StoryEditorOCM
Slanoza pomazat‘ pjat

Pravo ljetno jelo na žlicu: ‘dušu je dalo‘ za pripremiti skromniju rodicu skupocjene ribe, a šug je neodoljivo moćan!

Piše Spiza SD
25. srpnja 2023. - 12:12

I ljeti se zaželimo spiza na žlicu, nije sve u salatama i manistri. Kad vam opet dođe želja za dobrim točem, uzmite u obzir ovu ideju: marmitako. Nije riječ o japanskoj kužini nego o baskijskoj, a ime se odnosi na naziv koji su tamošnji ribari dali ukusnom gulašu od dugoperajne tune (Thunnus alalunga), ribe iz porodice skušovki.

Premda joj je sezona baš u srpnju i kolovozu, teško ćete ju kod nas naći frišku, nismo sigurni za ponudu zamrznite ribe iz uvoza, ali ovo ćete jelo sasvim uspješno skuhati i od naše tune, kao i od palamide. Pa što vam dođe pod ruku.

Marmitako

Sastojci:

1,5 kg tune ili palamide
2 kg krumpira
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike ili cijela koju boju imate pri ruci
2 češnja češnjaka
1 komad čilija
1 veliki luk
1/2 čaše bijelog vina
1 žličica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 00:38