StoryEditorOCM
Slatkoslatki advent

Slatki adventski vijenac po Marijinom receptu miriše na medenjake i osvaja mekoćom: mali trik s mlijekom daje mu sočnost

Piše T. S. M.
2. prosinca 2024. - 19:31

Stigao nam je advent, zapaljena je prva adventska svijeća, a dok su se neki zabavljali izradom ukrasnog adventskog vjenčića, sladokusci su razmišljali (ili još razmišljaju) o tome kako ga izraditi u jestivoj i što ukusnijoj verziji (ili samo traže nešto zgodno, fino i lijepo što će dobro izgledati uz adventski vijenac).

Nama je ideju (i recept) dala Marija Herjavić Jerkić koju pratimo na Instagramu. 

{embed_photo}6868867{/embed_photo}

Marijin slatki vijenac mekan je i sočan, a začinjen je predivnim okusima čokolade i medenjaka. Ak ste na prvi pogled pomislili da je riječ o slastici nalik na kuglof, dojam vas je zavarao, jer ovo je više nalik na cimet rolice ili na babke.

Nakon što nam je otkrila recept, Marija nas je upozorila kako je kolač nakon 15-ak minuta pečenja potrebno prekriti folijom, kako ne bi uhvatio previše boje.

{embed_photo}6868868{/embed_photo}

Slatki adventski vijenac

Sastojci:

450 g glatkog brasna
1 suhi kvasac
1 jaje
50 g šećera
malo soli
malo ruma
15 g ulja
200 ml mlijeka
80 g maslaca

Dodatno:

namaz od čokolade
začini za medenjake
malo mlijeka
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Umijesite tijesto od svih sastojka. Posudu pokrijte i ostavite da se digne na toplom mjestu. Premijesite pa još jedom ostavite da se digne.

Na pobrašnjenoj podlozi tijesto razvaljajte u pravokutnik, na 1cm debljine, jednoliko namažite namazom, preko njega pospite začine, zarolajte, prerežite po dužini, zarolajte i prebaciti u namašćeni kalup. Pokrijte krpom i pustite da se diže dok se pećnica grije na 170. Pecite kolač 50-ak minuta, a 10 minuta prije kraja pečenja kolac lagano prelijte s malo vrućeg mlijeka (do 100ml).

{instagram}

{/instagram}

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2024 19:31