StoryEditorOCM
SavjetiPRIPAZITE

Ovo je povrće jako zdravo, ali mnogi ga nehotice upropaštavaju. Znate li da se biljka koju Dalmacija obožava kuha samo...

Piše T. S. M.
29. veljače 2024. - 07:05

Zeleno listano povrće izrazito je zdravo, a neke su vrste istinske riznice vitamina i drugih vrijednih sastojaka koje koriste cjelokupnom organizmu. Nažalost, mnoge od tih vrijednih tvari vrlo su osjetljive pa se može dogoditi da živite u uvjerenju da se hranite zdravo, a u stvarnosti jedete samo ostatke ostataka korisnih sastojaka.

image
Shutterstock

Mnogi nemaju pojma koliko se treba kuhati pojedino zeleno lisnato povrće pa nehotično upropaštavaju gotovo sve ono najvrednije u njemu. Kako smo vam već pisali o pravilnom načinu kuhanja blitve (podsjetite se ovdje) i špinata (o njemu više na ovom linku), vrijeme je za spomenuti ponešto o kuhanju biljke koju u Dalmaciji obožavamo jednako kao i prve dvije navedene.

O raštici.

image
Shutterstock

Ta je kupusnjača na glasu kao izvanredan izvor kalcija, abogata je i željetom, kalijem, cinkom, manganom, magnezijem, i fosforom, dok joj je vitaminski sastav osobito impresivan: sadrži velike količine beta-karotena, a obiluje i vitaminima B, C, E te K. Pored toga sadrži omega-3 masne kiseline, lutein i triptofan, ali malo što od navedenog ostat će u raštici koja se dugo kuhala sa suhim mesom, kao što je mnogima najdraža.

image

Two white bowls one containing spinach leaves and one containing chopped kale leaves. Shot from above on a rustic wooden background

/Shutterstock

Želite li izvući ono najbolje iz ove vrijedne biljke, kuhajte je kratko, u manjoj količini vode. Pet minuta bit će sasvim dovoljno. Debele stabljike odvojite i sitno nasjeckajte pa ih dodajte krumpiru, a lišće ubacite tek kad su krumpir i stabljike napola skuhani.

Želite li još više vitamina i korisnih tvari, skuhajte je na pari. I u tom će slučaju biti dosta pet minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. studeni 2024 03:02