StoryEditorOCM
SlanoIskoristite trik

Nema ljeta do fažoleta, a tek u sočnom umaku od poma.. Imamo najbolji recept, a za punoću okusa pripazite na jednu stvar

Piše SD SPIZA
29. lipnja 2023. - 12:33

Ljeti volimo obogatiti svoje menije sezonskim namirnicama, a nekad s njima i eksperimentirati. Mahune ili kako bi još rekli fažolet osim na lešo pripremamo na razne načine, u laganijim receptima, kao prilog, u salatama ili varivima. Ovaj recept inspiriran je sličnim jelom koje se često kuha u Grčkoj. Blago mediteranski spiza spaja najdraže od ljeta; fažolet i pome, a tajna ukusnog recepta je to što se fažolet pirja u soku od pojma i u različitim začinima koji su mu pružili dodatnu punoću okusa. Iskoristite ovaj trik i pripremite ukusan recept koji će oduševiti sve ukućane.

Mahune u umaku od rajčice

Sastojci:

450 g svježih mahuna
200 g cherry rajčica
3 češnja češnjaka
3 žlice maslinova ulja
1 veći luk
1 žlica koncentrata rajčice
1 čili papričica
½ čajne žličice slatke paprike
½ čajne žličice kumina
½ čajne žličice korijandra
sol i papar po želji

Priprema:

Mahune očistite i prepolovite, pa u većoj tavi zagrijte polovicu ulja i na njemu pirjajte mahune dok ne omekšaju - otprilike 15 minuta. Kad su mahune omekšale izvadite ih iz tave.

Dodajte ostatak ulja pa pirjajte luk nasjecan na sitno, oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte mu češnjak narezan na sitno i čili papričicu pa pirjajte još malo. Zatim dodajte cherry rajčice prerezane na pola i pirjajte pa ubacite koncentrat rajčice i sve dobro pomiješajte te popržite još 1-2 minute.

Vratite mahune u tavu. Začinite po želji, dodajte slatku papriku, kumin i korijander i sve pomiješajte. Podlijte s malo vruće tekućine ili ako imate temeljca pa poklopite tavu i pustite da se sve zajedno kuha u pari i sokovima. Sve držite na laganoj temperaturi oko 20 minuta.

Poslužite toplo uz rižu, krumpir ili popečene kriške kruha. Uživajte i dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 09:11