StoryEditorOCM
Slatkopravi gelato

Tajni sastojak za najkremastiji i najukusniji sladoled koji ste probali: ovaj dodatak mijenja sve, a sigurno ga imate

Piše T. S. M.
2. srpnja 2024. - 08:10

Talijanski gelato s dobrim je razlogom postao najpopularnija vrsta sladoleda - kremast je i punog okusa jer se radi samo sa svježim, kvalitetnim  dodacima. A kad imate recept za gelato koji potpisuje slavni talijanski kuhar, e onda možete biti sigurni da ćete dobiti istinsku poslasticu.

Chef Danilo Cortelini pokazao je na svom Instagramu kako radi vrhunski gelato te otkrio koji mu je tajni sastojak. Bez brige, nije ništa egzotično, sigurno ga imate pri ruci: riječ je o maslinovom ulju. Tajna je u tome što se maslinovo ulje na niskim temperaturama ponaša drugačije od masnoća životinjskog porijekla pa njegovo korištenje jamči mekan i kremast sladoled. Pored toga, sladoledu će dati i neponovljiv okus.

Danilo za pripremu ovog sladoleda koristi aparat za sladoled, a ako ga nemate, imate dvije opcije: smjesu za sladoled staviti u plitku posudu i ubaciti u zamrzivač pa je svakih 45 minuta pomiješati vilicom, da se razbiju kristali leda ili pak ostaviti sladoled da se potpuno zamrzne, razlomiti ga na komade i ubaciti u blender. 

Nemojte se začuditi ni ovom detalju: Danilo sladoled poslužuje posut krupnom solju - vjerovali ili ne, taj dodatak naglašava slatkoću sladoleda, dok hrskavost upotpunjuje užitak u njemu.

Sladoled s maslinovim uljuem

Sastojci

400 ml punomasnog mlijeka
350 ml slatkog vrhnja s minimalno 30 % mliječne masti
140 g šećera
20 ml maslinovog ulja

Priprema:

Pomiješajte vrhnje, mlijeko i šećer u loncu pa ih zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da se smjesa potpuno ohladi.

Prebacite smjesu s vrhnjem u aparat za sladoled, a dok aparat radi dodajte i maslinovo ulje.

Pustite da aparat radi dok sladoled ne postane kremast pa ga izvadite iz košare aparata i ostavite u zamrzivaču oko 30 minuta prije posluživanja. Želite li mekši sladoled, izvadite ga iz zamrzivača na 5 minuta prije posluživanja.

Po želji sladoled možete poslužiti sam, kao i posut tostiranim lješnjacima i listićima bosiljka ili mente, ali izvrstan je i uz dodatak par kapi ulja i malo krupne morske soli, kao i kad se posluži sa zrelim breskvama, višnjama ili tamnocrvenim trešnjama i malo reduciranog balzamičnog octa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 08:12