Želite li puno učiniti za svoje zdravlje, liniju i dobru probavu, vjerujemo da već znate što vam je činiti: pojačajte jelovnik obiljem sezonskog povrća. Jedno od povrća koje nam je malo u drugome planu jer smo u zadnje vrijeme većinom razmišljali o pomama, balancanama i tikvicama je kaul, odnosno, za one koji ne znaju što je kaul, cvjetača.
Cvjetača je vrlo zdravo i korisno povrće, a svoj ugled duguje, ponajprije, obilju vitamina C, K i kolina, a to je jedan od vitamina iz skupine B. Prvi nam je koristan svima, osobito kad želimo podići imunitet, drugi je osobito važan za trudnice, jer potiče zdrav razvoj i rast stanica, dok je kolin važan svima koji žele dobro pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.
E sad kad smo to utvrdili, prijeđimo na puno važniji detalj, a to je način kuhanja, jer ako ga ne obavite na odgovarajući način, zakinut ćete se za veliki dio vrijednih sastojaka.
Stručnjaci ističu kako je kaul najbolje kuhati na pari, no kako mnogi od nas nemaju pozreban alat, ali ni vremena za takav način pripreme, bitnije nam je doznati kako se cvjetača točno kuha. Odgovor je u uzavreloj, posoljenoj vodi, a što se tiče trajanja, ono se razlikuje ovisno o tome je li kaul razdvijen na cvjetiće ili se kuha u komadu.
Ako ste ga razdvojili na cvjetiće, bit će im dovoljno pet minuta, uz još koju dodatnu minutu za one koji ne vole da im je povrće skuhano al dente. Kuhate li ga u komadu, trebat će vam najmanje deset minuta, vjerojatno i nešto dulje ako je riječ o većoj glavici. Tako skuhan kaul zadržat će većinu hranjivih sastojaka i može se nastaviti obrađivati po želji.
Jedan od najjednostavnijih, ali i najomiljenijih načina njegove pripreme je prethodno skuhani kaul uvaljati u mrvice prepečene na rastopljenom maslacu, no možete ga, također, pohati ili ga možete ubaciti u "paštelu" od brašna, jaja i mlijeka ili vode pa ispržiti.
Ako je riječ o kaulu razdvojenom na cvjetiće, možete ga dodati u jela od drugog povrća, kada su ostali sastojci skoro skuhani, iskoristiti ga za složence ili ga ubaciti u salate, a ako ste ga skuhali u komadu, možete ga narezati na odreske, dobro ih začiniti pa ih kratko zapeći u dobro zagrijanoj pećnici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....