U posljednje vrijeme svi su se prihvatili istog posla: peku pite. Slatke, slane, u stilu bureka, u stilu gibanice, u stilu štrudela... Pitamo se je li u trgovinama uopće ostalo gotovih kora! A zašto i vi ne biste ispekli jednu pitu? Imamo pomalo neuobičajen, ali izvrstan reecept za slanu pitu od - kupusa.
Priprema se poprilično jednostavno, a za još bolji okus ključno je koristiti domaću pancetu i svinjsku mast. Prema ovom receptu od tijesta i nadjeva oblikuju se dvije veće štruce, no ako je vama draže na drugačiji način spojiti kore i punjenje, radite kako vam odgovara.
Slana pita od kupusa
Sastojci:
1 kg naribanog kupusa
500 g kora za pite
150 g pancete
50 g masti
1 luk
1 žlica šećera
sol, papar
Priprema:
Stavite nasjeckani kupus i lisnato narezan luk u veliku zdjelu i pospite 1 žlicom soli. Promiješajte i ostavite stajati 2 sata pa iscijedite što više tekućine.
Pržite slaninu dok ne postane hrskava. Slaninu izvadite i sačuvajte, a na masnoći od slanine prodinstajte kupus, luk i šećer, po potrebi dodajte još ulja, maslaca ili masti. Kad kupus omekša, umiješajte preprženu slaninu i začinite po želji.
Kuhani kupus raširite po plitkoj, širokoj posudi, da se brže ohladi.
Za to vrijeme uključite pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite posudu u kojoj ćete peći pitu.
Tijesto podijelite u dvije hrpe od po sedam listova. Prvih sedam listova premažite masnoćom i posložite jedan na drugi, a zatim uz jedan rub rasporedite polovicu nadjeva. Podvrnite rubove i zamotajte u oblik rolata. Ponovite s ostatkom sastojaka.
Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da odstoji 15 minuta prije rezanja.