StoryEditorOCM
Savjetipodizač okusa

Sastojak koji slatka i slana jela čini sto puta boljim. Djeluje čudesno, a možete ga napraviti sami. Ovo je ključno

Piše T. S. M.
22. listopada 2024. - 08:10

Zmnate li da postoji sastojak koji sve što kuhate i pečete može napraviti puno, puno ukusnijim? Da, mislimo i na slatka i na slana jela. I ne, ne mislimo na nikakvu tešku kemiju, ovaj sastojak s čudesnim djelovanjem na okus je potpuno prirodan, a riječ je o sasvim običnom maslacu. Zapravo ne sasvim običnom - nego o takozvanom zagorenom maslacu.

Ne morate ga kupovati, lako ćete ga napraviti sami, samo trebate zagrijati maslac toliko da tvari koje se u njemu nalaze pored masnoća počnu gorjeti, čime će se osloboditi prekrasna orašasta aroma.

Kad dobijete zagoreni maslac, moći ćete ga koristiti za fine umake poput onog s kaparima i limunom, moći ćete ga koristiti u slasticama poput keksića s komadićima čokolade, a ono zbog čega ćete ga najviše zavoljeti je činjenica da će čak i najdosadnija jela poput lešo brokule učiniti barem sto puta boljima.

Osobito je dobar kao dodatak jelima koja sadrže orašaste plodove, jer im naglašava aromu, a što se tiče tehničkog apsekta, općenito se smatra da se može koristiti u svim receptima koji na popisu sastojaka imaju obični maslac.

Pripremiti zagoreni, ili kao ga neki zovu, smeđi maslac je zapravo vrlo lako, ali na jednu stvar trebate obratitit punu pozornost: prilično će lako do ugodno smeđeg prijeći u neugodno zagoreni pa se ne odvajajte od teće i marljivo ga miješajte. Indikator će vam biti kruti komadići - dok su rumeni i zlatnosmeđi, dobro je, kad postanu crni, pretjerali ste.

Vrijeme pripreme ovisit će o količini maslaca koji koristite, visini temperature (preporučljivo je koristiti srednje jaku) i površini lonca ili tave. Korištenje široke posude debljeg dna osigurava ravnomjerno zagrijavanje pa se, po mogućnosti, koristite takvom, a kako biste skratili vrijeme potrebno za topljenje, maslac prethodno narežite na kockice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 20:46