StoryEditorOCM
Slanobrzo i jednostavno

Ovakve palačinke još niste probali! Volite li pikantno, ovo je recept za vas: super su s ajvarom, kajmakom, paštetom...

Piše Spiza SD
2. listopada 2023. - 18:23

Prva asocijacija na riječ palačinke najčešće podrazumijeva mekane rolice punjene slatkim nadjevom. No ako je riječ o palačinkama za koje ćemo vam recept otkriti u nastavku, sve bi vam te asocijacije bile potpuno pogrešne. U ovom slučaju opis bi sadržavao riječi poput hrskavo i slano, a negdje bi trebalo spomenuti i riječ krumpir, jer ove pikantne palačinke rade se od krumpira.

Potato pancakes samo su uvjetno rečeno palačinke, no zbog toga nisu ništa manje dobre od onih gore spomenutih - neekima su još i draže. Evo kako ćete ih napraviti bez po‘ muke...

image
Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Palačinke od krumpira

Sastojci

3-4 crvena krumpira
1 luk
1 mladi luk
1 jaje
2 žličice soli
80 ml ulja

Priprema:

Luk i krumpir ogulite i naribajte na sitnijij strani ribeža. Začinite naribano povrće solju pa ga prebacite u cjedilo obloženo kuhinjskom krpom ili dvostrukim slojem gaze. Skupite krpu ili gazu kako biste formirali smotuljak, zatim istisnite višak tekućine u prikladnu zdjelu.

Pustite da kratko odstoji, kako bi se škrob slegao na dnu pa pažljivo odlijte tekućinu, pazeći da ne izlijete nataloženi škrob. Dodajte škrobu smjesu krumpira i luka. Nasjeckajte mladi luk pa ga zajedno s jajem dodajte krumpiru i promiješajte.

Na zagrijano ulje stavite par žlica smjese pa ih uz pomoć stražnje strane žlice ili kuharske lopatice pritisnite kako biste palačinku stanjili i dobili krug. Pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju na dnu, 3 do 4 minute, a zatim pkrenite iuz pomoć lopatice i pecite dok ne porumeni i s druge strane, još 2 do 3 minute.

Smanjite vatru na srednje nisku ako palačinke prebrzo porumene. Poslužite s ajvarom, kajmakom, paštetom, krem sirom i sličnim namazima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 19:23