U sezoni janjetine bilo bi šteta prošustiti priliku za napraviti jedno odlično starinsko jelo koje je, pretpostavljamo, osmišljeno kako bi se iskoristili baš svi dragocjeni jestivi komadi životinje, no s vremenom se prometnulo u deliciju za bonkuloviće. Dolce garbo, onako kako se nekoć spremao, od janjećih iznutrica, vrlo je ekonomično i krepko jelo osobitog, punog okusa, no svi oni koji zaziru od srca, pluća i ostalog, mogu ga napraviti od jetre.
Nije li vam dostupna janjeća, a baš biste se rado mašili za ovo jelo koje je nekoć u Splitu bilo toliko omiljeno da je bilo tik iza obožavane pašticade, poslužit će i teleća ili juneća.
Dolce garbo
Sastojci:
janjeće iznutrice (jetra, srce, pluća)
100 ml vina
100 ml prošeka
3 žlice ulja
3 žlice octa
2 žličice šećera
3 režnja češnjaka
2 rajčice
1 luk
sol, papar
Priprema:
Na ulju prodinstajte luk dok ne postane staklast, dodajte češnjak pa još kratko pirjajte. Dodajte nasjeckane iznutrice, propirjajte ih da uhvate boju pa ulijte vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte rajčice (kao zamjena poslužit će i 1/2 žlice koncentrata) i prošek pa smanjite vatru na laganu i kuhajte oko sat i pol, dolijevajući vode prema potrebi.
Pred kraj okus dotjerajte uz pomoć octa i šećera te na samom kraju posolite i popaprite. Jelo se tradicionalno služi s palentom.