Ako ste se zaželjeli pravih, starinskih kolača, nudimo va reccept za jedan koji su obožavale generacije. Riječ je o slastici koja se izvorno naziva Donauwelle, a kod nas je bila poznata pod nazivom Dunavski valovi.
Ovaj kolač spaja okuse višnje, vanilije i čokolade, a ime duguje "valovitom" prijelazu između slojeva biskvita, a neki ga vole ukrasiti i valovitom šarama po površini. Dok ćete za valovite šare na površini mkolača trebati mirnu i vještu ruku, za postići specifični izgled prijelaza između dvaju slojeva biskvita ne morate biti osobito umješni - cijeli će posao odraditi višnje koje za vrijeme pečenja tonu u kolač stvarajući tako prepoznatljiv uzorak.
Donosimo vam recept star preko pola stoljeća.
Dunavski valovi
Sastojci:
Biskvit:
700 g ocijeđenih višanja iz kompota
250 g maslaca
200 g šećera
1 vanilin šećer
5 jaja
375 g brašna
3 žličice praška za pecivo
20 g kakaa
1 žlica mlijeka
Za kremu:
1 pakiranje praška za puding od vanilije
100 g šećera
500 ml mlijeka
250 g maslaca
Za glazuru
200 g čokolade za kuhanje
2 žlice suncokretovog ulja
Priprema:
Dobro izradite maslac mikserom pa mu postupno, uz miješanje najmanjom brzinom, dodajte šećer i vanilin šećer. Zatim povećajte brzinu miksera i dodajte jedno po jedno jaje, pa smanjite brzinu miksera i dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo.
Skoro 2/3 tijesta rasporedite po limu za pečenje, a u ostatak smjese dodajte prosijani kakao. Rasporedite tamni dio preko svijetlog te po površini biskvita rasporedite višnje i žlicom ih malo utisnite u tijesto.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija oko 40 minuta.
Za to vrijeme skuhajte kremu.
Pripremite puding od praška za puding, šećera i mlijeka prema uputama na pakiranju. Ostavite puding da se ohladi i povremeno promiješajte. Mikserom izmiksajte mekani maslac pa žlicu po žlicu umiješajte u ohlađeni puding pazeći da maslac i puding budu sobne temperature jer će se u suprotnom krema zgrušati.
Ohlađeni kolač ravnomjerno premažite kremom pa ga ohladite oko 1 sat.
Tamnu čokoladu grubo nasjeckajte i otopite je s uljem na vodenoj kupelji. Nanesite glazuru na postavljenu puter kremu i ukrasite je valovitim šarama uz pomoć vilice ili posebnog češlja za kolače (pogledajte video).