StoryEditorOCM
Slanona žlicu

Nekoć sirotinjska spiza, danas hit: recept je toliko dobar da suho meso nije potrebno, ali ovaj dodatak ne preskačite

Piše Spiza SD
21. studenog 2023. - 11:42

Ako vam se jede nešto krepko i toplo na žlicu, a ne biste imali ništa protiv malo zdravog povrća i malo mahunarki pa sve to u pratnji suhog mesa, imamo točno ono što tražite. Riječ je o starom specijalitetu iz talijanske pokrajine Toscane, možda ste za njega već čuli jer posljednjih ga godina svi naveliko hvale. Kao i mnoga slična jela, nekoć je bilo sirotinjsko, a danas je vrlo popularno...

Ribollita, jer o tom jelu je riječ, je vrlo praktična za skuhati, trpi različite preinake i uvijek ispadne super. U receptu koji vam predlažemo jer je poprilično na tragu onoga što se smatra izvornim, koriste se bijeli grah, raštika i kelj - jednostavni sastojci koji kad se dobro pripreme daju jako ukusan spoj.

Ono zbog čega je ovo jelo osobito omiljeno je dodatak prepečenog kruha i naribanog parmezana pa ih nemote preskočiti. Hoćete li ili ne dodati i malo kobasice ili nekog drugog suhog mesa na vama je...

Ribollita

Sastojci:

400 g raštike
400 g suhog bijelog graha ili oko 750 skuhanog
300 g kruha
3 mrkve
2 krumpira
2 režnja češnjaka
1 luk
1/4 glavice kelja
1/8 korijena celera
ribani parmezan
maslinovo ulje
peršin ili majčina dušica
sol, papar

Priprema:

Namočite grah preko noći pa ga skuhajte. Jedan dio graha sačuvajte, a ostatak zajedno s dijelom tekućine usitnite u blenderu. Ostatak tekućine od graha sačuvajte za kasnije.

Na maslinovom ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte mu nasjeckani češnjak, mrkvu i celen. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte krumpir narezan na kockice, oprano te opran i narezan kelj i raštiku narezanu na rezance.

Kratko primiješajte pa zalijte vodom od kuhanja graha, dodajte još tekućine po potrebi i sol pa poklopite i kuhajte na laganoj vatri. Za to vrijeme prepecite kruh grubo usitnjen rukama ili narezan na fetice.

Kad su raštika i kelj skuhani, dodajte izblendani grah i ostatak graha u zrnu. Sve dobro promiješajte, po želji dodajte suhog mesa i poslužite posuto nasjeckanim peršinom ili svježom majčinom dušicom uz prepečeni kruh i naribani parmezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 07:27