti reciklažom npr. pet boca, auto guma, obalnog otpada. Današnja tehnologija u proizvodnji tkanina podržava vrlo kvalitetni finalni proizvod recikliranog poliestera, poliamida i te tkanine podrazumijevaju održivi razvoj i često ih koristim u svojim kolekcijama.

Također otkupljujemo ostatke tkanina koje odbacuju velika tekstilna postrojenja, najčešće zbog malog namotaja ili sitnog mehaničkog oštećenja, te ih koristimo za naše kolekcije i dajemo im novu vrijednost.

Prošle godine sudjelovala sam u akciji čišćenja našeg podmorja; From Waste to Wear. S dubine od oko 25 metara izvađeno je oko 250 metara odbačenih ribarskih mreža takozvanih "duhova ubojica", vadilo ih je desetak ronioca volontera iz Hrvatske, Njemačke, Nizozemske, Austrije.

Čistiti podmorje uistinu je zahtjevan zadatak, moramo biti svjesni da plastika koja je nerazgradiva i koje su, zbog ljudskog nemara, puna mora, na kraju završi na našem tanjuru i da je unosimo u svoj organizam putem hrane.

Sve izvađene mreže i obalni otpad nastoje se reciklirati, a od njih se izrađuje tekstilno vlakno Econyl, ekološki najlon koji upravo koristim za najnoviju kolekciju koju uskoro predstavljam, kazala je i dodala kako je velika ljubiteljca putovanja koja su joj osim privatnog života uvelike obilježila i poslovni.

Kakva je vaša odjeća, što preferirate?

Volim dobre krojeve, udobnost i posebnost. Uvijek više volim odabrati hlače ili odijelo, obožavam kapute, jakne i statement blazere kao i vojnički ili motoristički look. Za posebne i svečane prilike često biram duge haljine, a za tople mjesece kaftane, koje izrađujemo na način da ženama daju posebnu magičnost dok ih nose i lepršaju za njima dok hodaju.

Što je bitno pri odabiru odjeće, kakvu odjeću kupovati?

Treba birati dobre krojeve koji laskaju vašoj figuri te kvalitetno izrađenu odjeću koja će trajati. U svom ormaru trebalo bi imati bazne komade poput dobrog odijela, klasičnu haljinu i/ili suknju na preklop koja se može nositi na više načina te kaput i baloner za prijelazno razdoblje. I onda tu bazu nadopunjujete i komadima koji mogu funkcionirati i više kombinacija. Najgora je neplanirana kupnja, kad spontano kupite neki komad koji zapravo ne paše s ničim u vašem ormaru.

Koji su najvažniji modni savjet što bi svi trebali znati?

Nosite odjeću koju volite, kada se vi osjećate u nečem zadovoljno zračite na način koji se ne može pronaći ni u jednom modnom savjetniku kao ni kupiti ni u jednoj trgovini, kazala je i naglasila da je moda odlična platforma za širenje svijesti, jer kada nešto " uđe u modu " često zahvati cijeli svijet.

- Moda je uvijek poruka, a moramo pažljivo birati koje poruke šaljemo - Kristina je kazala za kraj.

Surađivala je s brojnim poznatima… Marijanom Batinić, Ellom Dvornik, Frankom, Indirom…

Što one vole?

Danas sve žene, neovisno kojim poslom se bave i jesu li javne osobe prvenstveno žele izgledati lijepo u odjevnom komadu koji je udoban, praktičan i jednostavan za održavanje. Ako tome pridodamo i ekološku komponentu u svakom slučaju imamo savršen i poželjan proizvod. Kroz dizajn, koji je zaslužan da su ti artikli uistinu posebni, mi smo osvojili naše klijentice pa su se tako i suradnje s poznatim osobama desile spontano.

Svaka suradnja dešava se prirodno i spontano. Obično kliknemo na nekoj razini i zajedno rastemo kroz kreacije i druženja. Jako volim taj pogled drugih osoba na moj dizajn i personalizaciju artikala kroz te snažne i inspirativne osobnosti. Ella Dvornik kao i Marijana Batinić i Iva Gradišer su se tu pokazale kao pravi eksperti i nastale su divne podlinije KriElla i IKona.

Indira Levak obožava poznata ‘Krie‘ ramena koja su danas zaštitni znak svih naših blazera, kaputa pa čak i haljina. Nju je taj detalj u dizajnu mojih artikala davno privukao i iz naše suradnje svih ovih godina desilo se i predivno prijateljstvo. Također suradnja s Frankom Batelić i njezinom stilisticom Jasenkom Tudor Bevanda je nešto čemu se osobito veselim, nas tri tvorimo još jedan girl power tim i stvaramo zajedno outfite za Franku koji su uvijek uspješnice, a nastali od srca i s puno ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:01