StoryEditorOCM
Stilgasi sve i aj leć!

Samo je jedan pravi, istinski djelotvoran, besplatan preparat za ljepotu; nema kreme ni seruma koji ga mogu zamijeniti

Piše Lenka Gospodnetić
11. veljače 2024. - 21:46

Zapljusnuti smo svakojakim preparatima za njegu kože, do te mjere da je postalo nepristojno – biti ružna, nenjegovana osoba. Dakako, mnogi od rečenih preparata – seruma, ampula, filera, krema, tinktura, njegujućih dragocjenih ulja, maski, emulzija i drugog – preskupa je ženama (i muškarcima), pa posežu za "varijantama za siromašne".

No, korisnici su istodobno skloni previdjeti "preparat" za ljepotu koji je - besplatan. Da, bez ikakvih trikova i skrivenih troškova; govorimo o kvalitetnom spavanju, snu koji traje između sedam i devet sati. Njega ne može nadomjestiti ama baš nikakav preparat dostupan na tržištu, ništa neće "odraditi" takvu dobrobit za kožu kao hormoni koje naše tijelo proizvodi dok spava.

Na znanje: dobar san može posvijetliti podočnjake, smanjiti bore, regenerirati kolagen, popraviti UV oštećenja, obnoviti barijeru kože koja pomaže da se zadrži vlaga iznutra dok vanjski stresni čimbenici ostaju – vanjski. Kvalitetan "beauty-sleep" najjači je štit protiv starenja, i to ne samo kože. Dakako, starenje je neumitan proces, no postoje, evo, besplatni alati koji ga mogu usporiti.

A što se tijelu događa kad ne spavamo dovoljno?

Dolazi do, recimo, povećanja razine kortizola, hormona stresa u tijelu. To posljedično rezultira razgradnjom kolagena, te opuštanjem i boranjem kože.

No, kad se tijelo "iskopča" od rada, stresa i "upotrebe" na period od sedam do devet sati, melatonin pokreće mehanizme za obnavljanje kože. Podsjetimo, melatonin je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i uzrokuju njihovo brže starenje, no mogu i generirati upale te razviti kronične bolesti. Hormon rasta pak, koji se također luči spavanjem, "popravlja" oštećenja tkiva. Jednostavnije ne može, zar ne?

Nije zgorega znati i da je za dobar san kao uvertiru uputno isključiti ekrane, te prozračiti spavaonicu i podesiti je na "prohladnu" temperaturu, kako bi se optimizirala i temperatura našeg tijela prilikom spavanja.

Okej, a sad – gasi sve i aj leć!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:12