Fažolete su nam ovog proljeća bolna točka. Jedva smo dočekali domaće, a kad smo vidjeli cijenu skoro nas je prošla volja... No, što se može, gušti su gušti pa ćemo si ipak tu i tamo priuštiti koju šačicu. A kad ih kupite tako malo, nema ih smisla lešati s krumpirima i poslužiti kao primo piatto. Bolje ih je pretvoriti u prilog ili salatu.
O salati od fažoleta ovog puta neće biti riječi, ali zato ćemo vam dati ideju za jedno zgodno jelo od zelenih mahuna za koje vam ih ne treba pretjerana količina. Priprema se lako i brzo.
Šufigane fažolete
Sastojci:
300 g fažoleta
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka od limuna
1 žlica sjeckanog peršina
½ žličice Dijon senfa
malo vode
sol, papar
Priprema:
Očistite i operite fažolete. Pomiješajte sok od limuna, nasjeckani češnjak, senf, sol i malo papra pa im dodajte sjeckani češnjak.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte fažolete, promiješajte, dodajte malo vode, poklopite i kuhajte 5-10 minuta, odnosno koliko je potrebno da fažolete omekšaju, ali da su još al dente. Povremeno ih provjerite bockanjem i po potrebi dodajte još malo vode
Prebacite fažolete u zdjelu sa začinima, dobro promiješajte pa poslužite.