StoryEditorOCM
Savjetiovako je bolje

Kako kuhate kupus, brokulu i cvjetaču? Mnogi pogrešnom pripremom u njima uništavaju najdragocjeniji sastojak, pripazite!

Piše Spiza SD
8. svibnja 2023. - 07:10

Koliko dugo kuhate brokulu, cvjetaču i kupus? Dok nisu mekani? Ah, joj, jako griješite.

Povrće iz porodice krstašica, kao što su spomenuti brokula, kupus, cvjetača, ali i kelj te kelj pupčar, osim flavonoida antocijana i karotenoida sadrže i spojeve sa sumporom (glukozinolate i metil cistein sulfoksid) za koje je utvrđeno kako imaju fungicidno i antibakterijsko djelovanje, a u zadnje vrijeme se sve više dokazuje i njihova antikarcinogena aktivnost te kemoterapijsko djelovanje. 

Međutim, studije pokazuju kako kuhanje znatno smanjuje količinu glukozinolata - nakon kuhanja duljeg od 25 minuta ona može pasti za čpak 77 posto. Kuhanje na pari, kratko prženje ili priprema u mikrovalnoj nemaju, kako se čini, bitan utjecaj na razinu ovih korisnih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 12:07