Sezona tikvica bliži se kraju, ali domaće se još uvijek mogu nabaviti. Samo, kako ih pripremiti? Inspiracija nam je pomalo presušila, a vama? U potrazi za dobrim načinima pripreme tikvica naišli smo na jedan starinski dalmatinski recept, uvriježen na otoku Braču. I nema ama baš ništa s vicevima o Bračanima, da vam to odmah napomenemo. Doduše, potrebno je tek par sastojaka, ali mi upravo takve recepte najviše volimo.
Ovo se jelo priprema lako i relativno brzo, a dobro je kad se posluži vruće, kao i nakon što odstoji. Lijep je prilog uz mesna i riblja jela. Pripazite prilikom pripreme i nipošto nemojte doći u iskušenje napraviti jednu stvar koja nam nekako prirodno dođe dok kuhamo, a to je miješanje. Ovo se jelo ne smije miješati, umjesto toga teću gtreba s vremena na vrijeme protresti.
Tikvice na brački
Sastojci:
1 kg tikvica
4-5 žlica maslinovog ulja
5-6 režnjeva češnjaka
4 rajčice
1 vezica peršina
sol
Priprema:
Tikvice operite pa ih narežite na kolutove i posolite. Ostavite ih da malo odstoje, kako bi pustile višak tekućine, a zatim ih ocijedite.
Sitno nasjeckajte peršin i češnjak, a rajčice narežite na kockice.
U teću stavite tri žlice ulja, na njih slojevito posložite ostale sastojke, a na kraju po svemu pokapajte preostalo ulje. Poklopite teću i stavite je na laganu vatru. Pustite da se tikvice pirjaju dok ne omekšaju, a teću povremeno protresite.