Svi pune paprike, a vi udrite kontru. Napunite pome.
Punjene rajčice fino su jelo, a po pitanju punjenja podnose gotovo sve - od mesa, preko tunjevine do povrća i sira. Ovog vam puta donosimo recept s nadjevom od sira, a posebnost je u tome što su rajčice zapečene. Zahvaljujući mješavini parmezana i krušnih mrvica kojima se posipaju prije pečenja, dobit će lijepu zapečenu hrskavu koricu.
Recept je s Instagrama nutricionistice Jamie Vespe pa možete biti sigurni da je jelo lijepo izbalansirano i hranjivo.
Jamie poručuje da su ovakve punjene rajčice idealan ljetni obrok uz malo truda i da su savršene dok su još tople, poslužene s malo hrskavog kruha, ali su, uvjerava nas, izvrsne i kad se ohlade. Poručila je još da možemo birati između svježeg sira i ricotte.
Pečene punjene rajčice
Sastojci:
250 g svježeg sira
120 g ribanog parmezana
60 g krušnih mrvica
2 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica maslinovog ulje
1 žličica korice limuna
2 velike (ili 3 srednje) rajčice
1 - 2 češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva Celzija.
Odrežite vrhove rajčica (tek toliko da uklonite peteljku i otkrijete unutrašnjost rajčica). Žlicom izdubite sjemenke, ne ostavljajući meso po obodu netaknuto. Pospite unutrašnjost rajčica solju i ostavite da odstoji dok pripremate nadjev i preljev.
U maloj posudi pomiješajte 2 žlice parmezana (ostatak ide u nadjev), mrvice i maslinovo ulje pa prstima izmiješajte u mrvičastu smjesu.
Dodajte preostali parmezan u zdjelu, zajedno sa svježim sirom, peršinom, češnjakom, limunovom koricom, solju i paprom. Promiješajte, kušajte i po potrebi još začinite.
Izlijte sve sokove koji su se skupili u rajčicama prije nego što ih stavite u malu posudu za pečenje. Smjesu svježeg sira ravnomjerno rasporedite u svaku rajčicu, a preko nje pospite mrvičastu smjesu. Pecite 20 do 25 minuta, dok ne porumeni.