Pitanja poput "Želite li sočnije ćevape i punjene pljeskavice?" čisto su retorička. Pa tko to ne bi poželio! Ipak, moramo vam ga postaviti, reda radi, jer imamo savjet koji će primijeniti način na koji pripremate jela od mljevenog mesa.
Za sočnost je u mljeveno meso uobičajeno dodajemo svinjetinu, ne zbog toga što je svinjetina osobito sočna nego zato što sadrži masnoću. No svinjetina mijenja okus jela, a sa sobom nosi i dodatne probleme - vrlo je riskantna namirnica ako se u potpunosti termički ne obradi, a s druge strane, kad vam mesar melje meso može vas zeznuti i naplatiti vam sve pod cijenu skuplje junetine.
Rješenje je jednostavno. U mljeveno naribajte mast. Čistu svinjsku mast koju ste odrezali s masnijih komada svinjetine i pohranili u led za slučaj da vam na ovaj način zatreba. U nedostatku će poslužiti i topljena mast za kuhanje.
Ako volite sami samljeti meso za ćevape i punjene paprike, još bolje: meso sameljite zajedno s mašću, ne morate je ni odmrzavati, samo je narežizte na veće komade da se lakše samelje.