Počeo je prvi mladi bob i jako mu se veselimo jer ne samo da je sladak ka‘ cukar nego je pun vitamina i minerala kojih nam svima nedostaje u proljeće. Tako mlad bob šteta je kuhati na uobičajene načine, a još ga je teško naći u većim količinama pa vam nudimo jedan zgodan recept za koji vam ga neće trebati puno, a uživat ćete u svakom zalogaju.
Riječ je o manistri s bobom i pancetom, jednostavnom jelu koje se priprema brzo i lako.
Ako vam bob izaziva određene probavne tegobe, da ih sad ne spominjemo, u jelo prije posluživanja možete ubaciti malo svježe metvice, što će mu ujedno osvježiti i podići okus, a ako nemate svježu, tada u nešto ranijoj fazi pripreme ubacite sušenu.
Bob i manistra
Sastojci:
350 g očišćenog boba
250 g tjestenine
50 g parmezana
35 g pancete
35 ml prošeka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica sjeckanog peršina
2 češnja češnjaka
sol, papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, ocijedite je, a vodu sačuvajte. U vodu ubacite bob pa ga kratko skuhajte da malo omekša. Prebacite ga u ledenu vodu da zadrži lijepu boju, a vodu od kuhanja sačuvajte.
Prepržite pancetu pa je izvadite iz tave. Dio masnoće odlijte pa dodajte ulje i na tome kratko zažutite nasjeckani češnjak, a kad zamiriše dodajte mu skuhani bob i prošek.
Promiješajte, kad ishlapi alkohol dodajte malo vode u kojoj se kuhao bob pa kuhajte par minuta. Dodajte sjeckani peršin, tjesteninu i parmezan, promiješajte, prebacite na tanjure i ukrasite prženom pancetom.