Nema ništa gore od žilavih, tvrdih palačinki, osobito ako ste ljubitelj onih fino mekanih i pahuljastih. Srećom, postoji jedan sastojak koji će osigurati da budu upravo onakve kakve priželjkujete, a relativno lako ćete ga pronaći. Tajna pahuljastih palačinki je u mlaćenici, sastojku koji u istu svrhu koriste i slavni kuhari poput Gordona Ramseya, uvjerit ćete se u receptu koji slijedi.
No uzastanimo na trenutak kako bismo vam objasnili zašto biste trebali koristiti mlaćenicu i što možete napraviti ako vam nije pri ruci. Mlaćenica je zapravo nusprodukt proizvodnje sira i maslaca, ali je puna vrijednih tvari pa se koristi kao dopuna zdravoj prehrani. Često se koristi u pripremi jela i sastica, a u palačinkama je korisna jer kiselina koju sadrži reagira sa sredstva za dizanje tijesta - praškom za pecivo - stvarajući mjehuriće zraka koji palačinke čine pahuljastima.
Ako je nemate, postoji jednostavno rješenje: razmutite mlijeko s vodom i dodajte mu žličicu limunovog soka. Okus nije jednak, ali ta će smjesa uspješno odigrati svoju ulogu poticatelja reakcije s praškom za pecivo.
Gordonove palačinke
Sastojci:
300 ml mlaćenice
200 g glatkog brašna
2 žlice ulja ili otopljenog maslaca
3 žličice praška za pecivo
1 žličica šećera
2 jaja
prstohvat soli
ulje ili maslac za prženje
Priprema:
Pomiješajte mlaćenicu, jaje i ulje (ili otopljeni maslac).
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol u velikoj zdjeli. Napravite udubljenje u sredini, zatim polako uz miješanje dodajte smjesu od mlaćenice i jaja. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto, a ako je previše gusto dodajte malo mlijeka ili vode.
Na srednje jakoj vatri otopite komadić maslaca. Kad se maslac počne pjeniti, ulijte kacijolu tijesta i zarotirajte tavu da se tijesto rasporedi. Pecite palačinku oko 1,5-2 minute, odnosno dok s donje strane ne postane svijetlo zlatno-smeđa, zatim je okrenite i pecite još oko minutu.
Prebacite na zagrijani tanjur i držite na toplom dok ne ispečete ostatale palačinke. Poslužite ih s nadjevom po želji.