StoryEditorOCM
Spiza plusmoćan sastojak

Sirup od dobro poznate biljke ublažava probavne tegobe, popravlja raspoloženje i jamči čvrst san, a super je u koktelima

Piše T. S. M.
2. svibnja 2024. - 07:05
Domaći sirup koji su bake obožavale: lako ga je napraviti, a ukusan je i pomaže kod različitih tegobaJanerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Uskoro će nam stići ljetne vrućine, što znači da će nam dobro doći osvježavajući napitci, a jedan jako dobar kojeg se rijetko sjetimo možemo napraviti sami uz sasvim malo truda i vremena.

Napitak o kojem je riječ na glasu je kao sjajno osvježavajuće sredstvo, no cijenjen je ne samo zbog svojih rashlađujućih svojstvava i ugodnog okusa nego i zbog brojnih benefita koje ima zahvaljujući svom moćnom glavnom sastojku.

image
N&e Alexandre/Photononstop Via Afp

A taj sastojak je metvica, odnosno menta ili nana. Biljka čija je popularnost posljednjih desetljeća otišla u nebo jer je postala nezaobilazna pri pripremi koktela nekoć je također uživala zvjezdani status, ali ne zbog svojih gurmanskih karakteristika, nego zbog ublažujućeg djelovanja protiv cijelog niza tegoba.

image
Frederique Bidault/Biosphoto Via Afp

Menta, poznato je od davnina, smiruje napetost te se smatra dobrim sredstvom protiv nervoze i nesanice, a također se preporučuje kod glavobolje, probavnih problema, grčeva, mučnina i menstrualnih bolova. Smatra se i da može pomoći kod sezonskih alergija i simptoma prehlade, da ublažava nadutost te otklanja neugodan zadah.

Sve u svemu, sasvim dovoljno razloga za napraviti sirup od mente, koji se jako dobro čuva u hladnjaku pa i izvan njega, a sjajno prija uz dodatak ledeno hladne vode i par kriškica limuna ili krastavca. Možete ga koristiti i kao dodatak za koktele, a s njim za djecu možete napraviti jako fine "mocktaile" bez alkohola, samo sirupu dodajte mineralnu vodu, koju kocku leda i ne zaboravite šarene slamčice i papirnate suncobrane.

image
Janerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Sirup od metvice

Sastojci:

500 g svježe metvice
500 g šećera
1 l vode
1 vrećica limunske kiseline (opcionalno)

Priprema:

Pomiješajte šećer i vodu pa ih zakuhajte. Nakon što smjesa uzavre, smanjite vatru na srednju i dobro promijšajte da se otopi šećer. Dodajte metvicu, smanjite vatru i kuhajte desetak minuta dok se sirup ne zgusne.

Maknite s vatre, ostavite da se ohladi pa dodajte limunsku kiselinu ako je koristite, a zatim procijedite sirup u staklenu bocu,  začepite je te čuvajte na hladnom i suhom mjestu, može i u hladnjaku.

Želite li intenzivniji okus, ostavite metvicu da se namače u sirupu do 24 sata pa tek tada procijedite.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 08:22